Alig ült eltek el az olimpiát követő botrány hullámai a japán judosportban, máris itt az újabb ügy: a riói világbajnokság 73 kilogrammos aranyérmesét, Ono Sohejt – négy negyedéves társával egyetemben – harminc napra felfüggesztették a Tenri egyetemen, mert társaival fizikailag bántalmazott első éves növendékeket az egyetemi judocsapatban.



A történtekre jó néhány hónappal ezelőtt, egy májusi edzést követően került sor, ám az ügyben csak most határozott az egyetem illetékes bizottsága.

Nagyon rossz hír ez a japán judosportnak, hiszen az olimpiát követően a sorozatos botrányok miatt Uemura Haruki, a Japán Judo Szövetség elnöke is lemondott. Előbb a kétszeres olimpiai aranyérmes Ucsisiba Maszatót vádolták meg azzal, hogy megerőszakolt egy tinédzsert (a tokiói városi bíróság februárban öt éves börtönbüntetésre ítélte), majd következett a londoni olimpia, amelyen a várakozásoktól jócskán lemaradva, mindössze egy aranyérmet szereztek a japán versenyzők, ez méltatlan volt a sportág hagyományaihoz.

Az igazi botrány decemberben következett, amikor tizenöt női judós küldött levelet az ország olimpiai bizottságának, az aláírók – köztük több neves válogatott sportoló – azt panaszolták el, hogy a szakvezető rendszeresen zaklatta és testileg fenyítette őket a londoni játékokat megelőző edzőtáborban. A botrány hatására a női kapitány, a versenyzőként 60 kilóban világbajnok Szonoda Rjudzsi januárban lemondott posztjáról.

És még nem volt vége: két hónapja pattant ki az újabb ügy: a szövetséget az állami vagyon hűtlen kezelésével vádolták meg, a vizsgálat szerint huszonhét edző kapott jogellenesen állami támogatást, a kár értéke összesen harminchatmillió jen, vagyis nagyjából nyolcvanmillió forint.

Időközben a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke, Marius Vizer egy tokiói sajtókonferencián sürgette a japán judosport megtisztítását. „Az IJF folyamatosan figyelemmel kíséri a Japánban történteket. A magunk részéről minden lehetséges segítséget megadunk ahhoz, hogy az állapotok tisztázása után a japán judo új korszakot kezdhessen” – jegyezte meg Marius Vizer.

A Tenri egyetem vizsgálata szerinte az egyetemi judocsapat kapitánya, a huszonegy esztendős Ono Sohej kétszer megütött egy elsőévest az egyik májusi edzést követően. Az esettel a jövő héten a Japán Judo Szövetség fegyelmi bizottsága is foglalkozik majd.

„Bocsánatot kérek a történtek miatt, hibáztam, miközben a Japán Judo Szövetség komoly erőfeszítéseket tesz a fizikai erőszak visszaszorításáért. Szeretnék mindent újra kezdeni, és a közösség érett tagjává válni” – nyilatkozta Ono.

Ono Sohej 2011-ben junior-világbajnoki címet szerzett Fokvárosban, 2012-ben pedig csupán egy meccsen múlott, hogy részt vehessen a londoni olimpián: az össz-japán bajnokság súlycsoportos döntőjében veszített a világbajnok – később olimpiai ezüstérmes – Nakaja Riki ellen. Ono az idén májusban csak harmadik lett a japán bajnokságon, ám a riói világbajnokságon remekül szerepelt, valamennyi ellenfelét – közük a nyolcaddöntőben az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklóst is – legyőzve megszerezte a világbajnoki címet.


Az Ono-Ungvári összecsapás a riói világbajnokságon


...és a brazíliai vb 73 kilogrammos fináléja

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Gombkötő Roland
Forrás: Kyodo News
Japan Today
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)