A londoni ötkarikás judótorna hatodik versenynapján a KSI SE kétszeres Európa-bajnoka, Joó Abigél képviselte a színeinket. Bejutott a legjobb nyolc közé, ám az amerikai Harrison ellen megsérült. Vállalta a folytatást és emlékezetes meccsen nyert, ám a bronzéremért végül alul maradt a világbajnok francia Tcheumeóval szemben, így az ötödik helyen zárta a tornát.
ÉLŐ EREDMÉNYEK



Abigél első ellenfele - mindjárt a legjobb nyolc közé jutásért - a mindössze 160 centiméter magas gaboni Audrey Koumba volt, akinek eddig legjobb eredménye egy ezüstérem az idei Afrika-bajnokságról. Az összecsapás nem tartott sokáig, az első összekapaszkodásból még nem sikerült eldobni a gabonit, ám másodszor már összejött a combdobás, így Joó Abigél bejutott a legjobb nyolc közé.

A meccs után - akárcsak néhány napja Ungvári Miklós a mérkőzéseit követően - Abigél nem kívánt nyilatkozni, de mosolyogva ment vissza a bemelegítő terembe.

"Az afrikai versenyzőt nem láttuk korábban, kellemetlen ellenfél volt, ugyanakkor kötelező győzelem. Nyugodtabb lettem volna, ha egy kicsit tovább tart a meccs, akkor Abigél átesett volna az ilyen nagy versenyek első holtpontján - vélekedett Pánczél Gábor, a 78 kilogrammos judós edzője. - Az amerikai nagyon nagy falat, markáns jobbos, remek csípős, ami számunkra azért fontos, mert a comb az egyik kontratechnikája. Gyorsan tud oldalt váltani, balra is igen jó, ráadásul a földön is veszélyes. Nymburkban az edzőtáborban többször mentek egymással, döntetlenes meccsek voltak, az amerikai azt nyilatkozta, hogy tart Abigéltől, mégis azt mondom, ha sikerülne megverni, ez lenne az első bravúrgyőzelem ezen a napon..." 

Ragyogóan kezdődött a meccs, Joó Abigél egyértelmű fölényt harcolt ki, az amerikai nem nagyon tudott mit kezdeni a  magyar lány fogásaival. Egy perc után a KSI judósa a tőle már megszokott dobással vazarit harcolt ki, s a folytatásban is könnyen őrizte tetemes előnyét. 

A harmadik percbe lépve azonban sokkoló dolog történt, egy szőnyegszéli helyzetnél megsérült Abigél jobb lába, alig bírt ráállni. Bár a bírónak jelezte, nem adja fel a harcot, az amerikai előbb jukóra, majd ipponra dobta, így ő jutott be az olimpiai elődöntőbe.

"Kiugrott Abigél térde, szétmehetett benne a porc, vagy a szalagok sérültek, a lépcsőn már nem tudott lejönni. Most Hidas doktor, a válogatott orvosa vizsgálja, kiderül, hogy tudja-e folytatni. De azt gondolom, kár lenne erőltetni, a támaszkodó lábáról van szó, erre az ő technikáinál különösen nagy szükség van. Jobb volt, mint az amerikai, de ilyen a sport, ilyen a judo..." - mondta lemondóan Pánczél Gábor.

Az első hírek szerint porcleválás. Egyelőre nem dőlt el, hogy ilyen körülmények között vállalja-e a folytatást.

"Erről Abigél maga dönt, ebbe nem szólok bele. Egyelőre jegeljük a lábát, de a porcos lábbal nem lehet tenni semmit, fél lábbal pedig nem lehet judózni. Sok mindent belekalkuláltam ebbe a napba, de ezt nem... Abigél még sosem volt komolyabban sérült, sajnos ennek éppen most kellett megtörténnie..." - mondta Pánczél Gábor.

Amennyiben Joó Abigél nem tud kiállni a vigaszági döntőben a lengyel Pogorzelec ellen, akkor a hetedik helyen zárja élete első olimpiáját. De maradt egy csöppnyi remény...

Az évek óta a csapat mellett dolgozó keretorvos, dr. Hidas Péter és masszőrünk, Tóth István mindent igyekezett megtenni, hogy lehetővé tegye a folytatást. Különféle kezelések és ráolvasások után megnézték, hogyan tud mozogni ilyen lábbal a fiatal sportoló, aki végül úgy döntött: folytatja!

