Az előírt válogatóversenyeken két érem megszerzése volt a világbajnoki csapatba kerülés feltétele, egy érem és egy pontszerző hely kellett az Eb-csapathoz, ezt a lányok valamennyien túlteljesítették – kezdte Kovács Gábor. A női junior-válogatott kapitánya hozzátette: mindkét világversenyre – a tallini kontinensviadalra és a dominikai vb-re is – a Maros Barbara (48 kg, KSI), Karakas Hedvig (52, Wadokai JC), Hegedűs Dóra (57, Wadokai JC), Kákonyi Ninetta (63, UTE) és Mészáros Anett (70, Paksi Atomerőmű SE) összeállítású együttes utazhat. – A negyvennyolc kilogrammban az ifjúsági Európa-bajnok Maros Barbara három éremmel nagyon szépen teljesített, ő még jövőre is ifjúsági korú, ez emeli sikereinek fényét.

Image
A miskolci ifi Eb 44 kilogrammos bajnoka, Maros Barbara (kékben)
a junior válogatókon a 48 kilósok között három érmet is szerzett

Az ötvenkét kilogrammban a kétszeres ifi Eb-aranyérmes Karakas Hedvig öt érmet jegyez, még tavalyról van egy junior Európa-bajnoki bronzérme, egy ötödik helyezése a felnőtt Hungária-kupáról, ebben az évben emellett a négy válogatóversenyből hármat megnyert, a negyediken pedig bronzérmes lett.
Az ötvenhét kilóban az ifjúsági Eb ezüstérmese, Hegedűs Dóra három érmet szerzett, igaz, volt egy kis kisiklása Berlinben, de ettől függetlenül nagyon szépen teljesített, és hozzá kell tenni, ő is ifi még.
A hatvanhárom kilogrammban többen is aspiráltak, sajnos a jól teljesítő Szigetvölgyi Briginek egy autóbaleset során a visszapillantó tükör összetörte a kézfejét, míg Gubek Zsófi térde Pakson megsérült, így Kákonyi Ninett maradt a sorban, természetesen nem érdemtelenül, elvégre három érmet szerzett a válogatók során.
A hetven kilogrammban Mészáros Anett Berlinben bronzérmet szerzett, akárcsak a Hungária-kupán, tavalyról van egy U23-as és egy felnőtt Eb-érme, vagyis összesen négy dobogós helyezése.”

Image
A kétszeres ifjúsági Európa-bajnok Karakas Hedvig (balra)
a válogatási elveknek öt (!) éremmel igyekezett megfelelni

A fényes eredmények bizakodásra adnak okot, a kapitány elárulta: az öt ifjú csillag a kontinensviadalon akár három érmet is megszerezhet Magyarországnak, de a világbajnokságról is hazatérhet két éremmel.
Azt azonban hozzá kell tenni, akárhonnan is nézzük, ez a junior csapat talán minden idők legfiatalabb magyar együttese, teli ifikkel, az esély pedig csak akkor válik eredménnyé, ha a tudásunk legjavát nyújtjuk. Mégis, úgy érzem, hogy ez a fiatal csapat nagyon szép eredményekre lehet képes, ahogyan azt már bizonyította ebben az évben többször is, vagy éppen tavaly, amikor Karakas Hédi első éves ifi létére harmadik helyezést ért el a junior Európa-bajnokságon.”

Image
A junior-világbajnok Mészáros Anett (fehérben) tavaly a rotterdami Eb-n
egy bronzéremmel már a felnőttek között is letette a névjegyét

Kovács Gábor a fiatalokkal az elmúlt hetet a tatai olimpiai edzőközpontban töltötte.
Nagyon jól sikerült a tábor, amelyen részt vett a teljes szlovén válogatott is Petra Narekstől kezdve Urska Zolnirig, a neves partnerek nagyon jól segítették a felkészülésünket. A hétvégén a kerettagokkal még lesz egy heraklészes összetartásunk a KSI-ben, ezen már az utolsó simításokat végezzük, majd két nap a klubokban és szerdán utazunk Tallinba.”
Amint arról a Judoinfo.hu már beszámolt, a junior férfiak Preiszler Gábor férfi kapitány vezetésével öt versenyzővel utaznak Észtországba, de a magyar küldöttséggel tart majd nemzetközi bírónk, Havasiné Fridrich Annamária is.

Image 

 A női junior-válogatott keret
a tallini Európa-bajnokságra
(2006. szeptember  8-10., Észtország)

és a Santo Domingói világbajnokságra
(2006.
október  12-15., Dominikai Köztársaság)
48 kg: Maros Barbara (KSI)
52 kg: Karakas Hedvig (Wadokai JC)
57 kg: Hegedűs Dóra (Wadokai JC)
63 kg: Kákonyi Ninetta (UTE)
70 kg: Mészáros Anett (
Paksi Atomerőmű SE)

Image 

 Kapcsolódó cikkek:
Aranyponttal a világbajnokságra

(Judoinfo.hu 2006
Fotók: Európai Judószövetség, Záhonyi Tamás)