Szombaton tatamira lépett az első magyar judós a londoni olimpián: a 48 kilogrammos Csernoviczki Éva a holland Ente ellen szerepelt a nyolcaddöntőben, s győzelemmel kezdte szereplését! A negyeddöntőből a belga Van Snick jutott tovább, így a magyar sportoló a vigaszágon folytathatta a küzdelmeket, ahol magabiztosan legyőzte a kínai Vut.

A bronzéremért a japán Fukumi volt az ellenfele, s nem úgy látszott, mintha ő érkezett volna a sportág őshazájából! Csernoviczki Éva ragyogó teljesítményt nyújtva olimpiai bronzérmet szerzett! Húsz év után megszületett az első judós érmünk, ráadásul az első női judós olimpiai érmünk, mindjárt az első napon...

Sokat kellett várni a magyar bemutatkozásra, mivel a tatabányai judós erőnyerő volt, csak dél körül szólították tatamira. Aggódtunk a rajt miatt, hiszen Ente nem tartozik a futottak még judósok közé, világbajnoki hetedik helyével, korosztályos Európa-bajnokságokon szerzett érmeivel már letette a névjegyét, könnyebb feladat is megfelelt volna indulásként.


Az olimpiai dobogón: Alina Dumitru (balról), Sarah Menezes, Charline Van Snick
és az első női judós olimpiai érmesünk, Csernoviczki Éva


Az összecsapás tapogatózással kezdődött, bár előbb a magyar lány látszott kezdeményezőbbnek, amikor két perc után megintették a holland judóst, Csernoviczki Éva is "hátrébb lépett" egyet, inkább bontotta a fogásokat. A hajrába fordulva sem változott sokat a kép, Csernoviczki Csaba lánya, tanítványa távol tartotta magát a holland lánytól, de azonnal igyekezett kihasználni annak megingásait. Fél perccel a vége előtt kis belső horoggal sikerült is jukót elérni, ezt az előnyt pedig rutinos támadásokkal védekezte ki a magyar lány, aki ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, vagyis legrosszabb esetben is meg tudja ismételni pekingi hetedik helyezését. De erre ne is gondoljunk...

"Évi egy kicsit kihűlt, mert már négy meccsel korábban oda kellett állnunk a beszólításra várók közé" - mondta futtában Csernoviczki Csaba, hiszen igyekezniük kellett, nem maradt sok idő a következő összecsapásig.

"Ilyen körülmények között biztonsági judóra törekedtem" - fűzte hozzá a versenyző, aki az elődöntőbe jutásért a belga Van Snickkel csapott össze. A huszonegy éves belga lány két éve a kontinens legjobbjai közé tartozik, remek eredményeivel az olimpiai kvalifikációs rangsorban meg is előzte a magyar versenyzőt (Van Snick harmadik, Csernoviczki Éva pedig hatodik lett). Az elmúlt két évben négyszer küzdöttek meg egymással nagyobb nemzetközi versenyen, háromszor Évi nyert, a legutóbb, a tavaly decemberi tokiói Kano-kupán azonban a belga sikerét hirdették ki.

Sajnos Londonban is, pedig három percen át a magyar judós akarata érvényesült, Van Snick egyre feszültebbnek látszott. Két perccel a vége előtt aztán mindketten földre kerültek, Van Snick volt felül, s nyomban fojtást próbált végrehajtani. A bírók hosszú másodperceken át nézték a szinte mozdulatlan küzdelmet, már többen matét kiáltottak, ám a belga fojtása végül sikerrel járt, így ő jutott tovább. Az egyik oldalbíró jelezte, hogy nem ért egyet a vezetőbíróval, szerinte is korábban meg kellett volna állítani a küzdelmet, de a másik oldalbíró nem kívánta felülbírálni az eredeti döntést.

"Azt hittem, hogy már mate van, egy pillanatra kiengedtem, aztán majdnem elájultam... Pedig végig kézben volt a meccs..." - mondta csalódottan Csernoviczki Éva.

