A londoni ötkarikás judótorna második napján a háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklósért szoríthattunk. Az első két meccsét a várakozásoknak megfelelően simán hozta, a legjobb nyolc közé jutásért azonban már keményebb feladat várt rá: a szlovén Rok Draksic személyében.


Kulcsfontosságú volt a szlovén Draksic (fehérben) elleni siker a nyolcaddöntőben


Nagy csatában őt is sikerült legyőzni, majd a negyeddöntőben a lengyel Zagrodnik sem tudta Bíró Tamás tanítványát feltartóztatni, így Ungi bejutott a legjobb négy közé! Tizenhat évvel ezelőtt, az 1996-os atlantai olimpián vívhatott legutóbb elődöntőt magyar judós...

Az első összecsapásra az afgán Faizzada ellen került sor. Az ellenfél – aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendkívüli szabadkártyájával került a mezőnybe – láthatóan borzasztóan örült annak, hogy szerepelhet a londoni olimpián, még akkor is telefonát szurkolóival, amikor a beszólításra várakozott Ungvári oldalán. A tatamin aztán csak tizenhét másodperc jutott neki, a Tatabánya SC-Ippon Judo 66 kilós klasszisa ipponnal jutott be a legjobb harminckettő közé.


Amikor lejött a szőnyegről, megpróbáltuk szóra bírni, de csak köszönt és ment tovább, az arcán az elszántság és a düh egyaránt tükröződött. Ez pedig semmiképpen sem rossz előjel…

A második meccsre sem kellett soká várni. A belize-i Sanchez már nem telefonálgatott, az övét is tisztességesebben megkötötte, mint az afgán versenyző, ennek ellenére kevesebb ideig húzta, őt tizenöt másodperc alatt intézte el Ungvári Miklós.

A legjobb nyolc közé jutásért egy igen kellemetlen ellenfél következett: a világbajnoki ötödik helyezett, kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes szlovén Rok Draksic, aki legutóbbi két összecsapását megnyerte a magyar judós ellen, 2012-ben a tuniszi Grand Prix döntőjében, illetve az idén áprilisban, a cseljabinszki Eb bronzmeccsén kerekedett felül.

Elérkezett az idő a visszavágásra! Ezt Ungi is így gondolta! Felvette Draksic harcos stílusát, és ráerőltette az akaratát. Előbb a sok "maszatolás" miatt mindkettejüket intették, majd passzivitás miatt Draksic kapott büntetést. Ez a jukónyi előny ki is tartott a végéig, bár közben több ígéretes indítást is láthattunk Ungváritól. A rutinos magyar judós a sorsdöntő győzelem után sem állt meg nyilatkozni, leszegett fejjel ment tovább az útjára.

Amelyet a negyeddöntőben a lengyel Pawel Zagrodnik keresztezett. Az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes ellenfél váratlanul került az olimpiai mezőnybe, hiszen a lengyelek első számú 66 kilósa, Tomasz Kowalski súlyos motorbalesetet szenvedett. Zagrodnik is kvalifikációs helyen állt a ranglistán, így beugorhatott sérült honfitársa helyett. Ha már beugrott, alaposan fel is forgatta az ágát: előbb nagy meglepetésre kiütötte a kétszeres vb-ezüstérmes brazil Cunhát, majd aranypontos meccsen egy intéssel felülmúlta a korábbi Európa-bajnok örmény Nazarjant is.

Ungvári Miklós korábban három világversenyen is találkozott Zagrodnikkal, a 2009-es rotterdami világbajnokságon, illetve a tavalyi isztambuli és az idei cseljabinszki Eb-n is a magyar csillag nyert. Ezúttal is! Bár a mérkőzésen "csak" két intés volt, mindkettőt a lengyel fiú kapta, aki többnyire csak bontott és menekült, villanása sem volt a láthatóan erősebb és összeszedettebb magyar ellen. Vitathatatlan győzelem volt, még ha nem is tartozott a legszebb meccsek közé. Mindamellett egy újabb időszak végére tett pontot: legutóbb ugyanis tizenhat évvel ezelőtt, Atlantában vívhatott elődöntőt magyar judós, akkor Csák József végül ötödik lett.

