Kiöregedtek a korábbi évek judós utánpótlás-sikereit elérő leányversenyzők. De milyenek a remények a jövőt illetően? – az Utánpótlássport munkatársa erről kérdezte a korábbi kiválóságot, az Európa-bajnok, vb-harmadik Karakas Hedviget.




Több reménység is elbúcsúzott az utánpótláséveitől a hazai judós lányok közül: 2024-től a korosztályos szinten gyakorlatilag mindent megnyerő, felnőtt világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Özbas Szofi, a kétszeres U23-as Európa-bajnok Gyertyás Róza, valamint az ifjúsági világbajnok, junior Eb-ezüstérmes Varga Brigitta már a felnőttek mezőnyét erősíti. Az utánuk következő generáció az elmúlt időszakban adós maradt a hasonlóan kiemelkedő eredményekkel: tavaly például az ifjúsági és a juniorkorosztály Európa-, illetve világbajnokságán sem született magyar érem a lányok mezőnyében, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) Vég Luca bronzérmet szerzett.

Adódik a kérdés: vajon mi okozhatja a – remélhetőleg csak átmeneti – visszaesést, s kikben bízhatunk az idén a junior és az ifjúsági korosztályos eseményeken. A helyzetértékelésre Karakas Hedviget, az Európa-bajnok és vb-bronzérmes korábbi klasszist kérték fel.




Vég Luca (jobbról) a juniorkorosztály egyik legnagyobb ígérete


„Úgy érzem, manapság a fiatalokat egyre nehezebb rávenni a kitartó munkára, arra, hogy hosszú távon megragadjanak a judo mellett – mondta Karakas Hedvig az Utánpótlássportnak. – A gyerekek annyi más, látszólag könnyebb sikerrel kecsegtető opció közül választhatnak az életben, hogy ahhoz képest a judóban hatalmas alázatra, kitartásra és kőkemény munkára van szükség. Nem könnyű olyan versenyzőket találni, akik egyszerre alkalmasak és hajlandók is minderre.”

A juniorok között jelenleg az ifjúsági Eb-harmadik Szeleczki Szabinában (48 kg), az ifjúsági világbajnok Mamira Lucában (52 kg), az ifjúsági Európa-bajnok Igaz Laurában (52 kg), az EYOF-harmadik, junior Eb-ötödik Vég Lucában (57 kg), illetve az U23-as Eb-bronzérmes Sági Nikolettben (78 kg) bízhatunk nemzetközi porondon, az ifjúságiak mezőnyében pedig elsősorban a kétszeres Európa-kupa-győztes, korosztályos Eb-hetedik Kiss Viktóriára (48 kg) lesz érdemes odafigyelni. Az év eleji ifjúsági és a junior országos bajnokság után a fiatalok nemzetközi versenyszezonja márciusban kezdődik.

„Ezzel együtt nem szeretnék pesszimista lenni, van okunk a bizakodásra is, mert reményteli fiataljaink továbbra is akadnak, és a kiváló nevelőműhelyek szintén adottak. Ezt például a Budapesti Honvéd edzésein rendszeresen megfordulva, a saját szememmel is látom. Azt gondolom, az U23-as korosztályból éppen kiöregedő lányokkal az élen a 2028-as, Los Angeles-i olimpián erős felnőttválogatottunk lehet. Bízom benne, hogy a gyengébben sikerült elmúlt év csupán átmeneti időszaknak bizonyul. Remélem, csak arról van szó, hogy a generációváltás okozott pillanatnyi visszalépést az utánpótlásban, és nem strukturális problémák vannak.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: Utánpótlássport
Hornyák Balázs írása
Fotó: Vasas Attila
EJU)