Szerencsére volt javítási lehetősége, két győzelemre volt a dobogótól. Ehhez előbb a kínai Vu Su-gent kellett legyőznie, korábban ez már kétszer is sikerült, 2008-ban Hamburgban, és a tavalyi párizsi világbajnokságon is a vigaszági küzdelmek során...

Ezúttal sem férhetett kétség ahhoz, kettejük közül ki a jobb judós. Az első percben a magyar lány szerzett vezetést, vazarit adtak a dobására, de kis idő múlva ezt a zsűri töröltette, így "nulláról" kellett újrakezdeni. A kínait kétszer intették, de az utolsó előtti percig állta a sarat. Ekkor beindult a magyar henger: előbb vazarit adtak Csernoviczki Éva dobására, majd kis híján összejött a karfeszítés is, ám Vu Su-gen ki tudott bújni a szorításból. De ai késik, az nem múlik: fél perccel később már újra földön volt a kínai, ippont érő két vazarival a mi judósunk érte el a bronzmérkőzést! Legutóbb tizenhat esztendeje, Atlantában mérkőzhetett magyar judós az éremért...
"Amolyan minden mindegy hangulatban küzdöttem, de az fel sem vetődött bennem, hogy kikaphatok. Az igazsághoz tartozik, hogy a földharcban már hamarabb lezárhattam volna a meccset" - nyilatkozta a meccs után Csernoviczki Éva, aki elárulta, a negyeddöntőben történteket fél órás fekvéssel és egy nagy levegőzéssel sikerült "kihevernie", amint az a vigaszági meccsen látható is volt.
Következhet hát a bronzmeccs, az áhított éremért, egy roppant csalódott japán judós ellen: Fukumi Tomoko ugyanis elveszítette a címvédő román Dumitru elleni elődöntőt.


A bronzérmet érő akció, a háromszoros vb-döntős japán tehetetlen...


Fukumi kemény volt, de a mi lányunk annál keményebb! Sokkal aktívabban kezdett, több ígéretes indítása is volt, félidőben meg is intették a japánt. Három és fél perc után jött egy kisebb hullámvölgy, ekkor a magyar judóst intették, s a világbajnok japánnak két veszélyes lábsöprése is volt.

Ezek után újra Csernoviczki Éva irányította a meccset, edzője többször reklamált is, hogy kijárna már egy intés az ellenfélnek. Ezért aztán ő kapott egy figyelmeztetést a vezető bírótól. A hosszabbításig eldöntetlen maradt az állás, pedig egy perccel a vége előtt már megvolt a japán versenyző keze, de a karfeszítést Fukumi túlélte.

Következett a hosszabbítás, amelyben folytatódott a magyar fölény, a tatabányai lány rendkívül koncentráltan tartotta a japánt, de másfél perc után a rendre reklamáló Csernoviczki Csabát elküldték a szőnyeg mellől. Mindez nemhogy kizökkentette volna judósunkat, újul erőre kapott, s egy gyönyörű dobással ipponnal zárta le a meccset. Több tonnás kő gördült le a magyar judósok szívéről, két évtized után sikerült újra olimpiai érmet szerezni, s mindjárt az első versenynapon.

A JUDO MAGYAR OLIMPIAI ÉRMESEI ÉS HELYEZETTEI

ARANYÉRMES
Kovács Antal (1992, Barcelona)

EZÜSTÉRMES
Hajtós Bertalan (1992, Barcelona)
Csák József (1992, Barcelona)
Ungvári Miklós (2012, London)

BRONZÉRMES
Tuncsik József (1976, Montreal)
Kincses Tibor (1980, Moszkva)
Ozsvár András (1980, Moszkva)
Csősz Imre (1992, Barcelona)
Csernoviczki Éva (2012, London)

ÖTÖDIK HELYEZETT
Hetényi Antal (1972, München)
Szepesi István (1980, Moszkva)
Bujkó Tamás (1988, Szöul)
Hajtós Bertalan (1988, Szöul)
Dubovszky István (1988, Szöul)
Wágner József (1992, Barcelona)
Csák József (1996, Atlanta)
Kovács Antal (1996, Atlanta)
Karakas Hedvig (2012, London)
Joó Abigél (2012, London)

