Jövő pénteken megkezdődik a 31. egyetemi világjátékok, a készülő magyar egyetemisták és főiskolások a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen tettek fogadalmat. A Nemzeti Sport beszámolója.




Megfogadták, becsületesen, töretlen akarattal, legjobb tudásuk szerint és a fair play szellemében készülnek a csengtui, 31. nyári egyetemi világjátékokra a magyar küldöttség tagjai. A nemzetek közti barátság nemes eszméje igaz képviselői lesznek a korábban Universiade néven futó multisport-eseményen, és mindent megtesznek az eredményes szereplésért.

A nagyszabású rendezvény július 28-ától augusztus 8-áig tart, csaknem nyolcezer sportoló részvételével. Közülük száztizenhárom lesz magyar, akik tizenkét különböző sportágban méretik meg magukat (asztalitenisz, atlétika, evezés, íjászat, judo, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, sportlövészet, tekvandó, úszás, vívás és vízilabda).

Az edzőként korábban négy olimpia előtt is hasonló fogadalmat tevő Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen elhangzó köszöntőjében kiemelte, az eredetileg 2021-re tervezett, de kétszer is elhalasztott eseményre négy évet kellett várni, s hangsúlyozta, a sikeres szereplés előrevetítheti az eredményes olimpiai versenyzést is, hiszen Tokióban is a húsz magyar éremből tizenhármat egyetemista szerzett.

A sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám is köszöntötte a Kínába készülő társaságot: „A fogadalomtétel különleges, ünnepi pillanat. Az alkalom súlyát növeli, hogy a világ második legnagyobb multisport-eseményén képviselhetik Magyarországot. Az új magyar sportirányítás egyik legfontosabb célja az egyetemi sportélet megtartó erejét növelni, hogy a tehetséges fiatalok az érettségi után ne hagyjanak fel a sportolással. Ne kelljen választaniuk sport és tanulás között, a két közösségformáló erő együtt segítse az életüket. Ezért ebben a tanévben is meghirdettük a Magyar Sportcsillagok-ösztöndíjprogramot.”

Az államtitkár a kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros universiade-aranyérmes Nagy Tímea gondolataival engedte útjára a több mint száz tagú küldöttséget: „Ha valamit el akarok érni, tenni kell érte. Nem biztos, hogy fél év vagy öt év után megkapom, sosem lehet tudni. De hinni kell benne, a kitartás meghozza az eredményét. Nem is az éremtől lesz valaki gazdag, hanem az odáig vezető úttól. Az érem csak hab a tortán.”

Az utazó magyar egyetemi csapat szponzorának, az MVM Paksi Atomerőműnek   képviseletében Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató beszédében visszaemlékezett azokra az időkre, amikor a társaságuk jó része két edzés között vidáman ment szórakozni, amíg mások – őt is beleértve – a zárthelyi dolgozatokra, vizsgákra készültek. „Akkor irigykedtünk, de amikor véget ér a sportpályafutás, jól jön, ha van a kezünkben egy diploma, ami a további életünkben nagy segítségünkre lesz. Irigykedem rátok, mert fantasztikus rendezvényre készültök!” – mondta a sportolóknak.




Joó Abigél (balról a második) az aranyéremmel 2013-ban


Eddig két magyar arany!

Ami judósaink Universiade-múltját illeti: eddig két aranyérmet szereztünk: Kosztolánczy György a 2003-as csedzsui Universiadén nyert a 100 kilogrammosok versenyében, Joó Abigél pedig 2013-ban Kazanyban állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A legutóbbi Universiadék közül 2007-ben Bangkokban Farkas Bálint (100 kg) hetedik lett, 2009-ben Belgrádban Ungvári Attila (73) ezüst-, Bor Barna (+100 kg) és Csernoviczki Éva (48) bronzérmet szerzett, 2011-ben Sencsenben Krizsán Szabolcs (81 kg) és Erdélyi Lilla (48 kg) a hetedik helyen zárt, 2013-ban Kazanyban Joó Abigél aranyérme mellé Bor Barna (+100 kg) ezüst-, Csoknyai László (81 kg) bronz-, a férfi csapatunk pedig szintén egy bronzérmet szerzett, Ungvári Attila (73 kg) ötödik, Bor Barna (abszolút) hetedik, Baczkó Bernadett (63 kg) pedig a kilencedik helyen végzett. 2015-ben három kilencedik helyezéssel zártunk. 2017-ben egyik judósunknak sem sikerült a helyezettek közé kerülni, 2019-ben, Nápolyban viszont Tóth Krisztián (90 kg) bronzérmet szerzett, Boros Bence (66 kg) ötödik lett, Árvai Péter (+90 kg), Lőrinc Renáta (70 kg) és Kárpáti Emese (open) a hetedik helyen végzett.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Nemzeti Sport
Fotó: Koncz Márton)