Szaed Molla két éve döntött úgy, hogy nem szeretné többet Iránt képviselni, miután nem engedték neki, hogy kiálljon egy izraeli judós ellen. Most Mongólia színeiben érkezett a tel-avivi Grand Slam-tornára.




A 2018-as világbajnok Szaed Molla


Vasárnap a késői órákban érkezett meg a Ben-Gurion repülőtérre Szaed Molla korábbi világbajnok judós, aki 2019-ben döntött úgy, hogy elhagyja hazáját, miután az iszlám ország sportért felelős miniszterhelyettese a családja fenyegetésével kényszerítette arra, hogy szándékosan veszítsen el egy mérkőzést, nehogy az izraeli Sagi Muki ellen keljen megmérkőznie. Iráni sportolóknak ugyanis tilos izraeliekkel versenyezniük. Mollának a tokiói világbajnokságon a bronzmeccset is el kellett veszítenie, hogy a dobogón se állhasson együtt az izraelivel.

Mert Muki akkor világbajnok lett, de sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a másik nagy esélyes Mollával nem küzdhetett meg. Az iráni judós a történtek után Németországban kért menedéket, majd a menekültstátuszt a Mongóliától kapott állampolgárságra cserélte, amit tavaly a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elismert. Így elhárult annak akadálya, hogy az azóta közeli barátságot kötő két sportoló végre egymás ellen is összemérhesse erejét.

Molla a csütörtökön Tel-Avivban kezdődő Grand Slam-versenyre érkezett edzőjével. A reptéren újságíróknak azt nyilatkozta, örül annak, hogy Izraelben lehet, biztonságban érzi magát, és itt az ideje a versenyzésnek, amiért tulajdonképpen odaérkezett. Sagi Muki a Kan közszolgálati tévécsatornának pedig arról beszélt, hogy örömmel megküzd az iránival. Szerinte az, hogy Molla Izraelbe érkezett, fontos üzenet a világ számára.

„Ez még közelebb hozhatja Iránt Izraelhez, és egyszerűen megmutatja, hogy a sport miként képes összehozni az embereket és átlépni a határokat” – mondta a világbajnok izraeli judós.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Forrás: Kibic
)