Vesztegetési kísérletről számolt be a kubaiak judósa, Asley Gonzalez a kubai JIT című online sportmagazinnak. A világbajnok versenyző – aki megnyerte a riói világbajnokságon a 90 kilogrammosok küzdelmeit – elmondta: dollárezreket ajánlottak fel neki, ha elveszíti a grúz Varlam Liperteliani elleni finálét. Nem kért belőle...


A világbajnoki döntő a kubai Gonzalez és a grúz Liperteliani között


Gonzalezt először tizenöt-, aztán húszezer dolláros ajánlattal keresték meg, hogy adja át az aranyat Lipertelianinak, akit korábban két nemzetközi versenyen (a párizsi Grand Slamen és a floridai Grand Prix-n) is legyőzött.

„Nem árulom pénzért az érmemet – nyilatkozta Gonzalez. – Az összeget egy mobiltelefon kijelzőjén mutatták nekem, de az elveimet sohasem adnám fel. Minden vágyam az volt, hogy világbajnok legyek! Nem hagyhattam cserben az edzőmet, Justo Nodát, a népemet és a forradalmat sem.”

A huszonhárom esztendős judoka - aki tavaly ezüstérmet szerzett a londoni olimpián – a negyeddöntőben tizenhárom másodperccel a vége előtt tudott fordítani a magyar Tóth Krisztián ellen, majd meglepetésre legyőzte az olimpiai, világ- és Európa-bajnok görög Iliasz Iliadiszt, ezt követően nézhetett szembe Varlam Lipertelianival.


A vb-dobogón: Liperteliani (balról), Gonzalez, az orosz Gyenyiszov és Iliadisz


Gonzalez tizenegy évesen kezdett judózni, az első hazai bajnokságán 2006-ban bronzérmet szerzett. A nemzetközi mezőnyben a 2007-es birminghami Világkupán mutatkozott be, innen jutott el a világbajnoki aranyéremig. Kedvenc technikája az Uchimata (ucsimata – belső combdobás).

A kubai judoválogatott a 2009-es, a 2010-es és a 2011-es világbajnokságon sem tudott aranyérmet szerezni, Rióban azonban mindjárt kettőt is nyert: Gonzalez mellett a nőknél a nehézsúlyú Idalis Ortiz állhatott fel a dobogó legfelső fokára.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Forrás: JIT
Roberto Mendez
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)