Ungvári Miklós előtt nyitva állt az út, hogy Kovács Antal, Csák József és Hajtós Bertalan 1992-es remeklése után negyedikként jusson be az olimpiai fináléba. Az elődöntőben egy régi ismerős, a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok spanyol Sugoi Uriarte várt rá. Három nagy világversenyen gyűrkőztek eddig egymásnak, két nagyon fájó vereség (a 2009-es vb elődöntőben, illetve a 2010-es bécsi Eb-fináléban) után az idei Eb-n már Ungvári Miki volt a jobb.

Most Uriarte kezdett agilisabban, a magas spanyol judós kétszer is kibillentette egyensúlyából a mi fiunkat, de azért nem állította megoldhatatlan helyzet elé. Másfél perc után azonban fordult a kocka, Ungvári Miklós ezúttal is erőltetni kezdte a saját erősségeit, különösen a földharcot, többször is nehéz helyzetbe hozva a spanyolt. Az egyik leszorításnál jukót is kapott. A hajrában egy intés is belefért, a spanyol azonban láthatóan már nem tudott megújulni, Ungvárié volt a meccs!

Húsz év után jutott újra döntőbe magyar judós, ez pedig azt jelentette, hogy megvan a kilencedik olimpiai érmünk, már csak a színe kérdéses...

Az olimpiai fináléban a grúzok ifjú titánja, a mindössze húsz esztendős Lasa Savdatuasvili várt a tatabányai színekben szereplő judósunkra. Savdatuasvili a junioroknál világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnok lett, de a felnőtteknél is van már egy Eb-bronzérme, no és három Világkupa-aranya. Ungvári Miklóssal korábban nem találkozott, ennek éppen 2012. július 29-én jött el az ideje...

A még betöretlen, ifjú, szilaj paripa és a sokat tapasztalt, rutinos lovas harca volt ez a döntő, amelyben a paripa egyszer ledobta emberét, a lovas viszont nem kapott elég időt rá, hogy mégis betörje a csikót. Ungvári Miklós másfél perc után fenékre esett a grúz dobásánál, s bár többször is megpróbálta földharcra kényszeríteni és lefárasztani ellenfelét, az kitartott az utolsó pillanatig, s megnyerte az olimpiai aranyat.



Ungvári Miklós pedig megszerezte a kilencedik magyar judós érmet, egy igen szépen csillogó ezüstöt, egy olimpiai medált, amely még nagyon hiányzott káprázatos éremgyűjteményéből.


A JUDO MAGYAR OLIMPIAI ÉRMESEI ÉS HELYEZETTEI

ARANYÉRMES
Kovács Antal (1992, Barcelona)

EZÜSTÉRMES
Hajtós Bertalan (1992, Barcelona)
Csák József (1992, Barcelona)
Ungvári Miklós (2012, London)

BRONZÉRMES
Tuncsik József (1976, Montreal)
Kincses Tibor (1980, Moszkva)
Ozsvár András (1980, Moszkva)
Csősz Imre (1992, Barcelona)
Csernoviczki Éva (2012, London)

ÖTÖDIK HELYEZETT
Hetényi Antal (1972, München)
Szepesi István (1980, Moszkva)
Bujkó Tamás (1988, Szöul)
Hajtós Bertalan (1988, Szöul)
Dubovszky István (1988, Szöul)
Wágner József (1992, Barcelona)
Csák József (1996, Atlanta)
Kovács Antal (1996, Atlanta)
Karakas Hedvig (2012, London)
Joó Abigél (2012, London)

HETEDIK HELYEZETT
Szabó Ferenc (1972, München)
Csák József (1988, Szöul)

Gyáni János (1988, Szöul)
Gránicz Éva (1992, Barcelona)
Hadfi Dániel (2008, Peking)
Csernoviczki Éva (2008, Peking)
Baczkó Bernadett (2008, Peking)
Mészáros Anett (2008, Peking)
Bor Barna (2012, London)


"Nem akartunk nyilatkozni, verseny közben sosem szoktunk, amíg le nem zárul az egész nap, ezért volt, hogy Miki a meccsei után nem akart mondani semmit - nyilatkozta immár a döntő után Bíró Tamás, az újdonsült olimpiai ezüstérmes edzője. - Miki fantasztikus teljesítményt nyújtott egész nap. Valójában négy évvel ezelőtt kellett volna eljutnia az olimpiai aranyéremig, Peking idején volt a legjobb formájában, de a lehetőség ma is benne volt. A döntőben egy húsz éves csikó volt Miki ellenfele, megtett mindent ellene, de a grúz fiú megérdemelten nyert. Nem vagyok elégedetlen, sőt! Annak ellenére, hogy tudom, Miki egyelőre csalódott, úgy érzi, mintha elveszített olna valamit, de majd néhány nap múlva megérzi ennek az ezüstnek a valódi értékét.

