Bensőséges ünnepség keretében 2017. június 8-án lerakták Magyarország egyik legrégebben fennálló oktatási intézménye, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma új sportcentrumának alapkövét.




Az 1531-ben alapított iskola évszázadokat megélt, de a mai követelményeknek már régóta nem megfelelő tornaterme mellé 1,2 milliárd forintos beruházással egy nemzetközi szintű kézilabda mérkőzések lebonyolítására is alkalmas sportaréna épül.

A fejlesztés költségeiből 800 millió forintot az iskola egykori diákja, Wáberer György üzletember adományozott az intézménynek, a fennmaradó összeget két másik öregdiák Dr. Sándor József és Derczó István vállalkozók fedezik. Az iskola diákjai 2018 tavaszán vehetik birtokukba a létesítményt, amelyet tanórákat követően Sárospatak kézilabdázói és sportszerető fiataljai is használhatják majd. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumáért Alapítvány kuratóriuma egybehangzóan úgy döntött, hogy az arénát Wáberer Györgyről nevezik el.

A beruházás alapkövét mintegy az adományozók helyezték el a Református Gimnázium igazgatója, Nagy-Baló Csaba, Sárospatak polgármestere, Aros János, a Tiszáninneni Református Egyházkerület elnöksége: Csomós József püspök és, Ábrám Tibor főgondnok jelenlétében. Az eseményen a mintegy hatszáz pataki diák és a tantestület tagjai mellett jelen volt Stumpf István alkotmánybíró, dr. Dienes Dénes teológiai professzor a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója, dr Füsti Molnár Szilveszter a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora, valamint dr. Sándor József a Fémalk Zrt. tulajdonosa, Brunner Márta, a Fémalk Zrt. vezérigazgatója, Derczó István Weinberg’93 Építő Kft. ügyvezető igazgatója és Toldi Miklós a Zemplénkő Kft tulajdonosa.



Az ünnepségen mondott beszédében Wáberer György elmondta, hogy a gimnázium egykori fizika tagozatos diákjaként szívesen látogat vissza az alma materbe. Azt tapasztalta, hogy a diákok ma is abban a nagyon egyszerű tornateremben eddzenek, amelyben ő 45 évvel ezelőtt elsajátította a judo alapfogásait.

Bár a terem már abban az időben is rászorult volna egy alapos korszerűsítésre, itt annyira megszerette a testedzést, hogy azóta is sportos életet él: lefutotta a maratont, rendszeresen részt vesz maratoni helyi kerékpártúrákon, az elmúlt hónapban pedig teljesítette a Spartan Race követelményeit. Hangsúlyozta: úgy érzi, nem halogatható tovább, hogy a pataki diákok a kor követelményeinek megfelelő körülmények között fejlődhessenek. A gondolat mielőbbi megvalósítását pedig saját pénzügyi erőforrásainak felajánlásával segíti elő.

A Wáberer György Sportcentrum Zemplén legnagyobb és legmodernebb sportlétesítménye lesz. Teljes alapterülete 3183 négyzetméter, a küzdőtér 1218 négyzetméter, a mobil lelátók 850 szurkolónak adnak helyet. A sportolói öltözők, bírói és orvosi szoba megfelelnek a 21. századi követelményeknek. A pataki diákok fizikai kondíciójukat a minden szükséges eszközzel felszerelt teremben fejleszthetik.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Tirek.hu)