Rövid interjút közölt az IJF a 90 kilogrammosok világbajnoki címvédőjével, a szerb Nemanja Majdovval, aki a hétvégi marokkói Grand Prix-viadalon tér vissza a nemzetközi színtérre. Az öt kérdésből és öt válaszból álló mini interjú egy új sorozat negyedik epizódja, az IJF a bakui világbajnokság rajtjáig mind a tizennégy aktuális világbajnokot meg fogja szólaltatni – az interjúkat a Judoinfo magyar nyelven juttatja el olvasóihoz.




– Mit jelent számodra Szerbia első judo világbajnokának lenni?
– Egy álom vált valóra – válaszolt Nemanja Majdov. – Az egész életemet ennek szenteltem. Hatévesen kezdtem judózni, és mindig arról beszéltem, hogy egy napon legyőzök mindenkit a világon. És megcsináltam! De még mindig hihetetlen számomra, hogy az országomban elsőként nekem sikerült a világbajnoki címet megszerezni.

– El tudtad képzelni, hogy huszonegy évesen megnyered a világbajnokságot?
– Hogy őszinte legyek, 2017 előtt erre nem gondoltam volna. Tudtam, hogy egy napon sikerülni fog, de arra nem gondoltam, hogy ez már az első felnőtt évemben sikerülni fog, ráadásul egy számomra új súlycsoportban.

– A budapesti világbajnokság óta nem láttunk versenyezni. Mi történt veled?
– A sérüléseimet kellett kihevernem. Az Európa-bajnokságon a második küzdelmem során elszakadt két szalag a jobb vállamban, de tisztában voltam vele, hogy most nincs idő a pihenésre, a fájdalmak ellenére is folytatnom kellett. A cancuni Grand Prix-versenyen a lábam sérült meg, húsz nappal a világbajnokság előtt pedig edzés közben egy szalag a bal vállamban. Ez már túl sok sérülés volt. Az edzőm háromszor változtatta meg az edzésprogramom, már úgy volt, hogy lemondunk a világbajnoki részvételről, de azt mondtam, szó sem lehet róla. Megígértem valamit, meg fogom csinálni! A negyeddöntőben a grúz Margiani ellen a bordámat törtem, de azon a napon mentálisan nagyon erős voltam. A világbajnokság után volt időm rendbeszedni magam, s bár alig bírtam ki ezt a hosszú pihenő időszakot, erre most nagy szükség volt.




– Miért választottad Agadirt a visszatérés helyszínéül?

– A terv az volt, hogy januárban térek vissza, de a vállammal még nem tudtam edzeni. Aztán Párizsban akartam visszatérni, de az egyik lábujjam kificamodott, megint halasztani kellett. Most az agadiri Grand Prix jön. Versenyeznem kell, mert már túl régóta vagyok elválasztva a szenvedélyemtől.

– Az első és ezidáig egyetlen IJF-aranyérmedet éppen a legfontosabb versenyen, a világbajnokságon szerezted meg. Remek rajt lenne, ha Agadirban Grand Prix-győzelemmel folytatnád.
– Bízom egy igazán jó visszatérésben. Hét hónap kihagyás nem egy rövid időszak, nagy mentális nyomás van rajtam, de biztos vagyok benne, hogy ez a hétvége remekül sikerül majd, újra élvezni fogom a judót. Készen állok! A célom ebben az évben mindent megnyerni, veretlenül zárni az esztendőt, és természetesen megvédeni a világbajnoki címet.



 

Expressz interjúk:

Marius Vizer, IJF-elnök
Aszahina Szara (japán)
Sumiya Dorjsuren (mongol)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: IJF
Fotó: MJSZ, Horváth György)