Ezen a napon ünnepelné huszonkilencedik születésnapját az oroszok négyszeres Európa-bajnok judósa, Jelena Ivascsenko. A kitűnő versenyző júniusban öngyilkos lett, nem tudta feldolgozni a londoni olimpián történteket.


Egy Ivascsenkóról készült portréműsor a tyumenyi televízióban


„Győzelmei örökre beíródtak a történelemkönyvekbe, ahogy Léna emléke is mindig ott él azok lelkében, akik ismerték őt” – állt az Orosz Judo Szövetség közleményében.

Jelena Ivascsenko négyszer (2007, 2009, 2011, 2012) volt Európa legjobbja, a világbajnokságokon egy ezüst- (2008) és két bronzérmet (2007, 2011) szerzett. A londoni olimpián a hetedik helyen végzett.

Búcsúleveléből kiderült: az öngyilkosság oka az Ivascsenko számára rosszul sikerült londoni olimpia volt. „A depressziója az olimpiai vereség után kezdődött el. Korábban többször is legyőzte azt a versenyzőt, akitől az olimpián kikapott és az ottani vereség nagyon megviselte” – nyilatkozta Vjacseszlav Jurlov a tyumeni olimpiai edzőközpont vezetője, aki azt is elmondta, hogy Ivascsenko komolyabb lábsérüléssel is küzdött mostanában, amelyet meg kellett volna műteni.

Az orosz judós a londoni olimpián a +78 kilogrammos súlycsoportban a hetedik helyen végzett, a verseny során a későbbi győztes kubai Idalys Ortiz állította meg a negyeddöntőben. „Úgy tűnik, hogy nem tudta elviselni az olimpiai szerepléssel járó speciális érzelmi helyzetet, ez vezetett a tragédiához” – tette hozzá szomorúan Jurlov.


 

LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Gombkötő Roland)