Érmek, értékes helyezések az országos diákolimpián, sikeres nemzetközi szereplés: ismét eredményes fél évet zárt a Tatai AC judo szakosztálya. A 2015-ben újjáalakult csapathoz rövid idő alatt olyan sokan csatlakoztak, hogy lassan nagyobb teremre lesz szükségük az edzések megtartásához.




A távlati cél egy megyei szinten is meghatározó judo iskola létrehozása – foglalta össze az utóbbi hónapok történéseit Szeles Viktor edző.

– Február közepén 23 érmet nyertetek a megyei diákolimpián, majd május végén Hufnágel Balázs és Kádár Adrián révén egy ezüst- és egy bronzéremmel jöttetek haza az országos diákolimpiáról. Közben több nemzetközi viadalon is sikeresen szerepelt a TAC, kérlek, értékeld az utolsó fél évet.
– Összességében a terveknek megfelelő féléven vagyunk túl. Voltak olyan versenyek, ahol az előzetes várakozásokhoz képest kicsit jobb, és voltak, ahol kicsit rosszabb eredmények születtek. Az látszik, hogy a legszorgalmasabb gyerekeknél a munka eredménnyel párosul. A februári megyei diákolimpián nem az volt a nagy dolog, hogy minden gyerekünk érmet nyert, hanem az, hogy mi indítottuk a második legtöbb sportolót a viadalon a házigazda Oroszlány mögött. Ez egy alig két éves szakosztályra nézve nagy büszkeség! Szeretném kiemelni a magyar bajnoki bronzérmes Kádár Adriánt, aki súlycsoportja egyik meghatározó versenyzőjévé nőtte ki magát, szorgalmát nézve pedig szép jövő előtt áll.
Nagyon sokat fejlődött a serdülő B korcsoportos országos diákolimpián ötödik helyet szerző Török Gergely, ő a magyar bajnokságon is pontszerző lehet. Hufnágel Balázsnak a diákolimpián végre kijött a lépés, megérdemelte már a sikert. Balázsról és Adriánról el kell mondani, hogy az első félévben az edzések kilencvenöt százalékán részt vettek! A 2005-2009-es korosztályban nagyon ügyes gyerekeink vannak, akik közül néhányan már versenyen is megmutatták, hogy mire képesek.

– Méltán foglalkozunk sokat az utánpótlással, de természetesen felnőtt és masters versenyzőitek is vannak. Ők hogyan szerepeltek az elmúlt időben?
– A masters csapat célja a korábbi eredményes versenyzők összetartása és edzéslehetőség biztosítása azoknak, akik felnőttként szeretnének megismerkedni a judóval. Évente egy-két célversenyt tűzünk ki magunk elé, így ezeknek megfelelően tudunk felkészülni. További versenylehetőséget biztosítva más küzdősportokat is kipróbálunk alkalmanként. Legutóbb grappling (hibrid küzdősport, a stílust a hagyományos birkózás, a dzsúdzsucu, a szambó és más, speciális fogásokat alkalmazó küzdősportokból alakították ki) országos bajnokságon mérettük meg magunkat, ahol Rohodi Máriusz 73 kilogrammban ezüstérmet szerzett, míg Lelovics Gábor 100 kilogrammban negyedik helyezést ért el. A törökbálinti kempo országos bajnokságon Lelovics Gábor harmadik helyezést ért el a 95 kilósok között.

– Az egyik legnagyobb tehetség, Galambos Bernadett lassan visszatér hosszú sérülése után. Hol tart a rehabilitációban, mikor láthatjuk újra tatamin? 
– Detti májusban elkezdte a könnyített edzéseket. Kis esély van arra, hogy ősszel versenyezzen, nem szeretnénk sürgetni a gyógyulási folyamatot. Mindenesetre az orvosok szerint a gyógyulása gyorsabb a vártnál.

– Csaknem hatvanan sportolnak nálatok, az újraalakulás óta nagy utat tett meg a szakosztály. Hogyan tovább?
– Szeretnénk tovább fejlődni szakmailag, létszámban és infrastruktúra terén is. A létszám folyamatos növekedése kellemes gonddal jár, hiszen kinőttük a jelenlegi termünket. Csaknem hatvan fő tagdíjfizető sportolónk van, a továbbfejlődés lehetőségét egy nagyobb dojo (dódzsó) tudná biztosítani. A jövőbeni fejlődési elképzeléseink összhangban vannak a város által elvárt, olimpiai sportágat képviselők létszámának növelésével. A teremkapacitás kérdésének megoldásával reálisnak tartom a 100 fős, erős bázis megteremtését, egy meghatározó megyei judo iskola kialakulását. 

– A nyárra terveztek-e tábort, bemutatókat, ősszel toborzókat, a sportágat bemutató rendezvényeket?
– Toborzókat nem tervezünk, mert egyrészt sokan jelentkeznek hozzánk így is, másrészt a jelenlegi teremkapacitás miatt nagyon nehezen tudnánk megoldani, ha húsz-huszonöt gyerek jönne egyszerre judózni. Nyáron három táborban veszünk részt. Először hét versenyzőnk utazik Balatonra egy erőnléti táborba, majd augusztus elején a nagyobb gyerekeknek tartunk Tatán egy földharc tábort. Végül augusztus közepén egy hetet a szlovákiai Gútán töltünk nemzetközi táborban.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: TAC)