Tíz nap múlva a judo világsztárjainak találkozója lesz Budapesten, ennek apropóján összegyűjtöttünk húsz érdekességet a SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁGGAL kapcsolatban. Tudtad például, hogy…



1. Teddy Riner hét éve veretlen, 128 győztes küzdelem után megállíthatja valaki?
A második olimpiai bajnoki aranya óta nem lépett tatamira tétmérkőzésen a franciák sztárja, Teddy Riner. A huszonnyolc esztendős judoka tavalyi, riói sikerét követően a magyar fővárosban a vb-aranyat célozza meg. A sportág ikonikus alakja a tokiói olimpiáig egészen biztosan folytatja, ahol is, ha nem talál legyőzőre, a japán Nomura Tadahiro után az első ember lesz, aki három egymást követő ötkarikás játékokon aranyérmet nyer. Rinert utoljára 2010. szeptember 13-án Tokióban győzték le. Akkor a japán Kamikava Daiki bizonyult jobbnak nála. Utóbbi azóta visszavonult a judo nemzetközi színterétől, a Guadelope-i születésű francia azonban sikert sikerre halmoz. Budapesten a januárban bevezetett új szabályok szerint kerülnek megrendezésre a küzdelmek. Vajon ismét francia himnusz szól majd a tiszteletére?


2. Lukas Krpalek méltó kihívó lenne
A csehek csillaga, Lukas Krpalek hazája első olimpiai judo érmét szerezte tavaly Rióban. A 100 kilogrammban mindent megnyerő judoka azóta súlycsoportot váltott és nagy célokkal érkezik Budapestre. Az idei Grand Prix-n sorra dobogós Krpalek megnehezítené a francia ikon, Teddy Riner dolgát a vb-aranyért folytatott küzdelem során.

3. Tíz debütáns a japánok erős vb-csapatában
Az ázsiai ország kétségtelenül már a tokiói 2020-as olimpiára készül. Hűen tükrözi ezt, hogy a Budapesten tatamira lépő felnőtt válogatottjukban tíz új névvel találkozhatunk. A riói sikereket követően tudatosan elkezdték a 2020-as olimpiai reménységek beépítését a nagy válogatottba.


Japán debütálói
Férfiak
60 kg:
Nagajama Rjudzsu (20) – Világranglista 9.
66 kg: Abe Hifumi  (19) – Világtanglista 5.
73 kg: Hasimoto Soicsi (25) – Világranglista 3.
100 kg: Wolf Aaron (21) – Világranglista 31.
+100 kg: Odzsitani Takesi (25) – Világranglista 13

Nők
48 kg:
Tonaki Funa (22) – Világranglista 13.
52 kg: Sisime Aj (23) – Világranglista 5.
52 kg: Cunoda Nacumi (25) – Világranglista 16.
57 kg: Johida Cukasza (21) – Világranglista 3.
+78 kg: Aszahina Szara (20) – Világranglista 3.


4. Cseng Hszün-csao hazája első világbajnoka lenne
A riói olimpián bronzérmet szerző kínai Cseng Hszün-csao a bronza ellenére nyertesként távozott Brazíliából tavaly. Az ötkarikás játékokon teher nélkül, nem kiemeltként versenyzett a 26 esztendős Cseng, aki sporttörténelmet írt egy éve: hazája első judo olimpiai érmét szerezte. Mindezt úgy, hogy a görögök sztárját, Iliasz Iliadiszt, a magyarok fiatal kiválóságát, a vb-ezüstérmes Tóth Krisztiánt és a svéd Marcus Nymant is legyőzte. Idén Párizsban első Grand Slam sikerét is bezsebelte. Vajon felérhet a dobogó tetejére Budapesten?

5. Koszovó büszkesége harmadik vb-aranyáért száll harcba
2015 óta nem talált legyőzőre Koszovó elsőszámú sztárja, az olimpiai bajnok Majlinda Kelmendi. A Rióban országa zászlaját vivő judoka az olimpián végleg beírta magát a sport történelemkönyvébe, hiszen tiszteletére csendülhetett fel a balkán állam himnusza. Kelmendit utoljára 2015 novemberében győzték le, 29 találkozó óta veretlen. Budapesten folytatná sikersorozatát, ezzel egyidejűleg begyűjtené harmadik vb-aranyát.

6. Az olasz csodagyerek, Basile éremért érkezik a magyar fővárosba
Fabio Basile mindössze huszonkét esztendős, de már olimpiai bajnokként érkezik Magyarországra. Az olaszok „csodagyereke” Rióban nem kiemeltként vágott neki az olimpiai küzdelmeknek, mégsem tudta senki megállítani. Az ifjú sztár most a vb-aranyat célozza meg. Ha ez sikerülne neki Budapesten, az első olasz férfi judoka lenne, aki felér a vb-dobogó tetejére.