Egészen bátor, hősies hozzáállás!



S milyen emlékezetes folytatás!

Abigél csak sántikálva tudott felmenni a tatamira, s láthatóan nehezen állt a lábán. A lengyel lány hamar vezetést szerzett, jukót kapott, majd intették is a magyar lányt. Pogorzelec ettől megnyugodott, csak bontotta a fogásokat, mire őt is intették. A hajrához érkezve Joó Abigél egyre nehezebben tartotta magát, nem mert indítani, illetve a lengyel judós is ragyogóan tartotta távol magától, vagy húzta sokkal közelebb magához, mikor mire volt szükség.

Az idő egyre fogyott. Már csak negyvenöt másodperc... Az imbolygó magyar újabb intést kap, már két jukó a hátrány. Abigél megy előre, a lengyel lehasal, most őt intik. Harminckét másodperc. Már csak huszonöt. Nincs lendület, hogyan is lehetne így, fél lábbal. Aztán...

Joó Abigél előveszi a legnagyobb fegyverét, befordul és végig is viszi a dobást: káprázatos ippon! Néhány másodperccel a vége előtt... 

A lengyel lány a földön fekve rázza a fejét. Az edzője meredten bámul a földre. Abigél pedig kisántikál az edzőjéhez, hogy a nyakába borulhasson...

A sajtózónához érve Abigél szélesen mosolyog. "Azért az adrenalin sokat segített - súgja oda, majd hozzáteszi: - Amúgy a meccsen annyira nem is fájt..." Majd sántikál tovább az öltözőbe, hogy még egyszer, az utolsó nagy csatára összedrótozzák. Mert ott is meg akarja mutatni!

"Borzasztó volt az egészet végigizgulni... Abigél elképesztően pozitív emberi tualjdonságokat mutatott ma, végtelenül büszke vagyok rá" - mondta Pánczél Gábor.

A délelőtti szomorúság helyét átvette valami egészen szívemelengető érzés...  

A bronzmeccsen megismétlődött az áprilisi cseljabinszki Európa-bajnokság fináléja, bár meglehetősen egyenlőtlen feltételekkel. Az egyik oldalon az erőtől duzzadó világbajnok, a francia Tcheumeo, a másikon a sántikáló Joó Abigél. Létezik annál nagyobb csoda, mint amit a vigaszági meccsen láttunk?

Időközben megérkezett a judócsarnokba Vlagyimir Putyin orosz elnök és David Cameron brit miniszterelnök. Nem rossz előjel, amikor Putyin meglátogatta 2010-ben a bécsi Európa-bajnokságot, ő is tapsolt Joó Abigél aranyérmet érő teljesítményének...

A 22 éves magyar judós a sérült lábával is kemény odaállt a franciák világbajnokának, ám őt intették először. Abigél ment volna előre, űzte, hajtotta az erejével egyre jobban elkészülő franciát, ám végül Tcheumeo tudta eldobni ellenfelét, amiért ippont kapott.

Joó Abigél az ötödik helyen fejezte be a londoni olimpiát, de ez az ötödik hely alighanem sokkal többet ér.

"Mostanra hatott a harmadik fájdalomcsillapító injekció, úgyhogy egy kicsit jobban vagyok - mondta mosolyogva Joó Abigél a mérkőzés után. - Nagyon furcsa érzés volt, még sosem voltam sérült, nehezen szoktam hozzá, hogy minden mozdulatomr figyelni kell. Amikor megsérültem az amerikai ellen, nem tudtam, hogy hogyan tovább. Alig bírtam elbotorkálni az orvosi szobáig. Megvizsgáltak, kaptam jeget a lábamra, a többiek hoztak enni, próbáltam pihenni, de közben kérdezték tőlem, hogy mi legyen, vegyenek-e jegyet a délutáni programra, vállalom-e a folytatást. Azonnal rávágtam, hogy igen, de akkor még fogalmam sem volt, hogy hogyan fogok így judózni. Egy kicsit sírtam, hogy miért történik ez velem, mit fogok így csinálni, aztán összekötöztek, kaptam fájdalomcsillapítót, kicsit bemelegítettem, valahogy sikerült odaállni. De más is küzdött sérülten, Karakas Hédinek a combja van szétszakadva, úgy látszik, átok sújtja a magyar judósokat..."

