A Magyar Judo Szövetség a 2017-es év diák C-korosztályának utolsó és legfontosabb versenyét, az országos bajnokságot (tíz évesek számára) Százhalombattán rendezte meg.



A nagy létszámú és hosszan elnyúló versenyen (kétszáz főnél is többen voltak) a Nagykanizsai TE 1866 judo szakosztály hat fővel, régió szinten a második legnagyobb létszámmal vett részt. Négy érem (két ezüst, két bronz) és egy pontszerző hely volt a mérlegük.

A lányok mezőnyében a 36 kilogrammban Garai Emese, a nyolc indulóból két győzelemmel a döntő mérkőzést leléptetés miatt elveszítve a második helyen végzett. A fiúk 30 kilogrammos mezőnyében Kovács Ákos tizenhat fő indulóból három győzelemmel, egy vereséggel a harmadik helyen végzett.

A legnagyobb létszámú mezőnyben (huszonhat fő) a 36 kilogrammban két versenyzőjük is érdekelt volt, Szeghy Tamás és Lipódi Márton. Mindketten az első mérkőzéseket sikerrel vették. Tamás négy győztes, két vesztes mérkőzéssel lemaradt a dobogó harmadik fokáról, ötödik helyezett, míg Márton két győzelem és két vereség mérlegével a kilencedik helyen zárta a versenyzést.

Garai Nimród a 45 kilogrammosok tizenegy fős mezőnyében három győzelemmel, egy vereséggel a harmadik helyen végzett. Nagy Adrián a + 55 kilogrammban tíz társával készült a bajnoki cím elnyerésére. Két győzelem után a döntőben vereséget szenvedett, így a második hellyel kellett megelégednie.



„Garai Emese a csapat szinte legegyenletesebb teljesítményét hozta egész évben. Amelyik versenyen elindult, onnan első hellyel tért haza. A döntő mérkőzésen két vazarival már vezetett, amikor egy földön, leszorításba való forgatásnál ellenfele térdébe hasalt bele, amitől az előtte elfogyasztott teából visszajött a tatamira pár csepp. (ez nem hányás, mely ételmaradék) A bírók ezért leléptették, így a vesztesen álló és semmi munkát nem végző budaörsi lányt hozták ki győztesnek, bajnoknak. A leléptetés körülményei miatt az edzők fontolgatják a szövetségnél panasszal élés lehetőségét, bár az eredmény megváltoztatására a ma élő bírói szabályzat miatt már nincs esély. Egy bajnoki címtől fosztották meg és gáncsolták el az első verseny-lépcsőfokon elinduló és talán az olimpiáig tartó karrierjét egy utánpótlás korú versenyzőnek. Másodsorban egy tekintélyes eredménytől fosztották meg a klubot is ezzel a döntéssel.

Kovács Ákos egész éves munkájára a mindig javuló fejlődést lehet mondani! Nagy kár, hogy az első mérkőzésén nem tudta hozni a formáját, így a vigaszágon bizonyított szép technikai megoldásokkal, ami már csak a dobogó harmadik fokáig volt elég.

Garai Nimród egy kis fogyasztás után tért vissza az év eleji súlycsoportjához. Igazi küzdőként dolgozott, de sajnos a vigaszágra került két győztes meccs utáni veresége révén, ahol bravúros teljesítménnyel nyerte el a bronzérmet.

Nagy Adrián sok betegeskedés, edzéskihagyás miatt az első két mérkőzését technikai fölénnyel megnyerte ugyan,de  a döntő mérkőzésre elfáradva, nem tudott irányítani, alulmaradt a leszorításban. A bajnoki címet tőle is vártuk.

Szeghy Tamás a fiúk között a legnagyobb küzdő. Összeszedetten dolgozott három mérkőzésen keresztül, a negyedik meccsen alulmaradt a végül első helyen végzett, fizikálisan erősebb ellenfelével szemben. A vigaszági küzdelemre már fizikálisan is, de főként fejben elfáradt, így lemaradt a dobogó harmadik fokáról és meg kellett elégednie az ötödik hellyel. Tőle az első három hely egyikét vártuk.

Lipódi Márton az év második felét a magasabb súlycsoportban dolgozta végig. Folyamatosan fejlődött fel a versenyzéshez. Első két mérkőzését jó technikai megoldásokkal magabiztosan nyerte meg. Harmadik mérkőzésén egy leszorításba belefordult, melyből nagyszerű kijöveteli próbálkozásokkal sem tudott kiszabadulni. A vigaszágra már önbizalomhiánnyal állt fel, emiatt az indításai rosszul sikerültek, megkontrázták, így veszített. Sajnos így pontszerzés nélkül zárta a versenyt.

Büszkék vagyunk kis csapatunk tagjaira, eredményeikre, hiszen mindannyian szívvel-lélekkel küzdöttek. Ezek az eredmények az első korosztályos magyar bajnokságon kiválóak, bíztatóak. Igaz két bajnoki címmel kevesebbek lettünk, két dobogóra várt fiatalunk is lemaradt, de ez csak az indulás! Bízunk benne, hogy még nagyobb energiával, szorgalmas kitartó munkával törnek előre a következő években is!” – értékelte csapata teljesítményét Mester Józsefné edző.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017)