7. A kolumbiai Yuri Alvear számára célkeresztben a negyedik arany
Dél-Amerika kétszeres olimpiai érmese, Yuri Alvear is nagy célokkal érkezik a vb-re. A 31 éves kolumbiai országa első olimpiai érmese és világbajnoka judóban, mióta harmadik olimpiáján ezüstöt akasztottak a nyakába, nem talált legyőzőre. Háromszor már állhatott vb dobogó tetején, augusztus végén Budapesten hasonlóképpen tenne.

8. A grúz Tusisvili Riner és Krpalek ellen
Grúzia legújabb csillaga, a még mindig csak huszonkét esztendős Guram Tusisvili áprilisban felülhetett Európa trónjára. A kontinensbajnokságon elért fantasztikus sikerével jelezte, bizony számolni kell vele. Jelenleg harmadik a világranglistán, abban a súlycsoportban, ahol olyan nevek szerepelnek, mint Teddy Riner vagy Lukas Krpalek. Vajon a grúzok tehetsége megállíthatja a súlycsoport favoritjait a magyar fővárosban?

9. Elvismar Rodriguez a világranglisa mellett a vb-n is letenné névjegyét
Venezuela fiatal versenyzője, Elvismar Rodriguez tavaly hívta fel magára a figyelmet, amikor is sikerült kvalifikálnia a riói játékokra. A húsz éves dél-amerikai szívében Budapest kiemelt helyen szerepel, hiszen hazánkban készült élete első olimpiájára. Azóta több Grand Slam és Grand Prix sikert ért el, amelyekkel villámgyorsan a 70 kilogrammos világranglista élére ugrott. Ő az első venezuelai, aki ezzel az eredménnyel büszkélkedhet. A soron következő világbajnokságon az érem a célja.

10. Dél-Korea Budapesten javítana
A dél-koreai válogatott Rióból judo-aranyérem nélkül térhetett haza tavaly, ilyenre pedig 2004 óta nem volt példa.  A 2016-os olimpiai ezüstök és bronz természetesen csalódást jelentettek az ország számára. Azóta néhány változást eszközöltek, Budapestre pedig tehetséges, sokra hivatott, elszánt csapattal érkeznek, a fiatalok mellett két világbajnokkal és vb-érmessel. Felcsendül vajon az ország himnusza a Papp László Sportarénában?

11. Kukolj sporttörténelmet írna
A szerbek Európa-bajnoka, Alekszandar Kukolj világranglista-vezetőként érkezik Budapestre. A 90 kilogrammos kategóriában érdekelt huszonöt éves judoka a riói olimpia óta begyűjtött két Grand Slam-elsőséget. Áprilisban az Eb-aranyával Szerbia első kontinensbajnokává vált. Augusztus végén tovább folytatná a történelmi tetteinek sorát: ha győz Budapesten, az első balkán államból származó világbajnok lehet.

12. Magyar sikerekre várva
1987-ben rendeztek először egyszerre nőknek és férfiaknak világbajnokságot. Azóta szinte minden esetben a rendező nemzet versenyzői legalább egy aranyéremmel zártak. 2005 óta egyszer, 2014-ben Cseljabinszkban fordult elő, hogy nem tapsolhatott a közönség hazai sikernek, ugyanis az oroszok hiába produkáltak szenzációs eredményeket, otthon nem állhatott senki a dobogó legfelső fokára.

Az idei évi rendező, Magyarország válogatottjában természetesen ott vannak a sztárok, a már-már veteránnak számító olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós, a vb-ezüstérmes Tóth Krisztián, vagy épp a világranglista negyedik helyén álló, kétszeres Eb-aranyérmes Joó Abigél. 2013-ban, amikor Budapest volt a kontinensbajnokság házigazdája, Csernoviczki Éva teltház előtt győzött. Egy biztos: a hangulat most is adott lesz. A magyarok számára tehát a kérdés: lesz-e ismét hazai himnusz a Sportarénában?

13. Naidan Tuvshinbayar emlékezetesen fejezné be
Naidan Tuvshinbayar 2008-ban Pekingben Mongólia első olimpiai bajnoka, ezzel országa nemzeti hőse lett. 2012-ben a londoni ötkarikás játékokon ezüstérmet nyert. A harminchárom esztendős judoka négy gyermek édesapja. A budapesti lesz a mongol sztár utolsó világbajnoksága, amelyre Ulaanbaatarban készül hosszú ideje, mi több felkészüléséhez időközönként Iliasz Iliadisz is csatlakozott. Naidan utoljára 2011-ben versenyzett a +100 kilogrammosok között. Budapesten komoly tervekkel lép tatamira.

