Ismét hét kategóriában hirdettek eredményt és köszöntötték a sikeres versenyzőket. A tizenötödik Év sportolója választást és díj­átadót az Észak-Magyarország szerkesztőség székházának első emeletén rendezték meg.



A hagyományt 2003-ban teremtették. A nemes versengést újra az Észak-Magyarország, a régió egyetlen napilapja és kiadója, az Inform Média Lapkiadó Kft., továbbá internetes portálja, a Borsod Online hirdette meg.

A korábbi szokásoknak megfelelően a sportolók teljesítményét a szakavatott sportújságírókból álló tíz­tagú zsűri tette mérlegre, amíg a legnépszerűbbek kiválasztásából a lap és a portál olvasói vették ki a részüket. A meghívottakat – közöttük a versenyzők mellett elnököket, intézményvezetőket, edzőket, hozzátartozókat – Uri Mariann, az Észak-Magyarország megbízott főszerkesztője köszöntötte és a jelen lévő sportolókat példaként állította társaik elé, majd Marosréti Ervin olvasta a neveket és szólította a díjazottakat, akik hollóházi porcelántányérokat, továbbá ajándékkosarakat vehettek át. A mintegy nyolcvan vendég végül a fehér asztalnál elevenítette fel a 2017-es év történéseit.




A felnőtt hölgyek között Gercsák Szabina, a Miskolci Judo Club sportolója tavaly nyergelt át az „idősebbekhez”, rögtön nyert is, ezúttal pedig ismételt.

„Akadt egy-két olyan versenyem, amely nem úgy sikerült ahogyan terveztem, de azért az U23-as Európa-bajnokságon szereztem egy bronzérmet, azok után, hogy aranyat akartam – mondta Szabina. – Rengeteget utaztam a mesteremmel, Flórusz Jánossal, akivel sok versenyen és táborban jártam, gondolok például az egy hónapos japán felkészülésemre. Több Grand Prix- és Grand Slam-viadalon értem el pontszerző helyet, egyes eseményeken egészen jól ment nekem a judo, de akadtak halványabb mérkőzéseim is. Abban bízom, hogy a megszerzett tapasztalataimat majd a tokiói kvalifikációs sorozatban fogom kamatoztatni és kiharcolom az ötkarikás játékokon való szereplés jogát. 2017-re visszanézve kihagyhatatlan, hogy ne említsem meg a korábbi, sokat hátráltató sérülésemet: szeptember körül akadtak problémáim a derekammal, de aztán egyenesbe jöttem, most pedig rendben vagyok. Minden győzelem és elismerés tovább hajt előre, ennek jegyében örömmel fogadtam az Év legjobb megyei sportolója díjamat is.”




Az tánpótlás fiú kategóriában Feczkó Csanád, a Miskolci VSC-MVSI versenyzője nyert. „Tavaly tizenhét esztendős voltam és nem panaszkodhatok, csodálatos eredményeket értem el, fantasztikus élményeket szereztem. Az ifjúsági Európa-bajnokságon második lettem Kaunasban, aztán megnyertem a Győrött tartott Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, majd a dobogó harmadik fokára léphettem fel a Santiago de Chile városában rendezett ifjúsági világbajnokságon. Az év elején először csak a kijutást tűztem magam elé, majd érmes helyekre vágytam és minden célom megvalósult, voltam első, második és harmadik. Az idén is lesz junior Eb és vb, ha pedig kijutok ugyancsak jól akarok szerepelni.”




Az Év sportolója 2017 gálán a közönségszavazás díjait is átadták, a felnőtt nők között Gercsák Szabina kapta a legtöbb szavazatot, így ebben a kategóriában is judós győzelem született. Volt még két judós érdekeltje a szavazásnak: az utánpótlás lányok versenyében Faragó Petra (Miskolci VSC-MVSI) a harmadik, az edzők között pedig Flórusz János (Miskolci JC) a negyedik helyet szerezte meg.




 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Boon
Fotó: Kozma István
EJU, Carlos Ferreira)