A legsikeresebb román sport 2013-ban éppen a „gazdagok sportja” lett. Simona Halepen kívül több női teniszező is szerepel a WTA százas rangsorában: Sorana Carstea a huszonkettedik, Monica Niculescu az ötvenkilencedik, Alexandra Cadantu pedig a hatvanegyedik. Igaz, férfiaknál csak Victor Hanescu került be a legjobb százba, a nyolcvanadik helyen van. A párosoknál már jobb a helyzet, Horia Tecau ugyanis az előkelő huszonharmadik helyen áll, Florin Mergea pedig a hatvannegyedik.


Andreea Chitu budapesti Eb-döntője


Összességében azonban a román sport nem dicsekedhet túl sok sikerrel 2013-ban. Ami a csapatsportokat illeti, a férfi kézilabda-válogatott ki sem jutott a világbajnokságra, a hokicsapat a divízió I-es bajnokság B-csoportjában szerepelt, ahol a bennmaradás volt a cél. A vízilabdások immár Kovács István szövetségi kapitány nélkül vágtak neki a barcelonai vb-nek, a tizenhat csapatot felvonultató mezőnyben a szerény tizenharmadik helyen végeztek.

A női kézilabdázók sem hozták, amit a szakma és a szurkolók elvártak tőlük: a szerbiai világbajnokságon a csoportból ugyan másodikként jutottak tovább, a nyolcaddöntőben azonban Gheorghe Tadici tanítványai meglepetésre vereséget szenvedtek a lengyelektől. Mint később azonban kiderült, nem véletlenül, a lengyelek ugyanis az esélyesnek tartott franciákat is legyőzve az elődöntőig meneteltek.

A szurkolók kudarcként élték meg a futballválogatott eredményét is: Victor Piturca csapata a magyarokat és a törököket megelőzve ugyan a világbajnoki pótselejtezőt érő második helyen végzett csoportjában, ám a görögöktől elszenvedett vereség a Riótól való búcsút jelentette számukra.

Az egyéni sportokban már valamivel jobban teljesítettek a román versenyzők. A budapesti cselgáncs Európa-bajnokságon Andreea Chiţu ezüstérmet szerzett (az augusztusi riói vb-n csak ő lett helyezett a román válogatottból, ötödikként zárt – a szerk.). A júniusi vívó Eb-n már aranyérmeknek is örülhettek: Tiberiu Dolniceanu kardozó és Ana Maria Branza a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. Nem sikerült viszont megismételni az eredményeket a világbajnokságon: Budapesten csak egy ezüst (férfi kardcsapat) és két bronzérem (női párbajtőr csapat valamint Tiberiu Dolniceanu) jutott a román vívóknak.



Andreea Chitu (balról) volt a román judo idei egyetlen érmese világversenyen


Érem nélkül végeztek viszont nemcsak a birkózó világbajnokságon, hanem egy másik, korábban nagyon sikeres sportágban is, a kazahsztáni Almatiban rendezett ökölvívó vb-n. Egy másik, tekintélyes román hagyományokkal rendelkező sportágban, az evezésben felemás eredményeket hozott az év. A dél-koreai Csungdzsuban két vb-ezüstéremmel gazdagodtak (Roxana Cogianu, Nicoleta Albu valamint Cristina Ilie, Ionelia Zaharia, Cristina Grigoras, Ioana Craciun, Camelia Lupascu, Andreea Boghian, Roxana Cogianu, Nicoleta Albu, Daniela Druncea), ezzel szemben a Sevillában rendezett Európa-bajnokságon két aranyat és egy ezüstöt szereztek.

A legnagyobb leégést azonban a torna jelentette 2013-ban. Míg korábban egy-egy világesemény éremesőt – elsősorban aranyakat – jelentett a román sportolók számára, az idei, Antwerpenben tartott vb-n mindössze egy bronzérem termett: Larisa Iordache talajon lett harmadik. És ez még mindig jobb, mint a két évvel ezelőtti tokiói vb-n született eredmény: akkor Románia egyetlen dobogós helyezést sem ért el.

Atlétikában sem remekeltek a románok: a moszkvai vb-n legjobb eredményük a hármasugró Marian Oprea (2004-ben ezüstérmes volt Athénban) személyéhez fűződik, aki hatodik helyen végzett. Egy másik éremhalmozó román atléta, a diszkoszvető Nicoleta Grasu bejelentette: befejezi a mintegy húszéves sportolói karrierjét.


 

LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Forrás: Erdely.ma
Somogyi Botond írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)