Az olimpiai judótorna harmadik napján Karakas Hedvigért szoríthattunk. Az első fordulóban nagy küzdelemben nyert a spanyol Bellorin, majd tiltott fogás miatti leléptetéssel a brazil Silva ellen. A negyeddöntőben a román Caprioriu felemás bírói döntéssel lépett tovább, így Hédi a vigaszágra került, ahol hosszabbításban az orosz Zablugyinát is legyőzte. A bronzmeccsen két intéssel maradt alul a francia Paviával szemben, így az ötödik helyen végzett.
ÉLŐ EREDMÉNYEK 



A harmincegy esztendős spanyol hölgy háromszor állt pályafutása során Világkupa-dobogón, vagyis nem tartozik a legsikeresebb sportolók közé. Az olimpiai kvalifikációs sorozatban csak kontinentális szabadkártyával sikerült indulási jogot szereznie, néhány ponttal megelőzve olimpiai és világbajnok honfitársát, Isabel Fernandezt. Bellorin korábban háromszor találkozott Karakas Hédivel, a mérleg kettő-egy volt a mi javunkra.

A spanyol majdnem egyenlített... Nem volt benne a levegőben, hogy pontot tud szerezni Hédi ellen, hiszen a magyar lány irányított, látható fölényben volt, ami azonban csak egy intésben nyilvánult meg. Az utolsó perc kezdetén aztán egy jukóval váratlanul előnybe került a spanyol, s már csak negyvenkilenc másodperc volt hátra.

Aztán már csak harmincegy... Huszonhárom... S akkor végre Hédi nemcsak a lábát tudta beakasztani, a lendülete is megvolt a dobáshoz, s egy ragyogó ipponnal fordította a maga javára a mérkőzést!

"A szőnyegbiztonságom a sérülés miatt kihagyott egy hónap alatt szinte teljesen elment, hiszen nem judózhattam. Minden tőlem telhetőt megtettem, hogy ennek ellenére sikerüljön jól felkészülni, örülök, hogy ezen a meccsen sikerült nyerni. A két judós érem, Csernoviczki Évi és Ungvári Miki érme egyfajta megnyugvást adott nekem, úgy érzem, az első meccstől egy kis önbizalmat is szereztem, mindent meg fogok tenni a folytatásban is" - nyilatkozta az UTE 57 kilogrammos sportolója az első kör után.

A legjobb nyolc közé jutás volt a tét a brazil Rafaela Silva ellen. A húsz esztendős brazil judós junior-világbajnok (ezt Hédi is elmondhatja magáról), tavaly a párizsi világbajnokságon ezüstérmet szerzett (Hédi 2009-ben bronzérmes volt a felnőttek között). Egymással eddig csupán egyszer, tavaly februárban a düsseldorfi Grand Prix-n találkoztak, ott a brazil fiatal nyert.

Ezúttal is ő kezdett veszélyesebben, egy combdobással okozott kellemetlen pillanatokat, de a magyar sportolónak sikerült kivédenie ezt a támadást. Ezek után Karakas Hédit intették kilépésért, majd Silva akciózott: dobására vazarit adtak a bírók. Csakhogy a zsűri azonnal jelezte, vissza kell nézni az esetet, a brazil judós ugyanis tiltott technikát alkalmazott. Ezért le is léptették!

"A brazil lány a párizsi vébén döntőzött, erős, a szőnyegen nagyon tudatos, ráadásul a fiatal kora ellenére egészen rutinos. Ő balos, én jobbos vagyok, arra kellett leginkább figyelnem, hogy ballal ne fogjon a csípőmre. Sajnos a combdobásnál csak úgy tudtam lelépni róla, hogy eléggé meghúzódott a lábam, de mindent feledtet, hogy sikerült bejutnom a legjobb nyolc közé!" - mondta felszabadult mosollyal az arcán Karakas Hedvig.

A következő ellenfél, immár az elődöntőbe jutásért a kínai Vang skalpját begyűjtő román Caprioriu volt. Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes a huszonhat éves román judós, Karakassal jól ismerik egymást. Nagyobb versenyeken háromszor csaptak össze, 2010-ben mindkétszer Caprioriu nyert, tavaly azonban Hédit hirdették ki győztesnek.

