Az elmúlt hétvégén Százhalombattán került sor a Newaza Fesztiválra és a másod- és harmadosztályú országos rangsorversenyre, a két viadalt ebben az esztendőben is a Veresi Küzdősport Egyesület hívta életre.



Szeptember 12-én – immár hagyományosan – Százhalombatta adott otthont a hetedik alkalommal megrendezett földharc országos bajnokságnak. A viadalt a Veresi Küzdősport Egyesület vezetője, Ilyés Gyula „álmodta” meg és hozta tető alá, s az esemény már évek óta bizonyítja létjogosultságát a hazai judo versenynaptárban.

Az első, a második és a harmadik osztályban a nemzeti bajnoki cím volt a tét, de volt lehetőség földharcozni a veterán-„amatőr” összevont kategóriában is. Ezen kívül még az „amatőr” judokák normál küzdelmekben is megmérethették magukat. Remek verseny volt, nagyszerű küzdelmekkel, pazar rendezéssel, az érmesek igazán szép díjakkal térhettek haza.



A nap fénypontját az open kategória jelentette, ahol osztályba sorolástól, súlycsoportoktól függetlenül küzdöttek egymással a harcosok. Itt a tavalyi győztes Ledényi Levente megvédte címét, a döntőben a Veresi Küzdősport Egyesület versenyzőjét, Sziklai Pétert győzte le.

A Newaza Fesztiválon nagy megtiszteltetés érte Ilyés Gyulát, a Veresi Küzdősport Egyesület elnökét, a megnyitó után megkapta a Százhalombatta Város Sportjáért elismerő oklevelet. Ilyés Gyula már hosszú évek óta szervez különböző sportversenyeket Százhalombattán, így aktív szerepet vállal a város sportszervezésében.




A Newaza Fesztivált beárnyékolta egy hír, miszerint az egyik versenyzőnek a tárcájából tűnt el pénz. Erről a Judoinfo már korábban beszámolt. A verseny rendezői elhatárolódnak ettől, úgy gondoljuk, hogy a saját értékekre, pénzre, bármire a tulajdonosa kell hogy vigyázzon. A kiírásban is egyértelműen szerepelt, hogy az őrizetlenül hagyott értékekért a rendezőség felelősséget nem vállal. Hosszú évtizedek óta járjuk a versenyeket, ilyen vagy ehhez hasonló esetre nem volt példa. Mert a judós társadalom nem ilyen. Az eset körülményei pedig szofisztikált fogalmazásban is meglehetősen furcsa.

Másnap, szeptember 13-án vasárnap másod-, illetve harmadosztályú országos versenynek adott otthont Százhalombatta. A rendező Ilyés Gyula elképzelése szerint újra kell éleszteni az alacsonyabb osztályú versenyeket, hogy több lehetőséghez juthassanak a felnőtt versenyzők, illetve a fiatalok is kipróbálhassák magukat másod-, illetve harmadosztályú felnőtt viadalokon. Régebben ennek nagy hagyománya volt, a cél, hogy minél több judoka versenyezzen a hazai tatamikon.



Úgy gondoljuk, hogy mindez hozzájárul a nagy egészhez, növeli a judo tömegbázisát, népszerűsíti szeretett sportágunkat. Vasárnap meglehetősen szerény létszám versenyzett, de elmondhatjuk, hogy remek küzdelmek, nagy csaták tanúi lehettünk. Valami elindult, valami megmozdult. Őszintén reméljük, hogy a következő megmérettetésre már több nevezés érkezik majd, és a létszám növekedésével egyre magasabb szinten lesznek jegyezve a másod-, illetve harmadosztályú versenyek.

Ezúton is köszönjük Százhalombatta város Polgármesteri Hivatalának , a sportbizottság vezetőjének, Szél Pál negyedik danos mesternek a támogatást, a fogadtatást, a körülményeket. Köszönet a bíróknak, akik nagyszerű munkát végeztek, köszönet a sportcsarnok vezetőjének, a technikai munkatársaknak, mindenkinek aki segített.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2015
Forrás: Veresi KE)