A Japán Olimpiai Bizottság szigorúan megbüntette az ország judoszövetségét, miután a télen kitudódott, hogy Szonoda Rjudzsi szövetségi kapitány rendszeresen bántalmazta a női válogatott tagjait.


Szonoda sajtótájékoztatón kért bocsánatot tetteiért


A testület kedden 250 millió jennel (611 millió forint) csökkentette a judósok éves juttatását, emellett kötelezte a szövetséget az edzések erőszakmentesítésére, és több női tréner alkalmazására. A botrány hatására a versenyzőként 60 kilóban világbajnok Szonoda januárban lemondott posztjáról.

Decemberben tizenöt női judós küldött levelet az ország olimpiai bizottságának, azt panaszolták el, hogy a szakvezető rendszeresen zaklatta és testileg fenyítette őket a londoni játékokat megelőző edzőtáborban.

Azok után, hogy Londonban minden idők leggyengébb szereplését nyújtotta a japán válogatott, az utóbbi időben több botrány is megrázta a japán judót: tavaly például a kétszeres olimpiai bajnok Ucsisiba Maszatót vádolták meg azzal, hogy megerőszakolt egy tinédzsert – a tokiói városi bíróság februárban öt éves börtönbüntetésre ítélte.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2013
Forrás: Magyar Távirati Iroda)