"Már a vigaszági meccs is maga volt a csoda, az ötödik hely pedig így különösen jó eredmény. Először kicsit örültem, hogy a francia lesz Abi ellenfele, mert a brit balos judója egyáltalán nem feküdt volna nekünk. De Tcheumeo tudott a lábsérülésről, s a sportszerűség határain belül, de folyamatosan támadta Abi lábát. Emellett a ruhája is vékonyabb volt a megszokottnál, ilyesmivel normális esetben nem is foglalkozunk, meccs közben igyekszünk taktikát váltani, de így, hogy Abigél csak fél lábú volt, ezt nem tudtuk megtenni. A lényeg, hogy megvan az ötödik hely, abba pedig nem jó belegondolni, hogy mi lett volna, ha nem történik ez a sérülés" - fejtegette Pánczél Gábor, utalva arra, hogy az olimpiai aranyérmet végül az amerikai Harrison szerezte meg, aki ellen Joó Abigél nagy előnnyel, vazarival vezetett...

 

A JUDO MAGYAR OLIMPIAI ÉRMESEI ÉS HELYEZETTEI

ARANYÉRMES
Kovács Antal (1992, Barcelona)

EZÜSTÉRMES
Hajtós Bertalan (1992, Barcelona)
Csák József (1992, Barcelona)
Ungvári Miklós (2012, London)

BRONZÉRMES
Tuncsik József (1976, Montreal)
Kincses Tibor (1980, Moszkva)
Ozsvár András (1980, Moszkva)
Csősz Imre (1992, Barcelona)
Csernoviczki Éva (2012, London)

ÖTÖDIK HELYEZETT
Hetényi Antal (1972, München)
Szepesi István (1980, Moszkva)
Bujkó Tamás (1988, Szöul)
Hajtós Bertalan (1988, Szöul)
Dubovszky István (1988, Szöul)
Wágner József (1992, Barcelona)
Csák József (1996, Atlanta)
Kovács Antal (1996, Atlanta)
Karakas Hedvig (2012, London)
Joó Abigél (2012, London)

HETEDIK HELYEZETT
Csák József (1988, Szöul)
Gyáni János (1988, Szöul)
Gránicz Éva (1992, Barcelona)
Hadfi Dániel (2008, Peking)
Csernoviczki Éva (2008, Peking)
Baczkó Bernadett (2008, Peking)
Mészáros Anett (2008, Peking)


A magyar válogatott eddig egy ezüst- és egy bronzérmet, továbbá két ötödik helyet jegyez Londonban, ezzel judósaink tizenhárom olimpiai pontot gyűjtöttek a magyar csapatnak. S még pénteken következhet a csattanó...

 

NŐK
78 KG. 1. forduló: Joó Abigél erőnyerő2. forduló: Joó Abigél–Audrey Koumba (gaboni) 10–0. Negyeddöntő: Joó Abigél–Kayla Harrison (amerikai) 0–10. A vigaszágon: Joó Abigél–Daria Pogorzelec (lengyel) 10–0. A 3. helyért: Joó Abigél–Audrey Tcheumeo (francia) 0–10


A végeredmény


FÉRFIAK
100 KG (30 induló)
1. Tagir Hajbulajev (orosz)
2. Naidan Tuvshinbayar (mongol)
3. Henk Grol (holland)
3. Dmitri Peters (német)
5. Vang Hi Te (dél-koreai)
5. Ramziddin Szajidov (üzbég)
7. Elmar Gaszimov (azeri)
7. Lukas Krpalek (cseh)

NŐK
78 KG (21 induló)
1. Kayla Harrison (amerikai)
2. Gemma Gibbons (brit)
3. Audrey Tcheumeo (francia)
3. Mayra Aguiar (brazil)
5. JOÓ ABIGÉL (KSI SE)
5. Marhinde Verkerk (holland)
7. Daria Pogorzelec (lengyel)
7. Jang Hsziu-li (kínai) 
 

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Fotó: Jocha Károly)