Zircen, a judotáborban köszöntötték Hajtós Bertalant, egykori kiváló sportolót, abból az alkalomból, hogy huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben ezüstérmet nyert a barcelonai olimpián.



Felsorakoztak a judokák és az edzők, a tábor szakmai vezetője az edzés levezénylésére készült, amikor váratlan meglepetés érte: a házigazda Vincze Judo Club egy keretezett, az edzőkollégák aláírásával ellátott emléklapot adott át a részére abból az alkalomból, hogy huszonöt évvel ezelőtt ezüstérmes lett a barcelonai olimpián. A kiváló sportembert szűnni nem akaró vastaps köszöntötte a teremben.



„Van egy olyan ember közöttünk, aki pontosan huszonöt évvel ezelőtt bearanyozta az életünket” – mondta Vincze Lajos, s nem véletlenül fogalmazott így: a magyar judo számára eddig a legnagyobb sikert hozó barcelonai olimpia döntőjét azóta is úgy emlegetik, hogy elvették Hajtós Bertalantól az aranyérmet. Az akkor már Európa-bajnok judósunk szenzációs versenyzéssel, négy ippongyőzelemmel jutott a döntőbe, ahol a világbajnok japán versenyző várt rá. Ahogy a sportkrónikák is írják, hiába volt aktívabb a magyar, a bírók az ellenfelet hozták ki győztesnek a pont nélkül véget ért döntőt követően.



Hajtós Bertalan sokáig, elérzékenyülve nézte az emléklapot, az a taps pedig csak nem akart szűnni körülötte. Elmondta, amikor idejöttek a táborba, és elkezdték az edzéseket, eszébe jutott, hogy huszonöt éve érték el ezt a szép eredményt, arra azonban egyáltalán nem számított, hogy így meglepik a sporttársak. Ezúton is köszöni, hogy gondoltak rá ezzel a szép ajándékkal. Arról a kérdéses kimenetelű döntőről nem igazán beszél, csak a szépre emlékezik, hogy rajta kívül Kovács Antal aranyérmet, Csák József ezüstérmet, Csősz Imre pedig bronzérmet szerzett Barcelonában, voltak ötödik helyek is, és az edzőik akkor azt mondták, hogy száz év múlva sem lesz ilyen eredmény a magyar judóban.

Ő azonban bizakodó, mint mondja, van most egy ütőképes ifjúsági csapatunk, akik odaérhetnek majd az olimpiára. Akkor még nem tudtuk, amit most már tudunk, hogy aranyat hozott a Chilében zajló ifjúsági világbajnokság a magyarok számára, Varga Brigitta a 48 kilogrammosok között felállhatott a dobogó legmagasabb fokára, s két bronzérmet is nyertek judósaink.



Az ünnepelt szakember végül örömét fejezi ki, hogy így kinőtte magát a zirci edzőtábor. Emlékszik, nyolcvan-kilencven fővel kezdték, most pedig már több mint kétszáz résztvevő van. Méltatja a Vincze-testvéreket, akik nagy munkát végeznek annak érdekében, hogy a judo-tábor évről évre megvalósuljon.


Több mint kétszáz judoka edzett Zircen
Negyedik alkalommal rendezett a Vincze Judo Club edzőtábort Zircen, minden eddiginél nagyobb létszámmal. „A tábor alapvető célja, hogy felkészítse a versenyszezonra a judósokat. Augusztus végétől már elkezdődnek a magyar kupák, aztán az országos bajnokság, nemzetközi versenyek” – mondták el érdeklődésünkre a tábort szervező klub vezetői, edzői, Vincze Ferenc és Vincze Lajos. Hozzáteszik, hogy ezekben a pillanatokban zajlik Chilében az ifjúsági világbajnokság, ahol több magyar judós is érdekelt, és azóta már tudjuk, hogy nem is akármilyen eredményekkel tértek haza Dél-Amerikából.



Az edzésmunka szakmai irányítója Hajtós Bertalan olimpiai ezüstérmes magyar judós, az Rákosvidéke Hajtós DSE szakvezetője, akinek két tanítványa szintén résztvevője volt a chilei világversenynek. Az edzéseken mintegy 220 fő vett részt. Közös futással indultak a napok a kerékpárúton – ezt mintha nekünk találták volna ki! – mondják a Vincze-testvérek –, a délelőtti és délutáni edzés pedig korosztályos bontásban történt. Szerda délután tartottak szünetet, ekkor szabad programjuk volt a judotábor résztvevőinek.

A mintegy 540 négyzetméter tatamit a Magyar Judo Szövetség bocsátotta a rendelkezésükre, így nem kellett lecipelni az áruház tetejéből a kék-sárga szőnyegeket. Az új dojo érintetlen a tábor idején, élvezi a nyári szünetet, de a házigazdák természetesen büszkén mutatták meg a tavalyi év végén átadott létesítményt az ország különböző részeiből érkező sporttársaknak. A régi vendégek mellett vannak új szakosztályok is, akik már most jelezték, hogy jövőre újra el szeretnének jönni a táborba.

Vincze Ferenc és Vincze Lajos hangsúlyozzák, abban, hogy ennyire népszerű a zirci edzőtábor, nagy a szerepe Hajtós Bertalannak, aki nemcsak húzó név a magyar judóban, hanem magas szinte van a szakmai tudása, az edzőkollégák és a gyerekek is nagyon szeretik, szívesen jönnek tanulni tőle. Kalydi Zoltán Szentesről érkezett a tanítványaival, és már a kezdetek óta résztvevői a tábornak. Mint mondja, nagyon jó a kapcsolatuk a Vincze-testvérekkel, tanítványaik sokszor együtt utaztak a válogatott-versenyekre. A Szentesi Pollák DSE szakvezetőjének nagyon tetszik a tábor és városunk is. – Már csak egy uszoda hiányzik – teszi hozzá, és jó hírként megemlítjük, hogy ez a kívánság is teljesül…


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Kelemen Gábor írása)