Csaknem ötszáz millió forintból újul meg várhatóan jövő szeptemberig a miskolci Hunyadi Mátyás Általános Iskola. Kegyes Jenő igazgató elmondása szerint, a száz százalékban pályázati forrásból megvalósuló fejlesztés során új arculatot kap az iskola, elvégzik az energetikai korszerűsítéseket, felújítják a jelenlegi tornatermet és építenek egy új tornacsarnokot is.




„Szinte rá sem lehet majd ismerni az iskolára, ha nem tudnám, hogy a látványtervek a Hunyadit ábrázolják biztos, hogy nem hinném el” – részletezi az iskolában kifüggesztett látványterveket bemutatva Kegyes Jenő.

Amint hozzáteszi, a fejlesztésre nagy szükség van, mivel az iskola a júniusban zárult tanévtől köznevelési típusú sportiskola, érdeklődés pedig van, az első évhez képest idén ősszel már kettő sporttagozatos és egy körzetes első osztály indult.

„Az ősszel induló beruházás alapvetően a mindennapos testnevelés feltételeit teremti meg, és részt veszünk Miskolc utánpótlás nevelésében” – hangsúlyozza a Bársony-Hunyadi Általános Iskola vezetője. A fejlesztés során egy új, összesen hétszáz négyzetméteres tornacsarnok létesül a jelenlegi bitumenes sportpálya helyén, négyszázötven négyzetméteres küzdőtérrel, de megújul a jelenlegi testnevelőterem is – ennek padlózatát tatamival fedik a jelenlegi parketta helyett, hiszen az MVSI judoszakosztálya jelenleg is itt tartja edzéseinek egy részét.

„A csarnokot egy folyosó köti majd össze az iskolával, felújítják a régi épület tetejét, korszerűsítik a vizesblokkokat, de cserélik az 1977-es átadás óta funkcionáló nyílászárókat is, és egy teljesen új, XXI. századi homlokzatot kap a Hunyadi” – sorolja az iskola első embere.

A mintegy 498 millió forintba kerülő fejlesztést ÉMOP-os forrásokat kihasználva valósítja meg az önkormányzat, a pályázat száz százalékos támogatottságú, tehát városi önrészre nem volt szükség – ezt már Pintér Zoltántól, polgármesteri hivatal városfejlesztési és városüzemeltetési főosztályának vezetőjétől tudtuk meg.




A főosztályvezető elmondása szerint, a fejlesztés két lépcsőben valósul meg, előbb az új csarnok épül meg, ennek kivitelezése várhatóan már idén ősszel megkezdődik és jövő májusban már birtokba is vehetné az iskola.

„A régi iskolaépület korszerűsítése azonban csak olyankor végezhető el, mikor ott nem folyik tanítás, ezért azon munkák túlnyomó része a következő nyári szünetre esik majd” – teszi hozzá.

A munkákkal a tervek szerint 2014 augusztusában készülne el a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, így a 2014/2015-ös tanévet már egy, a kor követelményeinek megfelelően felújított, kibővített épületben kezdheti majd el a Hunyadi Mátyás Általános Iskola.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Forrás: Minap.hu
Tajthy Á. írása
Fotó: Juhász Á.)