Charline Van Snick toxikológiai vizsgálata negatív eredményt hozott Belgiumban. Jan Tytgat, a leuveni egyetem professzora hajmintából végzett toxikológiai vizsgálatot, amelynek eredményét a sportoló által szervezett sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra.



Charline Van Snick a belgiumi vizsgálat szerint nem bűnös


Amint arról a Judoinfo is beszámolt, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes belga judós – aki Csernoviczki Éva egyik legnagyobb ellenfele volt a 48 kilogrammos súlycsoportban – az augusztusi riói világbajnokságon elvégzett doppingellenőrzés során pozitív mintát szolgáltatott, az A-próba a tiltott listán szereplő kábítószer, a kokain nyomait mutatta ki.

Tytgat professzor szerint a vizsgált judós nem kábítószer-fogyasztó: „Charline Van Snicktől származó, huszonnyolc centiméteres hajmintát vizsgáltunk október tizedikén az egyetem laboratóriumában. A gyökérhez közelebb eső két centiméteres szakasz az augusztus tizedike és október tizedike közötti időszakról ad pontos információt, a vizsgálat alapján milligrammonként 2.3 pikogramm kokain jelenlétét mutatta ki – magyarázta a professzor a sajtótájékoztatón. – Ez kétszázszor alacsonyabb érték, mint egy kábítószer-fogyasztónál. A második szegmens, a huszonhat centiméteres hajminta alapján a 2011 júniusa és 2013 augusztusa közötti időszakban nem mutatható ki kokain jelenléte, ami egyrészt igazolja az ebben az időszakban adott negatív doppingmintákat, illetve azt, hogy Charline Van Snick nem volt rendszeres kábítószer-fogyasztó.”

Charline Van Snick – aki kétéves eltiltást kaphat, amennyiben a B-próba is pozitív eredményt hoz – hozzátette: „Nem értem, mi történhetett velem, sohasem fogyasztottam kokaint. Minden korábbi doppingellenőrzésem negatív eredményt hozott, a riói világbajnokságra pedig azért utaztam, hogy érmet szerezzek, tudtam, hogy ellenőrizni fognak. Akik ismernek, mind tudják, sohasem tennék ilyet.”

Jean-Luc Flagothier, Van Snick ügyvédje eljuttatta a leuveni vizsgálati eredményeket a montreáli laboratóriumba, ahol az A-próba elemzését végezték, s ahol november 15-ig elvégzik a B-próba elemzését is. „Ha a B-próba is pozitív eredményt hoz, a védekezésünknél használni fogjuk a toxikológiai vizsgálat eredményét” – fűzte hozzá az ügyvéd.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Forrás: 100judo.com
AFP)