HETEDIK HELYEZETT
Szabó Ferenc (1972, München)
Csák József (1988, Szöul)

Gyáni János (1988, Szöul)
Gránicz Éva (1992, Barcelona)
Hadfi Dániel (2008, Peking)
Csernoviczki Éva (2008, Peking)
Baczkó Bernadett (2008, Peking)
Mészáros Anett (2008, Peking)
Bor Barna (2012, London)


Az újdonsült bronzérmes kisebb sajtótájékoztatóra volt hivatalos a sportcsarnokban, ahol elmondta, éremért jött Londonba:

"Lehetett volna fényesebb is, de a negyeddöntőben szinte szó szerint elaludtam. A meccs után tíz percig feküdtem jéggel a tarkóm alatt, utána ittam egy kicsit, majd kimentünk a friss levegőre. Ott már éreztem, hogy rendben vagyok, már csak a fejemben kellett rendet csinálni. Nagyon örülök, hogy sikerült érmet szerezni, annak pedig külön, hogy a bronzéremért a japánt győztem le, ellene még sosem sikerült nyerni. Arra kellett figyelnem, hogy a bal kezével ne fogja meg a hajtókámat, ezt sikerült is végig megoldani, emellett azzal a technikával, a ko-szoto garival készültem ellene, amellyel az egyik táborban már sikerült eldobnom, s ugyanezzel veszítette el az elődöntőt is a román Dumitruval szemben. Amikor aput elküldték a tatami mellől, az új erőt adott nekem..."

"Tényleg hangos voltam, többször is szóltam, hogy a japánt meg kellene inteni. Amikor elküldtek, csak annyit tudtam mondani, hogy gyerünk, oldd meg! Hát Évi megoldotta az első fogásból. Őszintén szólva, ha ez kell, akkor legközelebb is elzavartatom magam" - fűzte hozzá a néhány napja mesteredzői címet kapott, s immár olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmes tanítvánnyal rendelkező Csernoviczki Csaba.

A másik ágon a brazil Menezes vazarival győzte le Van Snicket, így ő jutott a döntőbe, ahol Dumitruval nézett farkasszemet. A román hölgy a napokban jelentette be, hogy az olimpia után visszavonul a versenyzéstől, ezt keserű emlékekkel teheti majd, hiszen a fináléban kikapott a ragyogó formát mutató brazil Meneses-től.

A férfiaknál a papírformának megfelelően menetelt az elődöntőig az üzbég Szobirov, az orosz Galsztyan, a japán Hiraoka és az olasz Verde. Az egyik ágon Szobirov hosszabbításban maradt alul Galsztyannal szemben, míg Hiraoka látványos győzelmet aratva ért el a finálét. Az aranyérem végül Arszen Galsztyané lett, a bronzérmeket pedig a brazil Kitadai és Szobirov szerezte meg.


NŐK
48 KG. 1. forduló: Csernoviczki Éva erőnyerő. 2. forduló: Csernoviczki Éva–Birgit Ente (holland) 5–0. Negyeddöntő: Csernoviczki Éva–Charline Van Snick (belga) 0–10. A vigaszágon: Csernoviczki Éva–Vu Su-gen (kínai) 10–0. A 3. helyért: Csernoviczki Éva–Fukumi Tomoko (japán) aranyponttal 10–0

A végeredmény

FÉRFIAK
60 KG (37 induló)
1. Arszen Galsztyan (orosz)
2. Hiraoka Hiraoki (japán)
3. Risod Szobirov (üzbég)
3. Felipe Kitadai (brazil)
5. Elio Verde (olasz)
5. Sofiane Milous (francia)
7. Csoj Gvang Gjon (dél-koreai)
7. Hovannesz Davityan (örmény)

NŐK
48 KG (19 induló)
1. Sarah Menezes (brazil)
2. Alina Dumitru (román)
3. CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya)
3. Charline Van Snick (belga)
5. Fukumi Tomoko (japán)
5. Paula Pareto (argentin) 
7. Urantsetseg Munkhbat (mongol)
7. Vu Su-gen (kínai) 

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)