Szeptember 22-én Százhalombatta ad otthont a nevaza első, másod- és harmadosztályú magyar bajnokság, valamint az összevont amatőr és master Magyar-kupa küzdelmeinek.



A Veresegyházi Küzdősport Egyesület vezetőedzője, Ilyés Gyula által 2010-ben életre hívott nevaza (newaza) magyar bajnokság tavaly már az MJSZ égisze alatt került megrendezésre, az első- és másodosztályban küzdöttek a versenyzők. Az idén még több judokát szeretne mozgósítani az ötletgazda, Európában is egyedülálló kezdeményezésként egy időben, egy helyen kerülnek lebonyolításra a férfi „osztályos” országos bajnokságok, s az amatőrök és masters versenyzők részére kiírt Magyar-kupa küzdelmei. Az első osztályúak versengésére – a hagyományoknak megfelelően – Galambos Márton-emlékverseny néven kerül sor.

Az indulók osztályba sorolása a Magyar Judószövetség ranglistája szerint történik, följebb lehet nevezni, lejjebb viszont nem, azaz egy első osztályú judós nem indulhat a másod-, vagy a harmadosztály küzdelmeiben. Mivel az „osztályos” versenyek magyar bajnokságnak minősülnek, így az induláshoz érvényes MJSZ-tagság, valamint sportorvosi engedély szükséges.

Az amatőrök és a masters korcsoportúak összevont viadalára nem kötelező az MJSZ-tagság, sem a sportorvosi engedély, elég egy háziorvos által kiállított igazolás, „egészséges, sportolhat” minősítéssel. Arra is lesz lehetőség, hogy az összevont kategória képviselői elinduljanak az „osztályos” küzdelmeken, ekkor azonban számukra is kötelező az érvényes MJSZ-tagság és sportorvosi engedély.

Minden osztályban, s a masters-amatőr összevontban 60, 66, 73, 81, 90, 100 és +100 kilogrammban nevezhetnek a judokák. Az open-kategória küzdelmei az idén sem maradnak el, mind az első, másod- és harmadosztályban, valamint az amatőr-masters összevontban is lesz lehetőség a tudáspróbára.




„Aki nevezni szeretne a szeptemberi Nevaza Fesztiválra, azt arra kérem, ne hanyagolja nyáron a tréningeket – mondta a rendezvény életre hívója, a Veresegyházi Küzdősport Egyesület vezetőedzője, Ilyés Gyula. – A földharc nagyon kemény műfaj, egy ilyen versenyre tökéletes felkészültség szükséges. Nagyon örülök, hogy a földharc bajnokság most már az MJSZ támogatásával, és égisze alatt zajlik. Évenként lépünk mindig előre, folyamatosan növekszik a nevaza versenyre jelentkezők létszáma.

Azért is szeretem nagyon ezt az eseményt, mert az aktív versenyzők mellett egykori kitűnő judósok is megmutathatják tudásukat. Azt hiszem, például Németh Karcsi földharcban való jártasságát nem kell bemutatnom senkinek, ő még a tőle húsz évvel fiatalabbakkal is felveszi a harcot. Jó lenne, ha a fesztivál jelleg az idén sem változna, amellett, hogy magas színvonalú viadalt szeretnénk rendezni, nagyon fontos, hogy a judósok jól érezzék magukat, kemény meccseket vívjanak, élvezzék a versengést, szép díjakkal, sikerélménnyel térjenek haza.”



Ilyés Gyula elmondta, maximális köszönet illeti a versenyt támogató közép-magyarországi régió vezetőjét, Kovács Ernőt, valamint a százhalombattai önkormányzat sportbizottságának vezetőjét, Széll Pált. A negyedik danos mester segítségével kiváló helyszínt sikerült biztosítani a szeptemberi rendezvénynek.

Ilyés Gyula várja a különböző küzdősportok képviselőit is, akik ha érvényes MJSZ-tagságival és sportorvosival rendelkeznek, indulhatnak az „osztályos” magyar bajnokságokon, ha ez nincs meg, akkor az amatőr-masters összevontba nevezhetnek. A főszervező érdekes információkkal is szolgált a szeptemberi viadalt illetően:

„El tudom képzelni, hogy versenyen kívül úgynevezett ’szuper fightokra’ is sor kerüljön. Ha például egy brazil dzsicus ki akarja hívni valamelyik judóst, akkor lesz rá lehetősége. Persze, ha a judoka is vállalja a meccset, bár csodálkoznék, ha bármelyik sporttársam nemet mondana” – mondta mosolyogva Ilyés Gyula.

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Balogh Zoltán)