A SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁG mérkőzésein egy-egy bírói ítélet óriási nemtetszést váltott ki a szurkolók körében. Felkértük kiváló nemzetközi bírónkat, a vébén is közreműködő Gosztonyi Balázst, hogy elemezzen ki néhány kritikus helyzetet, s derülj ki, melyik félnek volt igaza.



„Cirjenics Miklós remek formában érkezett a világbajnokságra. Kiemeltként jó sorsolást reméltünk neki, ám a sors fintora, hogy a későbbi világbajnok Aaron Wolf már a második mérkőzésen megállította őt. Pedig a meccs első felében Miki sokkal meggyőzőbb volt, sőt, egy jól irányzott kosigurumával majdnem ippont érő győzelmet aratott a japán versenyző felett.




Cirjenics dobása a 2:19-nél


Nem a közönségen múlt, az már egyszer biztos. Szinte mindenki azonnal győztesnek érezte Mikit (még ő maga is), azonban a mérkőzésvezető vazarira értékelte ezt az akciót. Helyesen.

Nézzük, mi is történt valójában: Miki befordul és eldobja ellenfelét, aki a karján/vállán keresztül a hátára fordul. Itt sokak számára az esés kimerítette az ippon (teljes értékú győzelem) fogalmát, mert ugyan a hátára érkezett, de sajnos az érvényben lévő hatályos szabályok szerint ez csupán vazarit jelent.

Ugyanis a szabály kimondja, hogy állásból az ellenfél ledobásakor a következő kritériumoknak kell teljesülni: erővel, gyorsasággal, az ellenfelet mindvégig uralva, mindenféle törés/átfordulás/gurulás nélkül, teljesen a hátára kell dobni az ellenfelet.

Ezért nem lehetett ippont adni a dobásra, mert a megtört/átfordult kritériumot kimerítette. Sajnos. Felmerült ebben az esetben az úgynevezett híd megvalósulása is, ami hanszoku-makét (leléptetést) von maga után. Nézzük meg, hogyan rendelkezik az ilyen esetekről a szabálykönyv.

 

via GIPHY


Mint látható a japán versenyző a vállával és a talpaival érinti a talajt. Szabálytalan a híd-helyzet abban az esetben, amikor a védekező (az eső) versenyző a feje hátrafeszítésével próbálja meg a hátraesést megakadályozni vagy az esés irányát megváltoztatni. Különös ismertetőjele, hogy a földre érkező versenyző feje a tatamin van és az álla és mellkasa közötti rész nyitott. Az edzéseken, gyakorlás közben, minden esés technikát zárt állal kell végrehajtani, azért hogy ne üssük be a fejünket.

Ez azért különösen fontos, hogy a gyermekkorú judokák, akiknek a nyak izmai még nem elég erősek, ne is akarjanak ilyen módon esést védeni, mert ebben a korban ez még sérülésveszélyes. Hogy ennek ellenére miért nem alkalmazhatják a védekezés eme formáját a felnőtt versenyzők? Azért mert a fiatalabb versenyzők megpróbálják lemásolni a felnőtt versenyzők mozdulatait, ami könnyen sérüléshez vezethet.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
)