A judósport még sosem látott olyat, mint Teddy Riner. A francia nehézsúlyú judós az első férfi a sportág történetében, aki öt világbajnoki címet nyert, ráadásul az elmúlt négy esztendőben mindössze két mérkőzését veszítette el. Igazi szupersztár a hazájában, Franciaországban.
 

Teddy Riner legutóbbi meccse: a vasárnapi Grand Slam-döntő Párizsban
 

A francia óriás 204 centiméter magas, 128 kilogrammot nyom, nem nehéz meglátni benne, mitől olyan félelmetes ellenfél. Fantasztikus fizikai adottságai és kitartása már huszonkét éves korára a sportág legnagyobbjai közé emelték.
 

SENKI SEM TUDJA LEGYŐZNI
“Ebben a pillanatban senki sem képes legyőzni Teddyt – vélekedett Olivier Bienfait, a francia L’Equipe szakírója –, ha nem követ el nagy hibát, vagy nem betegszik meg, Teddy verhetetlen. Túl magas, túl erős, technikailag és taktikailag nagyon felkészült, a súlycsoportjához mérten rendkívül gyors és kifejezetten robbanékony. Szereti a kihívásokat és gyűlöl veszíteni. Még csak huszonkét éves, de minden egyes napon előrébb lép egy kicsit. Ő ma Franciaország egyik legnépszerűbb sportolója, és nemcsak azért, mert szállítja az aranyérmeket, hanem azért is, mert nagyon közvetlen, társaságkedvelő és boldog. Szeret viccelődni, az arcán pedig mindig ott bújkál a mosoly.”


Teddy Riner egy kis karibi szigeten, Guadeloupe-én látta meg a napvilágot, majd Párizsba került, ahol már öt éves korában felfigyeltek atletikus testalkatára. Az egyik helyi sportklubban pallérozódott, a szülei megismertették vele a teniszt, a labdarúgást, a kosárlabdázást és az úszást is, de Teddy szeme a judón akadt meg.


A JUDO MELLETT
Teddy kedven időtöltései közé tartozik a quadozás, a jet-skizés, no és a zene. “Szeretem az R&B-t, a hip-hopot, a soult. Különösen Jay-Z, 50 Cent vagy Akon zenéjét.”


“A foci csapatjáték. Ha a csapat rossz, akkor veszíteni fogsz. Én pedig nem szeretek veszíteni. Azért szavazok a judóra, mert ez egyéni sport, itt minden kizárólag rajtam áll” – fogalmazott a BBC-nek adott interjúban Teddy Riner.



A judóban nagyon fontos az agilitás, ebben a sportágban néhány másodperc alatt meg lehet nyerni egy mérkőzést. Az ipponokat jó fogásfelvétellel kell előkészíteni, ez Teddy Riner egyik legfőbb erőssége, rengeteget készül speciális edzéseken a különféle fogásokra.
 

TUDTAD?
Riner 160 kilogrammal szokott fekvenyomást gyakorolni, ez két egészséges férfi súlya…


Riner első lépései a tatamin nagyon távol álltak attól, amit az elmúlt években láthattunk tőle. Eleinte a sokkal kisebb és idősebb testvére másodpercek alatt le tudta győzni. “A legyőzésével akartam megmutatni a szüleimnek, hogy ki az erősebb. Mindazonáltal akkoriban túlságosan magabiztos voltam” – vallotta Riner, akinek mára az az elve, hogy egyetlen ellenfelét sem szabad lebecsülnie.


Ez pedig működik. Öt világbajnoki cím, két Európa-bajnoki arany és a peking olimpia bronzérme a szupersztárok közé emelte a judót egyébként is kedvelő Franciaországban. Az olimpiai aranyérem az egyetlen, ami még hiányzik Teddy Riner lenyűgöző önéletrajzából. A bemutatkozáskor szerzett peking bronzéremnél mindenképpen többre lehet képes az idén nyáron. És ha mégsem…?

“Az maga lenne a rémálom. Az aranyérem az én álmom."
 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: BBC,
Jessica Creighton írása
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)