Rövid újévi interjút közölt az IJF a Nemzetközi Judo Szövetség Budapesten élő elnökével, Marius Vizerrel. Az öt kérdésből és öt válaszból álló mini interjú egy új sorozat első epizódja, az IJF a bakui világbajnokság rajtjáig mind a tizennégy aktuális világbajnokot meg fogja szólaltatni – az interjúkat a Judoinfo magyar nyelven juttatja el olvasóihoz.




– Milyen változásokat hoz 2018 a judóban?

– Először is szeretnék egészségben és sikerekben gazdag évet kívánni a nemzetközi judoközösség valamennyi tagjának – válaszolt Marius Vizer. – 2018 az aktuális projektjeink konszolidációs éve lesz. Növelni szeretnénk a jelenlétünket a social media területén, fejleszteni számítástechnikai hátterünket, követni a kijavított versenyszabályokat, rendben elkezdeni az olimpiai kvalifikációs sorozatot, sikeres világbajnokságot rendezni Bakuban, és összességében eredményesen megrendezni a World Judo Tour valamennyi eseményét. Nagy energiákat fogunk fordítani az e-tanulási lehetőségek kiszélesítésére, hogy valamennyi sportolónk befejezhesse tanulmányait a sportpályafutása alatt. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megerősítsük jelenlétünket a médiában, és még előkelőbb helyre kerüljünk a social media megjelenések terén, ahol pillanatnyilag nyolcadik a judo.

– A világban egyre nagyobb a bizonytalanság. Mit gondol, a judo képes lehet segíteni egy jobb világ kialakításában?
– A judo hatalmas értékekkel bír, nem kell mást tennünk, mint azért erőfeszítéseket tenni, hogy ezeket az értékeket minden szinten eljuttassuk a judós társadalomhoz, illetve a többi emberhez is.

– Mit üzenne azoknak a fiataloknak, akik világbajnokok akarnak lenni?
– Bajnokká válni egy egészen különleges küldetés. Természetesen ehhez elképesztő mennyiségű munkára, elhivatottságra, elkötelezettségre, következetességre van szükség, ahogyan fontosak a tanulmányok is. Véleményem szerint az iskolai oktatás és a judo oktatás nem választható el egymástól. Mindemellett tudom, hogy a kis judokák közül csak nagyon kevesen lehetnek bajnokok a judóban, de erősen hiszek benne, hogy a mi sportágunk segítségével fiatalok milliói lehetnek bajnokok a való életben.

– Ki okozhatja az előttünk álló szezon meglepetését?
– Rengeteg bajnokunk és értékes atlétánk van, nem lenne sportszerű bárkit is kiemelnem. Valamennyiüknek kívánom, hogy keményen dolgozzanak, mutasság meg a judo erejét, értékeit, és érjék el, amit akarnak!

– Sok eseményen vesz részt személyesen is az évek során. Mit érez, amikor egy nagy csarnokban, élőben tekint meg egy judoversenyt?
– Amikor telt ház előtt küzdenek a judósok, az mindig elképesztő hangulatot teremt, s ebben a hangulatban különleges kapcsolat alakul ki a judósok és a szurkolók között. A telt ház mindig egészen más hangulatot ad egy versenynek, és biztos vagyok benne, hogy a versenyzők fejlődésére is jelentős hatással van.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: IJF
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)