ImageTavaly nagy sikerrel debütált a ne-
vaza, vagyis földharc férfi orszá-
gos bajnokság, amely bizonyítot-
ta, van igény erre a küzdelemre.



Az ötletgazda Ilyés Gyula tovább finomította elképzelését, az általa képviselt irányvonal mentén, miszerint a judo nem csak élsportszinten okozhat örömet, október 29-én a másodosztályú földharc magyar bajnokságot is megrendezi az UTE termében.

Image
Akcióban a tavalyi bajnokságon Ungvári Miklós


Örömmel vette a sportág a nevaza
(newaza) országos bajnokság életre hívását, a tavalyi aranyvasárnapon a Megyeri úti csarnokban színvonalas viadallal debütált az első földharc bajnokság. Az MJSZ is a kezdeményezés mögé állt, így nem lehetett akadálya a folytatásnak, amelyre 2011. december 4-én kerül sor a megszokott helyszínen.

Előtte azonban október 29-én a másodosztályú férfi országos nevaza bajnokságnak ad otthont az UTE csarnok. Csak olyan judokák tehetik próbára tudásukat, akiknek nincs első osztályú minősítésük. Érvényes MJSZ-tagsági, valamint sportorvosi igazolás szükséges a versenyzéshez.

“Tavaly a sok elismerés mellett kaptam kritikát is, mert az érvényes MJSZ-tagságival nem rendelkező brazil dzsicusok nem vehettek részt a versenyen – emlékezett vissza Ilyés Gyula. – Bárkit szívesen látunk, ám ha egy olimpiai sportág szakszövetsége, jelen esetben az MJSZ elismeri a viadalt, akkor az a minimum, hogy minden indulónak legyen érvényes sportági tagkönyve.”

Image
A főszervező Ilyés Gyula szerint a judo nem csak élsport
szinten okozhat örömet


Ilyés Gyula szeretettel várja a judo híveit október 29-én a Megyeri útra, bízik benne, a mezőnyben feltűnnek majd a régi motorosok is, akik bárkinek méltó ellenfelei nevazában. A viadalt a közép-magyarországi régió vezetője, Kovács Ernő is támogatja.

“Sokszor elmondtam már, ezt a gyönyörű sportágat nem csak élsportszinten lehet űzni. A másod osztályú földharc országos bajnokság megrendezése is ezt a vonalat kívánja erősíteni, valamint a judo bázisát hivatott szélesíteni. Sokaknak akarunk versenylehetőséget teremteni, mert ha valaki judós volt, annak kínáljunk alkalmat a megmérettetésre, kényszerből senki se fordítson hátat a sportágnak. A földharccal többek között megszerezhető az erő és az állóképesség, emellett szőnyegbiztonságot ad.

Az első osztályú minősítéssel rendelkező sportolókat kivéve, a viadalon mindenkinek – masters, junior, felnőtt – lehetőséget kell adni, hogy lemérhesse tudását. Ezek az összejövetelek arra is szolgálnak, hogy a sporttársak beszélgessenek egy jót, felújítsák vagy megerősítsék a korábbi sportbaráti kapcsolatokat” – mondta az egykori Honvéd-judoka.

A másodosztályú nevaza magyar bajnokságon is lesz open kategória, a tavalyi megmérettetés bizonyítja, hogy a kisebb súlyúak eredménnyel vehetik fel a harcot nehezebb riválisaikkal szemben: a földharc specialista Ungvári Miklós győzött a kategóriában.

Verseny ideje: 2011. október 29. szombat
Verseny helye: Megyeri úti UTE-csarnok
Súlycsoportok: 60, 66, 73, 81, 90, 100, +100 kg és open kategória
Menetidő: 5 perc
Az első négy helyezett éremdíjazásban részesül, de minden induló emléklapot kap.

Versenykiírás: KLIKK IDE!

Versenyszabályzat: KLIKK IDE!


Image
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2011
Forrás: Balogh Zoltán)