Brazíliában, Salvador de Bahiában rendezték meg az idei csapat-világbajnokságot, amelyen a férfiaknál Oroszország, a nőknél pedig Japán szerezte meg az aranyérmet. Mint ismeretes, az IJF tervei szerint már a riói olimpián programban szerepelne a csapatverseny.



Öt versenyzőből álló csapatok, öt súlycsoportban (66, 73, 81, 90, +90) csaptak össze Brazíliában, a 100 ezer dolláros összdíjazású tornán a férfiaknál tizennégy, a nőknél tizenhat csapat indult harcba az érmekért.

A férfi elődöntőbe Kuba legyőzésével Franciaország, illetve Üzbegisztán és Grúzia elleni diadalával Japán, a másik ágon az ukránok és a házigazda brazilok ellen nyerő Oroszország, illetve a mongol és az algériai csapat ellen továbbjutó Dél-Korea került be.



A franciák nem tudták megszorítani a japán válogatottat, 5-0 arányban szenvedtek vereséget, míg a másik ágon Oroszország férficsapata ott folytatta, ahol a londoni olimpián abbahagyta, ugyancsak 5-0 arányú sikerrel jutott be a döntőbe.

A fináléban a 66 kilósok között a japán Ebinuma és az orosz Puljajev nézett először farkasszemet egymással. Másfél percnyi küzdelem után Puljajev eldobta a japán judóst, amiért vazarit kapott, ám néhány másodperccel később a japánok világbajnoka ipponnal fordítani tudott. 1-0 Japán javára.

Következett Avano és Kajtmazov összecsapása a 73 kilogrammban, a szikrázó küzdelemben Avano jukóval került előnybe, s ezt meg is tudta őrizni a végéig. 2-0.

A Nagasima-Habacsirov meccsen eldőlhetett volna az aranyérem sorsa, ám a kiegyenlített küzdelmet hozó találkozón az orosz judós intésekkel jobbnak bizonyult. 2-1.

Következett Nisijama és Magomedov, ahol a bírók a japán versenyzőt háromszor is intették (2-2), ez pedig azt jelentette, hogy mindenről a nehézsúlyú összecsapás dönt majd.


A mindent eldöntő nehézsúlyú összecsapás


A háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes Alekszandr Mihajlin a japán Sicsinoréval került szembe. Három percnyi küzdelem után intések miatt egy-egy jukó szerepelt mindkét oldalon, a japán judós látszott frissebbnek, ám a hajrában a rutinos Mihajlin tudott sikeres akciót indítani, aminek jukó lett a jutalma. Ezzel szerezte meg Oroszország az aranyérmet. A harmadik helyen Grúzia és Brazília végzett.
 


A nőknél az európai csapatok nem tudtak beleszólni az érmes helyezések sorsába, a győzelmet Japán szerezte meg, amely a döntőben Kínát győzte le ugyancsak szoros mérkőzésen 3-2 arányban, a dobogó harmadik fokára a kubai és a brazil válogatott állhatott fel.


A végeredmény

FÉRFIAK

1. Oroszország (Batradz Kajtmazov, Murat Habacsirov, Kamal Kan-Magomedov, Murat Kodzokov, Kamil Magomedov, Sirazsugyin Magomedov, Alekszandr Mihajlin, Mihail Puljajev, Renat Szajidov, Kirill Vaproszov)
2. Japán (Avano Jaszuhiro, Ebinuma Maszasi, Fukuoka Maszaaki, Kamikava Daiki, Kavakami Tomohiro, Nagasima Maszasi, Nisijama Maszasi, Szaito Rio, Sicsinore Riu, Josida Juja)
3. Grúzia (Salva Kadrava, Varlam Liperteliani, Levani Matiasvili, Zebeda Reviasvili, Nugzar Tatalasvili, Avtandil Csrikisvili)
3. Brazília (Marcelo Contini, Felipe Costa, Leandro Cunha, Bruno Mendonca,David Moura, Victor Penalber, Luiz Revite, Eduardo Silva, Henrique Silva, Rafael Silva)
5. Dél-Korea
5. Franciaország
7. Kuba
7. Algéria

NŐK

1. Japán (Abe Kana, Hasimoto Juki, Imai Juko, Ono Joko, Tacsimoto Megumi, Tanaka Miki, Tatejama Mai, Udaka Nae, Jamamoto Anzu)
2. Kína (Csen Fej, Lu Tong-huan, Ma Jing-jan, Csin Csi-an, Hszü Li-li)
3. Kuba (Kaliema Antomarchi, Yanet Bermoy, Onix Cortes, Maricet Espinosa, Dayaris Mestre, Aliuska Ojeda, Idalys Ortiz)
3. Brazília (Maria Suelen Altheman, Katherine Campos, Sarah Menezes, Nadia Merli, Erika Miranda, Rochele Nunes, Maria Portela, Ketleyn Quadros, Flavia Rodrigues Gomes, Rafaela Silva)
5. Oroszország
5. Mongólia
7. Dél-Korea
7. Törökország

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: IJF
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)