Egyenlő erők küzdelmét láthattuk, amelynek során egyik fél sem hagyott túl sok támadási felületet a másiknak, az indításokból nem tudott akció kibontakozni, s végül intések nélkül ment végig mind az első öt perc, mind a hosszabbítás. Következett a bírói döntés, amely kettő-egy arányban Caprioriut juttatta be az olimpiai elődöntőbe.

"Egyszer már sikerült őt belső combbal legyőznöm, most is ezt a technikát próbáltam alkalmazni ellene. Alacsonyabb is nálam, ráadásul nagyon mélyre hajol, igen nehéz rajta fogást találni. Megtettem mindent, de most a bírók őt látták jobbnak. Megpróbálok a vigaszágon eljutni a bronzéremig" - mondta a meccs után Karakas Hedvig.

Edzője, Illés Sándor egy újságírói kérdésre mondta el, vajon igazságos volt-e a bírók döntése.

"Minimális különbséggel látták jobbnak a románt, de ha Hédit hozzák ki győztesnek, akkor sem érhette volna szó a ház elejét. Véleményem szerint legalább olyan aktívak voltunk, mint a román, egy kicsi plusz kellett volna még a győzelemhez" - vélekedett Illés Sándor.

A vigaszágon az oroszok Eb-bronzérmese, a huszonöt éves Zablugyina várt a magyar versenyzőre. Sok nagy csatát vívtak már egymással, a mérleg egyelőre az orosz felé dől, a vigaszági meccs előtt négy-kettőre vezetett. Londonban azonban be kellett húznia egy újabb strigulát a vereségek közé... 

A forgatókönyv hasonló volt, mint a román elleni meccsen, egyik fél sem tudta igazán érvényesíteni az akaratát, csak Hédi kapott egy intést, így jöhetett a hosszabbítás. Ott aztán felpörgött a magyar lány egy ígéretes, de sikertelen indítás után egy újabb gyors akcióval jukóval meg is szerezte a győzelmet!

"Tizenkilencre lapot húztunk, az volt az egyetlen esélyünk, hogy a hosszabbításban akcióval döntsük el a meccset. Nem volt kis dolog Hlditől, hogy fordítani tudott" - nyugtázta elégedetten a történteket Illés Sándor.

"A kondimmal sosem volt gond, s most a sérülés közben is sikerült valamennyire rendben tartani, erre támaszkodhattam a hajrában. Végig jobbra dolgoztam, a végén váltottam, s már az első balos indításom majdnem megvolt, a második sikerült is - mondta boldogan az UTE judósa, majd az egyik újságíró érdeklődésére elárulta, valóban egyre jobban fáj a korábban megsérült lába. - Fáj a dobásoknál, fáj a szünetekben is, de nem foglalkozom vele, ráérek majd a verseny után. Még egy meccsre oda kell figyelnem!"

A bronzmeccsen a francia Pavia következett, akinek eddigi legjobb eredménye az idei cseljabinszki Eb-n megszerzett bronzérem volt. A huszonhárom éves ellenfél igen sokszor összecsapott már a Hédivel, s valamivel többször nyert, mint a magyar, legutóbb tavaly májusban, a moszkvai viadalon.


A JUDO MAGYAR OLIMPIAI ÉRMESEI ÉS HELYEZETTEI

ARANYÉRMES
Kovács Antal (1992, Barcelona)

EZÜSTÉRMES
Hajtós Bertalan (1992, Barcelona)
Csák József (1992, Barcelona)
Ungvári Miklós (2012, London)

BRONZÉRMES
Tuncsik József (1976, Montreal)
Kincses Tibor (1980, Moszkva)
Ozsvár András (1980, Moszkva)
Csősz Imre (1992, Barcelona)
Csernoviczki Éva (2012, London)

ÖTÖDIK HELYEZETT
Hetényi Antal (1972, München)
Szepesi István (1980, Moszkva)
Bujkó Tamás (1988, Szöul)
Hajtós Bertalan (1988, Szöul)
Dubovszky István (1988, Szöul)
Wágner József (1992, Barcelona)
Csák József (1996, Atlanta)
Kovács Antal (1996, Atlanta)
Karakas Hedvig (2012, London)