Az elmúlt másfél évben nagyon nehéz körülmények között dolgoztunk, a Miki testvérével, Attilával történtek miatt, az elmúlt hetekben pedig más magán jellegű problémái is voltak a versenyzőmnek, ennek ellenére ma nagyon komolyan odafigyelt, betartotta a megbeszélteket. Nagyon büszke vagyok rá! Szeretnék köszönetet mondani a szüleimnek, Katics doktornak, minden edzőnek, edzőpartnernek, mindenkinek, aki az elmúlt években segített bennünket, segített eljutni az olimpiai dobogóig!"

"Valóban sok minden összejött, különösen az elmúlt három hónapban voltam elég feszült, még az edzőmmel is volt néhány kisebb összezördulésem. Köszönöm a szüleimnek, a testvéreimnek a sok támogatást, az edzőmnek, hogy az elmúlt két évtizedben annyit foglalkozott velem, és mindenkinek, aki csak segített, kiállt mellettem! Egyelőre fel sem tudom fogni, mi történt velem, még fel kell dolgoznom az egészet. Tudtuk, hogy a grúz az első percekben lesz agilis, az utolsó két percre már el fog fáradni, de az az igazság, hogy én is elfáradtam, hosszú volt ez a nap, hosszú volt az út idáig. Hogy lesz-e bennem hiányérzet az ezüstérem miatt? Félek, hogy lesz. Olyan típus vagyok, aki nem felejti el ezeket a dolgokat, nehéz lesz elfogadni, hogy itt voltam a győzelem kapujában és nem tudtam belépni, nem tudtam az aranyat megkaparintani, nem állhattam be Kovács Antal mellé a judós olimpiai bajnokok sorába" - mondta Ungvári Miklós, akinek bemelegítő partnere az egyik öccse, Zoltán volt, míg a lelátóról édesanyja is végignézte fia nagyszerű olimpiai menetelését.

A 31 éves magyar csillagnak az egyik jelenlévő újságíró megjegyezte: lesz olimpia négy év múlva is, mire Ungvári mosolyogva így válaszolt: "Ha nem mond le rólam az edzőm, akkor annak is nekifutok..."  


FÉRFIAK
66 KG. 1. forduló: Ungvári Miklós–Ajmal Faizzada (afgán) 10–0. 2. forduló: Ungvári Miklós–Eddermys Sanchez (belize-i) 10–0. 3. forduló: Ungvári Miklós–Rok Draksic (szlovén) 5–0Negyeddöntő: Ungvári Miklós–Pawel Zagrodnik (lengyel) 5–0. ElődöntőUngvári Miklós–Sugoi Uriarte (spanyol) 5–0DöntőUngvári Miklós–Lasa Savtanduasvili (grúz) 0–5


A végeredmény


FÉRFIAK
66 KG (36 induló)
1. Lasa Savtanduasvili (grúz)
2. UNGVÁRI MIKLÓS (Tatabánya SC-Ippon Judo)
3. Ebinuma Maszasi (japán)
3. Cso Dzsun Ho (dél-koreai)
5. Sugoi Uriarte (spanyol)
5. Pawel Zagrodnik (lengyel)
7. Tarlan Karimov (azeri)
7. Colin Oates (brit)

NŐK
52 KG (23 induló)
1. An Kum Ae (észak-koreai)
2. Yanet Bermoy (kubai)
3. Priscilla Gneto (francia)
3. Rosealba Forciniti (olasz)
5. Ilse Heylen (belga)
5. Marie Müller (luxemburgi)
7. Kim Kjung Ok (dél-koreai)
7. Christianne Legentil (mauritiusi) 

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Fotó: Jocha Károly
IJF, Záhonyi Tamás)