A junior-világbajnok Majlinda Kelmendi nem indulhat Koszovó színeiben a londoni olimpián. A NOB elutasította az 52 kilgrammos judós kérelmét, hogy független sportolóként, az olimpiai zászló alatt szerepelhessen, így csak albán színekben indulhat a londoni játékokon.



“Ez nem jó hír – mondta Kelmendi, amikor értesült a döntésről. – Koszovóban születtem, itt lett belőlem sportoló, és rengeteg támogatást kaptam a hazámtól. Ez az egész csak politika, van néhány ország, amely hallani sem akar a független Koszovóról. Sajnos, Koszovó egy kis ország, amely egyelőre nem elég erős ahhoz, hogy érvényesítse az érdekeit.”

Bár Koszovó négy évvel ezelőtt deklarálta elszakadását Szerbiától, továbbra sem tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Koszovó – amelynek lakói többnyire albán vagy (és) szerb származásúak – 2008 óta igyekszik elismertetni függetlenségét. Már kilencven ország támogatja a felvételi kérelmét az Egyesült Nemzetek Szövetségébe, ellentétben az Oroszország által támogatott Szerbiával, amely továbbra sem ismeri el Koszovó önállóságát.

Hasonló a helyzet a sport területén: egyelőre nagyon kevés nemzetközi sportszövetség vette fel a tagjai közé Koszovót – a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség volt a hatodik szövetség, amely így tett –, így a kis ország sportolói nem tudnak koszovói zászló alatt szerepelni a világversenyeken.

Majlinda Kelmendi albán és koszovói útlevéllel is rendelkezik, 2009-ben albán színekben indult a párizsi junior-világbajnokságon, ahol aranyérmet szerzett. Az elmúlt években független sportolóként, a Nemzetközi Judószövetség (IJF) égisze alatt szerepet a versenyeken, ugyanis eddig az IJF sem vette fel tagjai közé Koszovót. Kelmendi a világranglista hatodik helyezettjeként harcolta ki az indulás jogát a londoni olimpiára.


A 2009-es párizsi junior-világbajnoki döntő


Amikor bizonyossá vált, hogy nem képviselheti hazája színeit a brit fővárosban, a Koszovói Olimpiai Bizottság kérvényezte a NOB-tól, hogy Kelmendi független sportolóként indulhasson az olimpián, ahogyan 2000-ben négy kelet-timori sportoló. A NOB azonban jelezte, ahogyan korábban is szerepelt albán színekben, úgy Londonban is ez az egyetlen lehetősége.

“Olimpiai ösztöndíjat kapott Albániától, albán útlevele van, az Albán Olimpiai Bizottság készen áll nevezni őt az olimpiára, s mivel a körülmények nem engedik meg, hogy az ötkarikás zászló alatt szerepeljen, csak albán színekben indulhat az olimpián” – nyilatkozta Jacques Rogge, a NOB elnöke.

Koszovó lakosainak túlnyomó többsége albán származású, így a döntés elfogadható lehet a sportoló számára.

“Végül is albánok vagyunk, jó, hogy legalább albán színekben szerepelhetek az olimpián” – fűzte hozzá Kelmendi.

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: BBC)