14. Kit koronáznak majd meg a csapatversenyben?
Budapesten az egyéni küzdelmeket követően az utolsó versenynapon, vasárnap kerül megrendezésre a csapatverseny, amelyet már új formátumban bonyolítanak le. Egy csapatot hat fő, három férfi és három női judoka alkothat, súlycsoportok szerint:


Férfiak:
73, 90, +90 kg
Nők: 57 , 70, +70 kg


A csapatversenyek minden esetben különleges atmoszférával bírnak, mind a sportolók, mind a közönség nagyon szeretik. Így, hogy ebben a formátumban most először rendezik meg, még inkább várakozás és izgalom előzi meg.

15. Lehet bárki jobb Japánnál?
A világbajnokságok 1987 óta írandó történetében Japán szinte kivétel nélkül az éremtáblázatok első helyén szerepelt. 2010-2015 között az ázsiai ország mögött a franciák végeztek, akik idén javítanának „ezüstös” pozíciójukon. Rajtuk kívül Dél-Korea és Brazília válogatottja is az éremtáblázat élére igyekszik.

16. Roper, mint első kiemelt
Panamában Miryam Roper már történelmet írt, idén májusban ő lett az ország első Grand Slam-győztese, amikor Jekatyerinburgban nem tudták legyőzni. A sokáig német színekben versenyző judoka a riói olimpiai után váltott állampolgárságot, panamai édesapja révén ezt megtehette. Áprilisban a Pan Amerikai Játékokon viselte Panama judogiját. A harmincöt esztendős versenyző akkor ötödikként zárt. 2013-ban egyébként nyert már egy vb-bronzot. A budapesti küzdelmeket világranglista ötödik helyezettként, kiemeltként várja.

17. Sztárok piros és arany színekben
Az olimpiai bajnokok és világbajnokok a könnyebb megkülönböztetés és felismerhetőség okán eltérő, piros és arany színű rajtszámmal a hátukkal lépnek majd tatamira.

18. Azerbajdzsán Budapestről venne példát
Az azeriek is erős csapattal érkeznek a világbajnokságra, a riói olimpia ezüstérmesei, Rustam Oruyov és Elmar Gasimov mellett az Eb-győztes Elkhan Mammadov és Hidayat Heydarov is a csapat tagja. A tapasztalt versenyzők mellett lehetőséget kapnak a fiatal feltörekvő tehetségek is az azerieknél. A sportszakmai szempontok mellett a budapesti vb még különlegesebb lesz számukra: jövőre Azerbajdzsán lesz a házigazdája a felnőttek világbajnokságának. A vb hivatalos zászlaját Budapesten szeptember 3-án adja át Magyarország a soron következő rendezőnek.

19. Ki lehet az új holland sztár?
Hollandia mindig is meghatározó és komoly szerepet töltött be a judo történetében és mindennapjaiban, az ország számtalan ikonikus alakot és nagy bajnokot adott már a sportágnak. Az első, nem japán olimpiai bajnok a holland Anton Geesink volt, 1964-ben Tokióban tudott győzni.

A holland judosport most a változás korszakát éli, új rendszerek, edzésközpontok vannak kialakulóban, új edzők kerülnek be a rendszerbe, de a cél és törekvés ugyanaz: továbbra is kiemelt szerepet tölteni be a sportág életében.

A holland legendák, az olimpiai bajnok Mark Huizinga vagy éppen a háromszoros olimpiai érmes Edith Bosch már szögre akasztották a judogit, azonban a tizenkét fős, leginkább fiatalokat magába foglaló, holland csapat optimistán érkezik Budapestre, hiszen életkoruk ellenéra tapasztalt és már sikeres judokákról van szó. Elég csak a háromszoros Eb-győztes Kim Pollingra, a friss kontinenselső Sanne van Dijkere vagy éppen az aktuálisan világranglista első Guusje Steenhuisra gondolni. A hollandok utoljára 2009-ben nyertek vb-aranyat. 2017-ben vajon sikerül nekik ismét?

20. Kövesd a #JudoWorlds2017 eseményeit
Bátran kijelenthető, a judo toronymagasan uralta a social média felületeket az elmúlt időszakban. A riói olimpiát követően csak nőtt az érdeklődés a sportág iránt. A világbajnoksággal kapcsolatos social media felületeken a #JudoWorlds2017 hashtaget használva nem maradsz le a legfrisseb hírekről. A hét versenynap történései éőben a www.ippon.tv oldalon követhetőek majd.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: IJF
Daka Tímea fordítása)