A felnőtt válogatottal idén Eb-bronzérmet kiérdemlő Bartha Ákos személyében miskolci judós indulója is lesz az augusztus 19. és 30. között Tajpej városában megrendezendő 29. Nyári Universiadénak.




Az MVSI-ben nevelkedett, majd jó néhány éve az MVSC színeit képviselő versenyző Taijvanról is éremmel szeretne hazatérni. Az Universiade az olimpia után a második legnagyobb multisport esemény a világon. Az egyetemisták és főiskolások tajpeji sportseregszemléjén az utóbbi negyven év legnagyobb magyar delegációja, 141 sportoló vesz részt. A mieink tizennégy sportágban – asztalitenisz, atlétika, judo, golf, gyorsasági görkorcsolya, íjászat, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, tekvando, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda – mérettetnek meg.

Még az óvodában ismerkedtem meg a judóval, első edzőm a Miskolc Városi Sportiskolában Gecsei László volt. – fogalmazott elutazása előtt a 23 éves Bartha Ákos. – Amikor a serdülő korcsoportba léptem, átkerültem a Miskolci VSC-hez Kálmán Tiborhoz és Illyés Miklóshoz. Jelenleg is az MVSC-ben tréningezek, ottani csapattársaimmal együtt készülök a különböző erőpróbákra.


Eddigi pályafutásodból melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
– Első legnagyobb külföldi eredményem 2013-ban volt Szarajevóban, amikor is a junior Európa-bajnokságon harmadik lettem. 2016-ban, Izraelben az U23-as Európa bajnokságon ötödik helyezést értem el, egy hajszállal maradtam le a dobogóról, de erre is büszke vagyok, mivel úgy gondolom, hogy egy világversenyen az első ötbe kerülés mindig kiemelkedő eredménynek számít. 2017 áprilisában, a felnőtt Európa-bajnokságon a bronzérmes magyar csapat tagjaként küzdhettem. A fentieken kívül felnőtt korosztályban számos Európa-kupa-érmem (arany, ezüst, bronz) is van.

– Melyik felsőoktatási intézményben, milyen karon tanulsz?
– 2013-ban érettségiztem a Diósgyőri Gimnáziumban, melyet követően elvégeztem egy kétéves judo-sportedző tanfolyamot. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetemen tanulok testnevelő-edzői szakon.

– Érzésed szerint milyen volt, hogyan sikerült a felkészülésed az Universiadéra? 
– Úgy gondolom jól sikerült a felkészülésem, hiszen egész nyáron edzettem, nem volt megállás, általában heti nyolc alkalommal gyakoroltam. Augusztus 7. és 11. között pedig Tatán edzőtáboroztam a budapesti világbajnokságra készülő felnőtt magyar válogatottal.

– Mennyire ismered a 66 kilogrammos súlycsoportod mezőnyét?
– Jól ismerem a külföldi vetélytársaimat, hiszen sok nemzetközi edzőtáborban találkoztam már velük, illetve több nemzetközi versenyen is „összefutottunk” a tatamin.

Mit vársz magadtól ezen a nagy seregszemlén?
– Természetesen szeretnék minél jobb eredményt elérni, célom az érem, de tudom, hogy ez sok mindentől függ. A jó sorsolás mellett a szerencse, a pillanatnyi forma, a koncentráció is szerepet játszik a sikerben.

– Milyen távlati terveket szövögetsz a judóban, illetve a civil életben?
– Elsődleges távlati célom a 2020-as tokiói olimpia, ahová mindenképpen szeretnék kijutni és helytállni. Később judo edzőként képzelem el az életemet, ezért is tanulok ennek megfelelő szakirányban az egri egyetemen.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Minap.hu
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)