A 2015-ös Európa-bajnok Muki Sagi is súlycsoportot vált. Az izraeli judós a riói olimpián a pontszerző ötödik helyen végzett a 73 kilogrammos mezőnyben, a jövőben már a 81 kilósok között fog szerepelni.




Muki Sagi finnországi vendégszereplése alkalmával elmesélte, hogy profi sportolókén él hazájába, s az államtól kapja a fizetését. Ahhoz, hogy kormány fizetést biztosítson egy élsportoló számára, legalább Grand Prix-szintű versenyen érmes helyezést kell elérni. A napi két edzése mellett a jövőre is gondol, egyetemre jár.

Izraelben az egyik legsikeresebb sportág a judo, a versenyzőket felismerik az utcán, s a rió olimpiát követően hozzá is gyakran odamennek gratulálni. Az ötkarikás játékokon való szereplése majdnem meghiúsult, hátproblémákkal küzdött, az orvosok nem is javasolták számára a versenyzést, azonban edzőjével az indulás mellett döntöttek.

Muki Sagi továbbra is napi két edzéssel készül: judo, futás, konditermi és Crossfit edzések szerepelnek a repertoárban. A tréningek közé ékelődnek be a masszázsok, a fizikoterapeutával és a sportpszichológussal történő foglalkozások. Az erejére nem lehet panasz, száztíz kilogrammal nyom fekve és száznegyvennel guggol.

A súlycsoportváltást illetően elmondta, mivel normál testsúlya 78-79 kilogramm, így elérkezettnek látta az időt arra, hogy feljebb lépjen. Az új szabályokhoz pedig akár csak London után, most is alkalmazkodni kell.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Hansoku.fi
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)