Idén is megrendezésre kerül az Ilyés Gyula által életre hívott Newaza Fesztivál Galambos Márton-emlékverseny. Szeptember 10-én, Százhalombattán randevúznak a judo földharc küzdelmeit kedvelő sportolók.



A sportág szerelmesei azonban nem csak földharcban tehetik próbára tudásukat, szeptember 11-én másod- és harmadosztályú Magyar Kupára is sor kerül, de rendeznek viadalt az amatőrök részére is. A program része a Battai Napok városi rendezvénynek, így egy nagyszerű családi programba is könnyedén beilleszthető.

Ilyés Gyula nyolc éve hívta életre a Newaza Fesztivált, amelynek programja évek óta folyamatosan bővül. A hatodik danos veresegyházi mestertől amúgy sem áll távol az innováció, nevéhez fűződik a kata országos bajnokság elindítása, szervezett már kettlebell-versenyt judósok részére, az apróságokat évről-évre a Hepe-hupa-kupára invitálja, de – Ozsvár Andrással közösen – ötletgazdája a Fitnesz Akadémián elindított judo sportoktató-képzésnek is.



Az ő nevéhez fűződik a Cross-Training Instruktor képzés, illetve a coaching a személyi edzésben tantárgy beindítása szintén a Fitness Akadémián.

„Úgy érzem, meg kell szólítanunk a hátországot is, nagyon fontos a judo tömegbázisának növelése – jelentette ki Ilyés Gyula. – Ez a csodálatos sportág nem csak az élsport szintjén űzhető, gyakorlása minden korosztály számára örömet okoz.”

Új versenyszámmal bővül a kínálat, idén a programban szerepelnek az ifjúságiak és a juniorok összevont küzdelmei. Tehát lesz első-, másod-és harmadosztályú nemzeti newaza bajnokság, szenior-amatőr összevont kategória, ifjúsági-junior összevont kategória, a judót kedvtelésből űző amatőr versenyzőknek pedig megrendezésre kerül egy normál randori judo verseny is.

A viadal végén pedig egy összevont newaza opennel lesz lezárva a nap, ahol mindenki mindenkivel megmérkőzhet. Csak az abszolút kategóriába nevezni nem lehet, valamely osztály versenye után lehet vállalni az open küzdelmeket.

Érdekesség, hogy a súlycsoportok is össze lesznek vonva a földharc küzdelmekben, hogy lehetőség szerint az egyes kategóriákban többet kelljen küzdeni az érmekért, helyezésekért. Sokan jelezték igényüket erre vonatkozóan, így engedve a kéréseknek a súlycsoportok az alábbiak szerint módosulnak: 66 kg, 81 kg, 100 kg, +100 kg.

Az osztályos küzdelmekre nevezőknek az MJSZ-tagsági mellett érvényes sportorvosi igazolás szükséges, az amatőröknek, a szenioroknak elég háziorvosi engedély, „egészséges, sportolhat” bejegyzéssel. Azon harcművészek (kempo , bjj, sport jitsu, grappling) számára, akik próbára akarják tenni magukat a versenyen, lehetőséget biztosítunk alkalmi licenc vásárlására, de a sportorvosi engedély természetesen számukra is kötelező.

„Nem mindenkinek Ungvári Miki a szintje, úgy érzem, szükség van az alsóbb osztályú viadalokra is. Régebben komoly rangja volt a másod- és harmadosztályú országos bajnokságnak, de az ebbe a kategóriába tartozó versenyzők rangsorversenyeken is próbára tehették tudásukat. Ez a kezdeményezés – véleményem szerint – beleillik a sportágfejlesztési koncepcióba, cél a judo-piramis alapjának szélesítése. A szeptemberi hétvégén a sportág hátországát szeretnénk megszólítani, mert nagyon fontos, hogy aki egyszer megismerkedett a judóval, az ne más sportágat űzzön utána, maradjon itt versenyzőként, hobbistaként, de kikerülnek ebből a rétegből szponzorok, támogatók is. Meg kell becsülnünk őket!”

Szeptember 11-én, vasárnap lépnek tatamira a másod- és harmadosztályú férfi és női Magyar Kupa résztvevői. Ezen a versenyen a súlycsoportok, illetve az irányelvek teljes egészében az MJSZ szabályai szerint alakulnak.

„Százhalombatta évek óta remek házigazdája a Newaza Fesztiválnak, ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet a sportbizottság vezetőjének, a judóhoz ezer szállal kötődő Szél Pálnak. De jár a köszönet az országos, valamint a Kovács Ernő vezette közép-magyarországi szövetségnek is.”

{google_docs}/images/stories/2016/versenykiirasok/ilyes2016newaza.pdf{/google_docs}

{google_docs}/images/stories/2016/versenykiirasok/ilyes2016judo.pdf{/google_docs}


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Ilyés Gyula)