Ezen a napon ünnepli negyvennyolcadik születésnapját a grúzok Európa-bajnoka, Iveri Dzsikurauli, aki egy évvel az athéni olimpia után akasztotta szögre judogiját.




Dzsikurauli és Inoue összecsapása a 2002-es csapat vb-n


Dzsikurauli 1993-ban robbant be a nemzetközi élvonalba, ő volt az első grúz judoka, aki dobogóra állhatott az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, az EYOF-on, 1994-ben aztán, alig tizennyolc évesen, váratlanul dobogóra állhatott a gdanski Európa-bajnokságon is. Ugyanebben az évben ezüstérmes lett a kairói junior-világbajnokságon, így indult útjára egy igen sikeres pályafutás.

A grúz judós az évek során hatszor küzdhetett Európa-bajnoki éremért, négyszer sikerrel is járt – emellett nyert kilenc A-kategóriás viadalt is.

Engedjék meg, hogy az egyik, a videónál kilenc évvel idősebb élményünket is ide jegyezzük: Iveri Dzsikurauli a 2003-as düsseldorfi Európa-bajnokság bronzmeccsét Kovács Antallal vívta. Olimpiai bajnokunk kellemetlen sérüléssel küszködött, ezért igazi bravúr volt, hogy az éremért léphetett tatamira, ám a grúz versenyző biztos, vazaris előnnyel várhatta az utolsó másodperceket.

Egy Kovács-kísérlet után a tatamin landolt, de pontot nem ért az akció. Már csak három-négy másodperc volt hátra, ez annyira megnyugtatta Dzsikuraulit, hogy a földre érve nem figyelt eléggé arra, hogy ellenfele a világ egyik legjobb földharcosa. Az utolsó másodpercben, de még az öt perces küzdelmi idő vége előtt megkezdődött a leszorítás, amely ki is tartott az ipponig, így végül Kovács Antal állhatott fel az Eb-dobogóra…




Dzsikuaruli a dobogó tetején az 1997-es grúz A-kategóriás tornán


Van ünnepeltünk is ezen a napon: ma ötvenegy esztendős a minden korosztályban magyar bajnoki címig jutó, éveken át nemzetközi szinten bíráskodó Szántó Szilárd. Isten éltesse!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Gombkötő Roland)