Az elmúlt hétvégén az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb junior Európa-kupa eseményre került sor Pakson. Sok judós az Atomerőmű Sportegyesületen keresztül jutott el olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmekig, címek megszerzéséig. A sikeres versenyzők egyike Dr. Kovács Antal, aki 1992-ben mindössze tizenkilenc évesen olimpiai bajnok, majd a következő évben világbajnok lett, s egyedüli magyar judósként jegyzi együtt a két nagy sikert, amelynek köszönhetően 2018-ban bekerült az IJF Hírességek Csarnokába. Az Európai Judo Szövetség cikke.




Kovács Antalt nagy szeretettel „Atom Anti” néven emlegetik, egy korabeli rajzfilmfigurára hivatkozva, és természetesen ehhez az eseményhez, az Atom-kupához kapcsolva, ami a közeli atomerőművel – amelynek dr. Kovács Antal a kommunikációs igazgatója – való szoros kapcsolatnak köszönhető. Pakson született, nevelkedett, és ott is maradt, 2005 óta dolgozik az atomerőműben.

Dr. Kovács Antal az egykori olimpikon, európai érmes judóssal, az EJU kommentátorával – aki egyébként a brit csapat edzője volt ezen a rendezvényen –, Chloe Cowennel beszélgetett.




– Gratulálunk az újabb sikeres paksi rendezvény megszervezéséhez! Mennyire fontos ez az esemény a sportegyesületének?
– Ez a legfontosabb eseményünk, amely nagy hagyományokat őriz, hiszen az első Atom-kupára a nyolcvanas évek elején került sor – válaszolt dr. Kovács Antal. Sok judósnak az a célja ebben az országban, hogy itt versenyezzen, az Atom-kupán, és szerintem ez egy nagyszerű lehetőséget, motivációt jelent számukra. Boldoggá tesz, hogy láthatok itt egykori versenyzőket, akik közül néhányan korábban a riválisaim voltak, néha tíz vagy akár húsz év telt el azóta, hogy láttuk egymást, de mindannyian újra együtt vagyunk. Ez a klub arról híres, hogy erős és sikeres sportolókat termel.

– Mi a története annak, hogy ezt a versenyt Atom-kupának nevezték el?
– A közeli atomerőmű miatt van, a judót itt kezdő gyerekek szülei általában az erőműben dolgoznak. Az Atomerőmű SE 1982-ben alakult, de van itt más szakosztályunk is, mint a kosárlabda, a kajak-kenu és a labdarúgás. Kevesebb mint húszezer lakos él a környéken, így a fő feladatunk a saját gyerekeinkkel való munka, nagyon erős kapcsolatok alakulnak itt, például Ákos (Braun Ákos világ- és Európa-bajnok – a szerző) nagyszülei és az én nagyszüleim barátok voltak, mindig figyeltek egymásra.




– Milyen érzés látni, hogy a magyar sportolók jövő nemzedéke belép ezeken az ajtókon?

– A verseny előtt a múlton gondolkodtam, és azt tapasztaltam, hogy több mint tíz olimpiai érmesre emlékszem, akik itt szerepeltek. Talán nem nyertek mind, de beléptek az ajtón. Üzenem tehát a fiatalabb sportolóknak, hogy ez egy fontos állomás az életükben, de nem a legfontosabb, junior eredmények nélkül is lehetnek nagy csillagok, ezen a szinten persze a tehetség meghozza az eredményt, de az igazán nagy álmok megvalósítása, ahhoz, hogy olimpiai érmesek lehessenek, valami több kell. Szóval akiknek ma nem volt esélyük az éremért küzdeni, az valóban csalódást jelenthet, de egy kicsit több munkával elérhetik a vágyott eredményeket. A mai győztesek, érmesek számára pedig óvatos figyelmeztetéssel élek: nagyon könnyű azt hinni, hogy már sztár vagy, de ez nem így van. Ez csak egy állomás, az igazi eredmények még távolabb várnak.




– A fejlődés szempontjából milyen értéket tartogat ezeknek a fiatal sportolóknak a rendezvény és az azt követő tábori élmény?
Szerintem ez a rendezvény azért népszerű és fejlődőképes, mert igazi családként dolgozunk. Látható, hogy itt szinte mindenki judós, az Atom-kupán dolgozók nagyon szeretnek itt lenni, ez egy megtisztelő kötelesség számukra. A judósok szülei nagyon támogatnak minket. Ez egy nagyszerű példa a közösségre, az egymás támogatásának értékére, nem csak a judóra.

– Sokan Atom Antinak hívnak, ez honnan jött?
– Atom Anti egy rajzfilmhős volt, egy sorozatból, amelyet még a barcelonai olimpia előtt vetített a televízió. A judocsalád elkezdett így hívni, és ez meg is ragadt. Harminc évvel ezelőtt, amikor megnyertem a játékokat, egy másik városban érkezett értem egy autó, amelyből így kiáltottak: „Atom Anti, te vagy a kedvencem!” Sokan még ennyi év után sem tudják a teljes nevemet, de erre emlékeznek. A Kovács egy nagyon gyakori név Magyarországon, de az Atom Anti nem annyira...


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: EJU
Thea Cowen írása
Fotó: EJU, Molnár Gyula)