A jól sikerült ifjúsági Európa-bajnokság és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) után a magyar korosztályos judósok mind az ifjúsági világbajnokságon, mind a junior Eb-n adósak maradtak az érmekkel. Az Utánpótlássport munkatársa Nagy Andrást, a hazai sportági szövetség (MJSZ) főtitkárát kérdezte fiataljaink nyári szerepléséről.




Kollár Sebestyén (balról) az ifjúsági Európa-bajnokság dobogóján


Júniusban a portugáliai ifjúsági Európa-bajnoksággal indult a nyári világesemények sora korosztályos judósainknak, akik két ezüsttel (Galó Bence és Kollár Sebestyén) zártak Odivelasban. Ezután az ifiknek júliusban az EYOF-on volt jelenésük Mariborban, három bronzzal (Galó Bence, Kollár Sebestyén és Vég Luca) végeztek. A magyar érmek száma azonban a folyatásban már nem gyarapodott, ugyanis némi meglepetésre előbb a zágrábi ifjúsági világbajnokságról, majd a legutóbbi, hágai junior Eb-ről is dobogós helyezés nélkül tértek haza a mieink. Az utánpótlás felemás nyári produkciójának értékelésére a Magyar Judo Szövetség főtitkárát, Nagy Andrást kérték fel.

„A nyár első fele nagyjából a várakozásainknak megfelelően alakult, hiszen az ifjúsági Európa-bajnokságon a két döntősünk, Galó Bence és Kollár Sebestyén mellett három pontszerző helyet is elértünk. A lányok végül érem nélkül zártak Portugáliában, náluk elsősorban Vég Luca éremszerzésében bízhattunk, neki ekkor még nem jött össze, ötödik lett, viszont a későbbiekben mind az EYOF-on, mind a junior Európa-bajnokságon jól teljesített, utóbbin ráadásul fiatalabbként ő érte el a legjobb eredményt ötödik helyével. Az ifi Eb-re visszatérve: a szintén ötödikként végző Tóth Miron versenyzése mindenképpen pozitív meglepetést okozott, nem számítottunk rá, hogy a dobogós helyekért küzdhet” – mondta Nagy András főtitkár az Utánpótlássportnak.




Nagy András, a Magyar Judo Szövetség főtitkára


Az ifjúságiak három világversenyen (korosztályos Eb, EYOF és vb) is szerepelhettek a nyáron, ezek közül utolsóként, augusztus végén a zágrábi világbajnokságon, amelyen Pintér Bulcsú révén egyetlen ötödik helyet értek el.

„Az ifiknek nagyon feszített volt a nyári program, háromhetente követték egymást a világesemények, és szinte ugyanaz a csapat vett részt mindhárom nagy versenyen, és emiatt a vébén már azt éreztem, hogy elfáradtak a versenyzőink, fizikailag és fejben is, nem tudták a legjobbjukat nyújtani. A sorsolás sem kedvezett nekünk, a csapatunk fele, öt indulónk is a későbbi világbajnoktól kapott ki súlycsoportjában. Vég Lucától reméltük a dobogós helyezést, de ezúttal Horvátországban nem jött ki neki a lépés, szerencsére két héttel később, a juniorok között már igazolta, hogy nem véletlenül bíztunk benne. Pintér Bulcsú ötödik helye bravúrkategória volt, ő az Eb után kihagyta az EYOF-ot, talán ennek is köszönhető, hogy a többiekhez képest jobban tudott teljesíteni a világbajnokságon” – nyilatkozta a sportvezető.




Pintér Bulcsú (fehérben) ötödik helyezést ért el az ifjúsági vb-n


„Azon dolgozunk az edzői bizottsággal karöltve, hogy a jövőben jobban menedzseljük a kiemelt tehetségeinket, adott esetben úgy, hogy a versenyzőink több külföldi edzőtáborban vesznek részt, és ezáltal például év közben is több minőségi ellenféllel találkozhatnak, hazai szinten ugyanis nagyon kevés súlycsoportban beszélhetünk igazi konkurenciaharcról, ez vonatkozik az ifikre és a juniorokra egyaránt. Éppen emiatt a kiválasztódás mellett a kiválasztásra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk a folytatásban. Az eddigi válogatási elveken túl alaposan meg kell vizsgálni, kik azok a fiatalok, akik beleteszik a megfelelő munkát, valamint hosszú távon is elkötelezettek annyira, hogy ifjúsági, junior-, és idővel akár a felnőttkorosztályban is képesek legyenek helytállni és komoly eredményeket elérni. Továbbra is akadnak kifejezetten ügyes, sokra hivatott fiatalok nálunk, viszont muszáj sokkal célirányosabban egyengetnünk az ő pályájukat.”




Vég Luca (kékben) remekül teljesített az ifjúsági és a junior világversenyeken is


„A részletes szakmai értékeléssel, a konkluziók levonásával és a jövőt illető döntésekkel mindenképpen szeretnénk megvárni az októberi junior-világbajnokságot, de annyi biztos: várhatóan drasztikus változásokra lesz szükség az eredményesség javítása érdekében. A juniorcsapatban mindenképpen több van, mint amit az Eb-n láthattunk tőle. Tavaly is a világbajnokság sikerült jobban a korosztálynak a két világverseny közül, reméljük ez idén is így lesz, jó napot fognak ki versenyzőink, és sikerül legalább egy éremmel hazatérni, bár ez nagyon nehéz feladat lesz számukra, hiszen a világbajnoksága mezőnye jóval erősebb lesz, mint a kontinensviadalé volt.”



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Utánpótlássport
Hornyák Balázs írása
Fotó: EJU, MJSZ)