ImageFebruár közepén került sor a Buda-
pesti Rendőrfőkapitányság (BRFK)
első nyílt judo bajnokságára
az UTE Megyeri úti csarnokában.



A BRFK évtizedek óta rendezett a rendőröknek judo bajnokságot, de az idén első alkalommal került sor erre nyílt versenyként. Sümegi Ferenc javaslata alapján a rendőrökön kívül meghívást kaptak a büntetés-végrehajtási szervezet, a katasztrófavédelem, a NAV (vám- és pénzügyőrség) és a honvédség versenyzői is.

Image

A szervezésben és technikai lebonyolításban a BRFK kiemelt főelőadója, Sereg Zsuzsanna r. hadnagy és Mándli Elek r. ezredes kiemelkedő munkát végzett.

Természetesen voltak apró hiányosságok, de egy olyan verseny megszervezése, amelyen a versenybírók, felkérésre, a rendőrség iránti lojalitásból, térítésmentesen végezték a feladatukat, példaértékű lehet.

A verseny megnyitóján dr. Vízvári György r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, főosztályvezető és a BRFK TSB új elnöke elmondta, hogy e kezdeményezés követendő példa lehet, majd átadta a szót Mándli ezredesnek, hogy a technikai részletekről tartson ismertetőt.

Image
A BRSE különdíját dr. Baltás László bv. százados adta át
Szabó Tünde bv. törzsőrmesternek

A BRSE vezetője, Simon Géza r. ezredes, r.főtanácsos a verseny alatt érkezett meg és gratulációját fejezte ki a szervezőknek, hogy az elmúlt évek érdektelenségét követően egy ilyen létszámú és színvonalas verseny ismét helyreállítja a judo tekintélyét a szolgálati sportok között.

Ezt megerősítette Mácsár Gábor r. alezredes és Dopita Judit r. alezredes is. Igaz, ők kifogásolták, hogy a versenyorvos helyett egy sebészeti szakápolói vizsgával rendelkező személy volt jelen.

A Magyar Honvédség részéről megjelent dr. Eleki Zoltán honvéd alezredes, a MJSZ Biró Bizottság elnök-helyettese, aki felkérésre beállt bíráskodni is.

Image
A csapatverseny eredményhirdetése: 1. BRFK,
2. Szegedi Fegyház és Börtön, 3. Magyar Honvédség

Dr. Zöllei Zoltán honv. alezredes, katonai közelharc- és kézitusa szakértő, a Büntetés-végrehajtás OKI részéről dr. Baltás László bv. százados, bv. tanácsos, id. Büki Péter nyá. honv. alezredes, Oláh Pál nyá. r. alezredes és a BRFK akció osztály legendás vezetője, Tálas nyá. r. ezredes, továbbá Babina nyá. r. alezredes is megtisztelte a nyílt bajnokságot.

A verseny nagy izgalmakat hozott az első perctől kezdve. Már az első fordulók olyan párosításokat hoztak, amelyek azonnal döntő mérkőzésnek is megfeleltek volna.

Így volt ez Barna Zoltán bv. őrnagy esetében is (Barna őrnagy tizennégy alkalommal nyerte meg a bv országos bajnokságát eddig), de ha a nehézsúlynál tartunk, akkor meg kell említeni dr. Huszár Balázs r. hadnagy eredményes szereplését is a 35 év alatti kategóriában, ahol minden mérkőzését ipponnal nyerte meg.

Image
Dr. Zöllei Zoltán (balról), Mándli Elek, dr. Vízvári György
és Tálas László

A hölgyek között is parázs mérközések zajlottak és a büntetés-végrehajtás dolgozói fej-fej melletti küzdelmekben haladtak a döntők felé.

A döntő mérkőzések előtt a Magyar Honvédség részéről egy kiváló katonai közelharc- és kézitusa bemutatót tartott Zöllei alezredes. A bemutató elején az alezredes elmondta, hogy a katonai közelharc és kézitusa célja az ellenfél megsemmisítése és nem ártalmatlanná tétele. Így volt látható olyan technika, amely bemutatta, hogy rohamkéssel, AK-gépkarabéllyal, szúrással, ütéssel miképp lehet az ellenfelet ártalmatlanná tenni.

A döntők izgalmai után már felszabadultan beszélgettek a kollegák egymással. Az egyéni eredményhirdetéseket követően az összesítés alapján a csapatversenyt a BRFK csapata nyerte a Büntetés-végrehajtási szervezet Szegedi Fegyház és Börtön, illetve a Magyar Honvédség csapata előtt.

A Budapesti Rendészeti Sportegyesület judo- és ju-jitsu szakosztálya különdíjat ajánlott fel a csapatverseny győztesének, valamint két rendőr és két bv-s kollegának. Zöllei alezredes is átadott különdíjat a Magyar Honvédség részéről egy eredményes BRFK-s rendőr hölgy részére.

A verseny zárását követően Sümegi Ferenc tart. r. főhadnagy elmondta, hogy a 2012-es évre ehhez hasonló, de lehetőség szerint kibővített verseny szervezésében gondolkodik.

Külön köszönetét fejezte ki Petrányi Imre szakosztályigazgatónak a terem biztosítása végett, Illés Sándor judómesternek a készséges segítségért, Labancz Gyula nyá. r. főtörzszászlósnak a bíráskodásáért és minden önzetlenűl segítő jelenlévőnek.

Sümegi Ferenc a végén megjegyezte, hogy a 2011. március 2-ra meghirdetett össz belügyi judóbajnokság időpontja változott. Még nincs véglegesítve, de amint hivatalosan is megérkezik a versenykiírás, úgy a rendőrségi és bv-s e-mail levelezésben értesítést küld minden érintettnek, valamint értesíti a szolgálati elöljárókat is.

A BRSE judo szakosztály elérhetősége e-mail címen a következő: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A BRFK nyílt bajnokságának eredményei: KLIKK IDE!

Image
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2011)