Novemberben rendezték meg a 8. IJF (International Judo Federation) veterán világbajnokságot. A helyszín ezúttal az Amerikai Egyesült Államokbeli Fort Lauderdale városa volt.




Hatvanhárom országból mintegy ezer judós lépett tatamira. A magyar színeket tizenhárom versenyző képviselte, közülük az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred kiképző tisztje, Szabó Szilvia százados, aki a 70 kilogrammos súlycsoportjában küzdött meg többszörös Európa- és világbajnok francia, valamint mongol ellenfeleivel. Második küzdelmében leszorítással győzött, s ezüstéremmel térhetett haza.

Hazánkban 1906-ban vált ismertté a judo. Ebben az évben – gróf Szemere Miklós meghívására – Kano Dzsigoro egyik tanítványa, Kicsiszaburo Szaszaki mester érkezett Magyarországra, hogy népszerűsítse a sportot. Négy hónapos kurzusán hatvan fővel kezdte az oktatást, azonban a tanfolyamról sorra elmaradtak a kezdetben lelkes tanítványok és a harmadik hónap végére már csupán négyen maradtak. Mindezek ellenére sikerült leraknia a judo alapjait. 1920-ban dr. Cselőki Lajos – aki maga is a tanfolyam résztvevője volt – a japán testnevelési rendszert, ezen belül is a judót tanulmányozva, megjelentette „A japán rendszerű torna alapgyakorlatai” című szakkönyvét, s hamarosan egyre több fiatal kezdett érdeklődni a sport iránt. A rendszeres judo oktatást Vincze Tibor kezdte el 1928-ban, őt tekintjük a magyar judosport atyjának. Tanítványai közül később sok kiváló mester került ki.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Honvedelem.hu)