HETEDIK HELYEZETT
Csák József (1988, Szöul)
Gyáni János (1988, Szöul)
Gránicz Éva (1992, Barcelona)
Hadfi Dániel (2008, Peking)
Csernoviczki Éva (2008, Peking)
Baczkó Bernadett (2008, Peking)
Mészáros Anett (2008, Peking)


Ezúttal is a francia irányított, de nem tudott jelentős fölénybe kerülni. Először mindkét judóst intették, majd Hédi kapott büntetést passzivitásért. A hátrányt a hátra lévő két és fél percben nem sikerült kiegyenlíteni, így Pavia lett a bronzérmes, Karakas Hedvig pedig az ötödik helyen zárta az olimpiát. Az előzmények ismeretében ez egy nagyon szép eredmény!

"Előzetesen biztosan nagyon jó eredménynek tartottam volna az ötödik helyezést, de az az igazság, hogy a brazil lány óriási hibája után megjött az ember étvágya, akár jobb eredmény is benne lehetett volna. Büszke vagyok Hédire, mert a legnehezebb időszakokban is profi sportolóhoz méltóan tartotta magát, s itt a tatamin is nagyon jól teljesített. Ezt mutatja az is, hogy a vesztes mérkőzésein egyetlen dobást sem tudtak csinálni rajta. A bronzmeccsen a francia akarata érvényesült, a vezetése után pedig ki kellett nyílni, támadni kellett, Pavia ezt jó érzékkel akadályozta meg" - értékelt Illés Sándor.

"A francia lány igen kellemetlen ellenfél volt, a stílusa és a felállása sem igazán fekszik nekem. Végig ő irányította a meccset, de ez a meccs nem olyan volt, mint a legutóbbi, amikor alig fél perc alatt kikaptam tőle. Ami a sérülést illeti, amikor megsérült a lábam, azt mondták, talán indulhatok majd az olimpián. Akkoriban úgy éreztem, ha egy meccset tudok majd nyerni Londonban, az már nagy siker lesz. Az elmúlt másfél évben sok mélypontot éltem át, éppen ezért nagyon örülök ennek az ötödik helynek. Most lesz időm a felépülésemmel foglalkozni, ez az olimpiai szereplés pedig elegendő erőt ad a folytatáshoz, megmutatta, hogy van keresni valóm a a legjobbak között" - mondta a bronzmérkőzés után a magyar judóválogatott újabb pontszerzője, Karakas Hedvig. A mieink három nap alatt egy ezüst- és egy bronzérmet, továbbá egy ötödik helyezést szereztek, ezzel összesen tizenegy pontnál tartanak. És még félidőben sem vagyunk...   

 

NŐK
57 KG. 1. forduló: Karakas Hedvig–Concepcion Bellorin (spanyol) 10–0. 2. forduló: Karakas Hedvig–Rafaela Silva (brazil) 10–0. Negyeddöntő: Karakas Hedvig–Corina Caprioriu (román) bírói döntéssel 1–2. A vigaszágon: Karakas Hedvig–Irina Zablugyina (orosz) aranyponttal 5–0. A 3. helyért: Karakas Hedvig–Automne Pavia (francia) 0–5


A végeredmény


FÉRFIAK
73 KG (34 induló)
1. Manszur Iszajev (orosz)
2. Nakaja Riki (japán)
3. Ugo Legrand (francia)
3. Nyam-Ochir Sainjargal (mongol)
5. Dex Elmont (holland)
5. Vang Ki Csun (dél-koreai)
7. Raszul Bokijev (tadzsik)
7. Nicholas Delpopolo (amerikai)

NŐK
57 KG (25 induló)
1. Macumoto Kaori (japán)
2. Corina Caprioriu (román)
3. Automne Pavia (francia)
3. Marti Malloy (amerikai)
5. KARAKAS HEDVIG (UTE)
5. Giulia Quintavalle (olasz)
7. Sabrina Filzmoser (osztrák)
7. Irina Zablugyina (orosz) 

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)