Sipőcz Richárd judós, aki amellett, hogy aranyérmet szerzett Győrben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, a sportdiplomáciába is belekóstolhatott, hiszen ő volt az EYOF egyik nagykövete.



Sipőcz Richárd Győrben született, így neki külön motivációt jelentett, hogy valóban hazai közönség előtt léphetett a tatamira. Négyéves kora óta judózik, és komoly sikereket ért el az évek során. A nemzetközi cselgáncséletbe tavaly robbant be, amikor a finnországi Vantaaban megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságon – ez volt élete első világversenye – egyéniben arany-, a csapattal pedig ezüstérmet nyert.

Ennek köszönhetően a Győri AC kiválóságát márciusban az EYOF egyik nagykövetének választották.

– Nagyon örülök ennek a lehetőségnek. A programot sikerült úgy alakítani, hogy a feladataim sem a tanulásban, sem az edzésmunkában nem hátráltatnak – nyilatkozta akkor a mindössze tizenhat éves sportoló.


Az EYOF előtt Ricsi a Litvániában rendezett ifjúsűgi Eb-n szerzett ezüstérmet, egyéniben és csapatban egyaránt. Majd az olimpiai fesztivál megnyitóján az a megtiszteltetés érte, hogy ő vihette a magyar zászlót.

Győrben pedig a +90 kilogrammos súlykategória fináléjában ipponnal verte lengyel ellenfelét.

– Figyeltem a lelátót, itt volt a családom, a barátok, sok ismerős, felemelő érzés ez az egész, hátborzongatóan jó. Sokat segített, hogy az egyik példaképem, Karakas Hedvig is szurkolt nekem. Régóta erre a győzelemre készültem, végre eljött az idő és beteljesült az álom – nyilatkozta az aranyérem átvétele után Ricsi, akit nemcsak az olimpiai ötödik, vb-bronzérmes Karakas nézett meg élőben, hanem Kovács Antal is, Magyarország első olimpiai és világbajnoka a sportágban.

Egyelőre úgy tűnik, Ricsi nem tud pihenni, hétfőn Chilébe utazott, hogy részt vegyen a Santiago de Chilében rendezett ifjúsági világbajnokságon.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: lokal.hu
Benkő Gábor írása)