ImageA küzdősportolók körében előszere-
tettel használt egykezes súlyzó, a
Kettlebell gyakorlói mérhetik össze
erejüket május 7-én, Veresegyházán.



Nyílt, nem hivatalos kettlebell versengésre várja a küzdősport társadalom tagjait Ilyés Gyula május 7-én szombaton a veresegyházi judóterembe (Veresegyháza, Szadai út. 7., Triangolo üzletház első emelet). Minden küzdősportolót, nehézatlétát szeretettel fogad a szervező, nevezhetnek akár specialisták, csak kettlebellel foglalkozó sportolók is.

Image

A veresegyházi judósok vezetője évekkel ezelőtt szeretett bele a girja néven is ismert orosz eredetű erőfejlesztő eszközbe. A sportág magyarországi meghonosítójától, Lakatos Pétertől vett órákat, majd a részleteket behatóan tanulmányozva a girját judo és kempo „kompatibilissé” alakította. Később egyre több judóedző vette fel az erősítő programba a kettlebell-gyakorlatokat, amelyek jelentősen növelik az erőállóképességet, s robbanékonyabbá válik tőlük a versenyző.

“A küzdősportolók közül sokan használják a kettlebellt, ezért gondoltam, jó lenne lemérni, ki a legjobb – mondta Ilyés Gyula. – A judósok számára már rendeztem versenyt, most nyílttá teszem a viadalt, minden küzdősportoló számára lehetőséget biztosítok, hogy kipróbálja magát. Hagyományteremtő szándékkal tervezem a nem hivatalos megmérettetést, bízom benne, hogy minél többen megküzdenek a bajnoki címekért.

Ilyés Gyula két kategóriában várja a vállalkozó kedvű küzdősportolók jelentkezését. A férfiak 24 és 32 kilogrammos súlyzókkal vetélkedhetnek, a cél, hogy öt perc alatt minél több szabályos szakítógyakorlatot végezzen el a versenyző.

Az induló egy kézzel a lábai között hátralendíti a kettlebellt, majd egyetlen folyamatos mozdulattal a feje fölé rántja és nyújtott karral megtartja. Az ismétlés akkor érvényes, ha a versenyző lába és karja teljesen nyújtott, mozdulatlan. Innen, anélkül, hogy a súly a vállát vagy mellkasát érintené, laza karral leejti, a lábai között hátralendíti, és újabb ismétlést végez. A versenyző semmilyen segítséget nem nyújthat magának a másik kezével: nem érvényes az ismétlés, ha azzal (vagy bármely más testrészével) akár a kettlebellt, a talajt, akár a dolgozó karját, a lábát vagy testét megérinti.

A jelentkezőnek öt perc áll rendelkezésére, hogy a lehető legtöbb ismétlést elvégezze. A bíró méri az időt, számolja a szabályos ismétléseket. Az öt perc során a versenyző tetszése szerinti kézzel végezheti a szakításokat, bármikor és korlátlan számban kezet cserélhet, a súlyt leteheti, pihenhet, majd folytathatja. A kísérlet akkor ér véget, ha a versenyző feladja vagy az öt perc lejár.

Az induláshoz legalább háziorvosi engedély szükséges: „egészséges, sportolhat” bejegyzéssel, de a szervező természetesen a sportorvosi igazolást is elfogadja.

A jelentkezők május 7-én szombaton 11 órától regisztráltathatják magukat, 12 órakor kezdődik a verseny. Nevezési díj 2000 forint, az első három helyezett éremdíjazásban részesül. További információk: Ilyés Gyula, telefon: 06-20-928-7390, internet: www. judoedzo.hu

Image
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2011
Forrás: Balogh Zoltán)