„Sokat beszélünk az integrációról, sajnos csak beszélünk róla, soroljuk a megvalósítás lehetetlenségeit. A sport az a terület, ahol a gyakorlati megvalósítás is leginkább sikerrel kecsegtet” – véli Nagy József.




„Már edzői pályafutásom kezdetén, 1974-ben több roma származású gyerek járt abba a miskolci csoportba, amelyből később sok válogatott versenyző – köztük az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok Hajtós Bertalan – került a magyar sportolók elitjébe. A csapat tagja volt Gáspár Barnabás is – aki a diák korosztályban többszörös országos bajnok volt, és Horváth Csaba (a fenti képen), aki junior magyar bajnok lett, az ifjúsági és junior válogatott tagjaként Európa-bajnoki résztvevő lehetett. A későbbiekben is része volt judós csapataimnak több roma sportoló is.

2008-ban kerültem Miskolcon a Vasgyári kolóniában lévő Fazola iskolába, ahova szinte csak roma származású gyerekek jártak. Itt hamarosan bekerült az alsó tagozatosak tanrendjébe a judosport oktatása és néhány éven belül országos versenyek helyezettjei lettek, de ob-győztes judoka is kikerült közülük.

2017 végén kaptam lehetőséget a Magyar Judo Szövetség elnökétől, Dr. Tóth Lászlótól arra, hogy állítsak össze egy tervezetet, hogyan lehetne minél nagyobb számban bevonni a judosportba roma származású gyerekeket. A remény bizakodással tölt el, hogy az évtizedek óta a hátrányos helyzetű gyerekek körében (is) folytatott judosport tevékenységemhez most a roma felzárkóztatási program keretében uniós pénzügyi támogatást is kaphatok. Csak rendszerezni kellett a tapasztalataimat és elképzeléseimet a judosporttal való felzárkóztatás lehetőségéről – mindez ma az MJSZ rendelkezésére áll.




2015-ben kezdtem újra – néhány év angliai „tapasztalatszerzés” után – a judosportot szervezni Kazincbarcikán, Edelényben és Ózdon. Öt iskolában tartok judofoglalkozásokat, edzéseket, kilenc csoportban száz-százhúsz, hatvan százalékban roma származású alsó tagozatos gyerek részére. A romagyerekek közül már voltak, akik 2017-ben országos diákolimpián és korosztályos ob-n dobogóra állhattak. Csak Borsod megyében még húsz-harminc iskola lenne, ahol hasonló lehetőség lenne a roma gyerekeket segíteni.

Sokat beszélünk az integrációról, sajnos csak beszélünk róla, soroljuk a megvalósítás lehetetlenségeit. A sport az a terület, ahol a gyakorlati megvalósítás is leginkább sikerrel kecsegtet. Mi itt Edelényben, Ózdon úgy érzem kezdjük megérteni, hogy a romagyerekek felzárkóztatása gyermekeink javára válhat. A hétvégi Ózdon rendezett közös edzésre-versenyre Edelényből az autóval rendelkező szülők szállították a gyerekeket, a II. János Pál Katolikus Iskola igazgatónője, Kocska Ágnes pedig pogácsával, üdítővel várta az ötvenfős vendégsereget.




A szegregált környezetben szocializálódó gyerekek viselkedése, kommunikációs kultúrája, sikerértéke sok esetben eltér a társadalomban elfogadottól, ezért az iskolai oktatásuk-nevelésük különleges pedagógiai módszereket és elhívatott pedagógusokat igényel.

A judosport kielégíti a romagyerekek fokozott mozgásigényét, szabályelfogadásukat erősíti és a rájuk jellemző mozgásügyességet pozitív értékké formálja. A judotechnikák – esések, dobások, leszorítások – megtanulása, átlag feletti fizikai képességeket kíván. Fegyelmezett, rendszeres, szorgalmas gyakorlást, a társakkal való együttműködést, az edző (mester) iránti feltétlen tiszteletet, a judosport etikettjének szigorú betartását a küzdelmekben és versenyzésben.

Ha mindezekkel együtt is sikereket, elismerést tudnak maguknak szerezni a gyerekek, az értékrendjük átalakulásához vezethet. Ha ezeket a sikereket nem csak ‘zárt, szegregált’ környezetükben tudják megmutatni, hanem a társadalom előtt – például országos versenyeken, bajnokságokon – is tudnak bizonyítani, nő az önbizalmuk, ambíciójuk. Az élet más területén is növekszik az esélyük.




Minden gyermek vágyik a szeretetre, elfogadásra, dicséretre, s ezért igyekszik a maga tehetségét megmutatni. Minden gyermekben rejlik valamilyen olyan adottság, tehetség, amelyben kimagasló lehet társai közül. Ezeknek az adottságoknak a pozitív lehetőségeit kell felfedezni és fejleszteni azért, hogy az adott gyermek abban ki tudjon teljesedni, meg tudja mutatni egyéniségét, magabiztos ,öntudatos felnőtté tudjon válni.

A Magyar Judo Szövetség elkötelezett a felzárkóztatási program mellett. Ózdon 2018. április 22-én rendezendő versenyünket – amelyen az ország több pontján működő, romagyerekeket is foglalkoztató judocsoportok is megjelennek – kiemelten támogatja. Várjuk és örömmel vennénk a területért felelős politikusok támogatását!

Nagy József,
Edelény, Kazincbarcika
és Ózd Judo Sportegyesületeinek vezetője”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018)