A nyárra vagy az ősz beköszöntéig nagyot lép majd előre a Hell-Miskolci Judo Club létesítményhelyzete. Tavaly önálló termet kapott az egyesület, amelynek tagjai a Győri kapu 12/A-ban dolgoznak. A csarnok „nevesincs”, bár előbb-utóbb biztosan elnevezik valakiről vagy valamiről.




Az ingatlant egyébként Miskolc önkormányzata – pályázat meghirdetése után – a Magyar Állam nevében eljáró Nemzeti Sportközpontoknak kedvezményes áron értékesítette, a tizenhárommillió forintos számlát (azaz a vételárat) pedig a Magyar Judo Szövetség sportágfejlesztési alapjából egyenlítette ki.

A szerződés szerint a nyertes pályázónak tíz esztendeig sportcélra kell használnia az ingatlant és kikötötték azt is, hogy az épületen minimum húszmillió forint értékben beruházási és felújítási munkálatokat kell elvégeznie.

A Hell-Miskolci Judo Club termének mérete – Flórusz János elnök-vezetőedző szavával élve – mindenestül 220 négyzetméter, a hasznos területet azonban biztosan megduplázzák.

– Az elképzelések szerint otthonunkat 450–500 négyzetméteresre „hizlaljuk” – közölte a sportvezető. – Végleges tervek még nincsenek, most készülnek, éppen a napokban volt egyeztetés ebben az ügyben. Az már biztos, hogy az épület úgymond meghosszabbodik, emelet ráépítése ugyanis, különböző okok miatt, nem jöhet szóba. A műszaki tartalom teljes körű tető- és homlokzatszigetelést, épületgépészeti felújítást és külső-belső nyílászáró cserét is tartalmaz. Ha minden jól megy, akkor tavasszal kezdünk és pár hét alatt mindent lebonyolítanak a kivitelezők. Azt mondták nekem a hozzáértők, hogy nem túl bonyolult munkálatok ezek, de akár így lesz, akár nem, nekünk közben itt kell majd végeznünk sportszakmai munkánkat. Hiszen máshová nem tudunk menni, erre nincs anyagi forrásunk és más jellegű kapacitásunk.

A Hell-Miskolci JC termét napjainkban három-négy csoportban legalább százötven sportoló használja. Arra a kérdésre, hogy ki állja a felújítás költségét, Flórusz János így válaszolt:

– Itt jegyzem meg, hogy a minimum húszmillió nem ennyi lesz, hanem jóval több, akár harmincmillió is – emelte hangját az elnök-vezetőedző.

– Megint a Magyar Judo Szövetség nyúl a zsebébe, a fedezetet ismét a sportágfejlesztési keret biztosítja. Nekünk, mint kedvezményezettnek a fejlesztés után hosszú távra megoldódnak a „bajaink”, bár a fenntartás azért egy kis fejfájást fog okozni számunkra. Pályázatokat persze többen is meghirdetnek, lehet kandidálni például edzéslehetőség biztosítására, táborozásra, versenyeztetésre, szakmai célok megvalósítására, de működtetésre, vagyis rezsire is. Ehhez persze nyerni kell(ene), de próba szerencse… Optimista ember vagyok, egyébként pedig nagy utat tettünk meg az albérlettől az önálló teremig, és még hol van az utunk vége. Hiszem és tudom, hogy őszig újra nagyot ugrunk előre, így kétség sem férhet ahhoz, hogy további szép és eredményes jövő vár ránk.

A Hell-Miskolci Judo Club három tagja a napokban Ausztriában edzőtáborozott. A hat napos eseményről Flórusz János ezt mondta:

– Mittersillben minden a már jól megszokott rend szerint alakult. Esztendők óta odajárunk, és mivel mindennel nagyon elégedettek vagyunk, eszünk ágában sincs megfeledkezni erről a viszonylag közeli lehetőségről. Sokszor beszéltem már arról, hogy itthon kevés az úgynevezett minőségi edzőpartner, ez pedig Mittersillben kicsit másképpen van. Most például negyven ország nyolcszázötven versenyzője gyűlt össze. Japánból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Dél-Amerikából, Afrikából és természetesen Európa minden szegletéből. Úgy ítélem meg, hogy kiemelkedő munkát végeztünk, bár ennek visszaigazolása majd a hazai válogatóviadalokon történik meg. Legnevesebb sportolónk, a többek között ifjúsági olimpiai bajnoki címmel is rendelkező Gercsák Szabina, akinek néhány hét múlva a párizsi Grand Slam lesz az első igazi megmérettetése.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Boon.hu)