Szabó Csaba úgynevezett hiperaktív gyereknek számított, ezért a szülei judózni vitték. Jól döntöttek, a kecskeméti versenyző a napokban szerzett U23-as Európa-bajnoki ezüstérmet a 60 kilogrammos súlycsoportban.





A férfiak 60 kilogrammos súlycsoportjában Szabó Csaba és Bartha Ákos képviselte a magyar színeket az izraeli Tel-Avivban az elmúlt hétvégén rendezett U23-as Európa-bajnokságon. Előbbi a Kecskemét JC, utóbbi a Miskolci VSC versenyzője.

Szabó ezüstérmet szerzett a viadalon, Bartha ötödikként zárt. A hírös városi sportoló az első fordulóban erőnyerő volt, a másodikban a ciprusi Krisztosz Skouroumouniszt verte vazarival és leszorítással. A negyeddöntőben a számára kellemetlen, balos fogású német ellenfél, Marcel Bizont várt rá, akit intéssel győzött le. Az elődöntőben pedig a nagy rivális honfitárs várt rá, végül 10–0-ra nyerte az összecsapást, jöhetett a döntő az orosz Sakavat Gadzijev ellen.

– A sorsolásom végre kedvező volt. Általában a nagy versenyeken korán összekerülök a későbbi győztessel – emlékezett vissza a viadalra Szabó Csaba. – A döntőbeli ellenfelemet jól ismerem, nagy név a sportágunkban. Ifjúsági világ- és Európa-bajnok. A küzdelmünk elején dobott egy vazarit, és innen már nem tudtam visszakapaszkodni a nagy taktikus orosszal szemben. A fogásfelvétele jobb volt az enyémnél, nem tudtam megfelelően érvényesülni – tette hozzá Szabó, aki öt évesen kezdett judózni.

– Úgynevezett hiperaktív gyereknek számítottam, ezért a szüleimnek javasolta az egyik ismerős, hogy vigyenek el judózni. Már az első edzés annyira megtetszett, hogy rögtön a sportág mellett maradtam. Eleinte Horváth Laci bácsi, majd Kerekes Sándor egyengette a pályafutásom, később kerültem a mostani edzőmhöz, Nagysolymosi Sándorhoz, illetve a KJC többi edzőjéhez, Nagysolymosi Tiborhoz és Barcsik Lászlóhoz. Hálás vagyok mindenkinek, rengeteg munkát fektettek belém, de én is sokat dolgoztam, hogy idáig juthassak. Bízom benne, hogy ez csak a kezdet, mert vannak még céljaim.

„Ebből a gyerekből olimpikont faragok! Bírja a melót, szeretném, ha ott lenne Tokióban!” – mondta korábban versenyzőjéről Nagysolymosi Sándor.

– Nekem is az a célom, hogy ott legyek a 2020-as nyári játékokon. De még nem arra koncentrálok, hanem a közelebbi feladatokra összpontosítok. Most arra, hogy jó legyen az alapozásom, és felkészülten vágjak neki januártól a 2017-es versenysorozatnak. Valamint arra – bár ez már kicsit távolabbi cél –, hogy jól szerepeljek az augusztusi budapesti felnőtt világbajnokságon. Ez volt az utolsó évem a juniorok között, jövőre elsőéves felnőttként lépek tatamira. Tudom, hogy szakadék tátong a junior és a felnőtt korosztály között, de azon leszek, hogy ez nálam minél kisebb legyen.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Kesport.hu
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)