Sikeres fél évet zárt a Tatai AC judó szakosztálya. A csapat kiváló nemzetközi és hazai eredményeket ért el, új tehetségek bukkantak fel, az egyesület edzői pedig sikeres továbbképzésen vettek részt: a Testnevelési Egyetem és a Nemzetközi Szövetség oktatásán.





„A TAC judósai tehetségesek, szorgalmasak és meg van bennük a sportág iránti elhivatottság” – foglalta össze az elmúlt időszak lényegét Szeles Viktor edző.

– Hogyan sikerült az utolsó fél év, a kitűzött célok, tervek mennyiben valósultak meg?
– Az év első felében stabilan tartottuk az ötven fős létszámunkat, és az eredmények is megfeleltek az elvárásoknak. Az ötven sportoló a terem nagyságát és kihasználhatóságát tekintve maximálisnak mondható, természetesen Lázár Ottó elnök úrral közösen folyamatosan gondolkodunk a fejlődési lehetőségeken.

Nem voltunk túl bizakodóak az év elején, mert két, eddig legsikeresebb sportolónk – Galambos Bernadett és Staudt Zétény – kor- és súlycsoportváltás előtt álltak, ennek ellenére jól szerepeltek. A fiatalabbak közül többen is szépen fejlődnek, közülük is ki kell emelni Kádár Edvárd, Kádár Adrián és Hufnágel Balázs eredményeit és edzésmunkáját.

Szintén a céljaink között szerepel az edzői csapat tudásának fejlesztése, ezért májusban Essősy Ákos, Staudt Béla és Szeles Viktor a Testnevelési Egyetem és a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) az elméleti kurzus lezárásaként egyhetes gyakorlati edzőtovábbképzésén (IJF Academy) vett részt a tatai edzőtáborban.

A táborban először elméleti vizsgát tettek, majd be kellett mutatniuk a judo összes állás és földharc technikáját, valamint a második dan vizsgaanyagát Mikihiro Mukai hetedik danos mesternek, a Kodokan Intézet professzorának.

A három edző minden vizsgáját sikerrel teljesítette, így az IJF és a Testnevelési Egyetem oklevelét is megszerezték. Komárom-Esztergom megyéből jelenleg csak a három tatai edző rendelkezik ezzel a képesítéssel. A vizsgáztatók között volt Mikihiro Mukai mesteren kívül a világbajnok Daniel Lascau, aki a nemzetközi és az Európai Judo Szövetség (EJU) sportigazgatója, az olimpiai bajnok Mark Huizinga, valamint Envic Galea, az IJF Academy vezetője, EJU főtitkár.

– Galambos Bernadett és Staudt Zétény a szakosztály két legeredményesebb versenyzője. Már nemzetközi versenyeken is indulnak, Amerikába is eljutottak. Hogyan sikerült az ő fél évük?
– A súly- és korcsoportváltás, valamint betegségek miatt nehezen indult a félév számukra, de végül minden a helyére került. Galambos Bernadett megnyerte az ezerötszát indulót számláló Budapest-kupát, valamint harmadik helyen végzett a győri Európa-kupán, ám az eredmények mellett inkább a technikai és taktikai fejlődését kell kiemelni.

Staudt Zéténynél fontos, hogy az idei évet a technikai és a fizikai fejlesztésre, valamint a nemzetközi rutinszerzésre szánjuk, nála a csúcsformát a serdülő B-korcsoportos országos bajnokságra hegyezzük ki. Az amerikai út egyfajta ösztönző, jutalomút volt számukra, ráadásul egy erős nemzetközi versenyen le is mérhették tudásukat. Itt Galambos Bernadett aranyérmes lett, míg Staudt Zétény a negyedik helyen végzett. A viadalt követően edzőtáborban is részt vettek a gyerekek.

– Hufnágel Balázs, Kádár Edvárd, Kádár Adrián - csak néhány név a tehetséges utánpótlás csapatból. Hogyan értékeled a fiatalok fejlődését?
– Fejlődésük és szorgalmuk szemmel látható, példamutatóak a náluk is fiatalabb versenyzők részére. Nagyon fontos a fiataloknál az elhivatottság. Ezzel nincsen gond, a gyerekek a szombati edzéseken is szinte teljes létszámban képviseltetik magukat. Fontos kiemelni, hogy nem csak Edvárd, Adrián és Balázs érdemel dicséretet, hanem valamennyi sportolónk.

– Veteránban is szép sikereket ért el a TAC, példaképállításban sokat jelenthetnek ezek az eredmények. Szakosztályon belül hogyan látjátok ezt?
– Amikor elkezdtük a munkát, a céljaink között szerepelt, hogy a régi tatai judósokat ismét bevonjuk a szakosztály életébe. Közülük néhányan úgy döntöttek, hogy a veterán korosztály nyílt országos bajnokságán is megméretik magukat. Itt Rohodi Máriusz és Tamtam Lajos is bronzérmet szerzett, ami szép eredmény ezen az erős versenyen. Nagyon jó csapatszellem van nálunk, ami a veterán korosztálynak is nagyban köszönhető.

– Infrastruktúra terén milyen változások voltak?
– A termünket fejlesztjük, bordásfalakat szereltünk föl, jelenleg pedig a mászókötelek elhelyezésén dolgozunk. Ez költséges és időigényes fejlesztés (statikai vizsgálatok, tervezés, tartóoszlop elhelyezés), de alapja a judónak. Emellett bekameráztuk a termet, hogy adott esetben vissza tudjuk nézni az edzéseket.

– Mik a tervek 2016 őszére?
– Szeretnénk tovább menni a megkezdett úton, a testvérvárosok klubjaival pedig felvenni a kapcsolatot. Hiszem, hogy jó irányba haladunk, de még nagyon az elején járunk a történetnek.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Tatai AC)