Csütörtökön sajtótájékoztató keretében mutatta be az olimpián induló válogatottját a Magyar Judószövetség. Londonban Ungvári Miklós, Csoknyai László, Bor Barna, Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Mészáros Anett és Joó Abigél képviseli majd a színeinket.


Az olimpiai válogatottunk: Karakas Hedvig (balról), Bor Barna, Csernoviczki Éva,
Mészáros Anett, Ungvári Miklós, Joó Abigél és Csoknyai László 


A múlt hétvégi cseljabinszki Európa-bajnoksággal véget ért a judósok két esztendőn át tartó olimpiai kvalifikációs sorozata. 2010 májusától öt kontinensen több mint hatvan nemzetközi versenyen (világbajnokságon, Európa-bajnokságon, Grand Slam-, Grand Prix- és világkupa-versenyen) lehetett pontokat gyűjteni, a két év során csaknem 2700 judós került fel az olimpiai ranglistára. Közülük 386 versenyző léphet tatamira a londoni olimpián.

Örömmel mutathatjuk be a magyar judósport olimpiai válogatottját: a rendkívül kiélezett kvalifikációs sorozatban hét sportolónk – Ungvári Miklós (66 kg, Tatabánya SC-Ippon Judo Tatabánya), Csoknyai László (81, Atomerőmű SE), Bor Barna (+100, Atomerőmű SE), Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya), Karakas Hedvig (57, UTE), Mészáros Anett (70, Honvéd-Kipex) és Joó Abigél (78, KSI SE) – harcolta ki az indulás jogát, ez egyben azt jelenti, hogy a londoni játékokon a sportág valamennyi versenynapján lesz magyar induló!

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója a sajtótájékoztatón gratulált a judósok remek szerepléséhez és a várakozásnak megfelelő indulói létszámhoz, majd elmondta: mivel az állami támogatás késik, a MOB a tartalékalapból és saját bevételeiből segíti az ötkarikás felkészülést.

“Előzetesen hat-nyolc fős judóválogatottal számoltunk, a jelek szerint eltaláltuk – mondta Szabó Bence. – Ami az összkeretet illeti, jelenleg 136 londoni indulónál tartunk, remélhetőleg itt is beigazolódik az előzetes 144-146 fős kalkulációnk.”

Dr. Tóth László MJSZ-elnök értékelése szerint a hétvégi, cseljabinszki Európa-bajnokságon szerzett három érem megerősítette, hogy nagyon erős csapat utazik Londonba, és várhatóan valamennyi edző ott lesz majd a tatamik mellett.

Dr. Kovács Antal, az 1992-es barcelonai olimpia aranyérmese kijelentette: “Peking óta erősödött a judós csapat, de mindenkit kérek, hogy ne tegyék rá a terhet a versenyzőkre. Van aranyesélyesünk, de nem tudni, ki lesz az, mint ahogy húsz éve sem lehetett tudni, hogy nekem jön ki a lépés. Két érmet várok a csapattól.”

Pánczél Gábor, a vasárnap második Európa-bajnoki címét megszerző Joó Abigél edzője elmondta, hogy mivel a KSI-nél akadozik a műhelytámogatás, az olimpia után várhatóan csak hobbisportolók dolgoznak majd az egyesületnél. Dr. Tóth László válaszában leszögezte, hogy már előkészületben van a KSI finanszírozási problémáinak megoldása.


A MAGYAR JUDO AZ OLIMPIÁKON


A judo (cselgáncs) az 1964-es tokiói olimpián szerepelt először az ötkarikás programban, amelyben 1972 óta megszakítás nélkül helyet kapott. A női judo 1992-ben került a programba, Londonban hét férfi és hét női súlycsoportban osztanak majd ki olimpiai érmeket.


Kovács Antal (balról) a barcelonai olimpia döntőjében


Negyven esztendővel ezelőtt, 1972-ben indult először magyar judós az olimpián, akkor öt versenyzőnk léphetett tatamira, közöttük volt az első pontszerzőnk, Hetényi Antal is, aki az ötödik helyen végzett. Négy évvel később, az 1976-os játékokon Montrealban hat magyar induló volt a mezőnyben, s Tuncsik József megszerezte az első magyar judós olimpiai medált, egy bronzérmet.

Az 1980-as moszkvai játékokon nyolc magyar induló két bronzéremmel tért haza. A kényszerű szünet után nyolc évvel később, 1988-ban Szöulban hét magyar judós indult, míg a legnépesebb küldöttséget húsz esztendeje, 1992-ben Barcelonában delegálta a magyar judo: akkor tizenkét versenyzőnk szerepelhetett, igaz, ebben az időszakban még nem volt kvalifikációhoz kötve a részvétel.

Az első „kvalifikációs” olimpián, 1996-ban hét indulónk volt, 2000-ben Sydneyben hat sportolónk küzdhetett, míg 2004-ben Athénban csupán két versenyzőnk indulhatott. Négy éve, a 2008-as pekingi játékok előtt hat judósunk harcolta ki az olimpiai indulás jogát.


A JUDO MAGYAR OLIMPIAI ÉRMESEI

ARANYÉRMES
Kovács Antal (1992, Barcelona)
EZÜSTÉRMES
Hajtós Bertalan (1992, Barcelona)
Csák József (1992, Barcelona)
BRONZÉRMES
Tuncsik József (1976, Montreal)
Kincses Tibor (1980, Moszkva)
Ozsvár András (1980, Moszkva)
Csősz Imre (1992, Barcelona)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Magyar Távirati Iroda,
Matusz Endre
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)