Cirjenics Miklós május elején, csaknem az utolsó pillanatban biztosította be magát a Rióba utazó keretbe. 100 kilogrammos judósunk augusztus 11-én lép tatamira a brazil fővárosban.




A 100 kilogramm két nagy hajrázója


Hangyási László tanítványa a havannai és a samsuni Grand Prix-n is bronzérmes lett, a legnagyobbat azonban a bakui Grand Slamen dobta, ahol papíron nála esélyesebbeket legyőzve az ezüstérmet szerezte meg. Ez az ezüst nem csak háromszáz kvalifikációs pontot, hanem egy riói repülőjegyet is ért a paksi judósnak.




Van az úgy, hogy borul a papírforma


Nézzük a legnagyobb riválisok hogyan szerepeltek a kvalifikációs időszak utolsó szakaszában:

A japán, Haga Riunoszuke az asztanai világbajnokság megnyerése után a tokiói Grand Slamen tudott győzni. Az idei esztendőben azonban nincs érmes helyezése még.

A világbajnok, kétszeres Európa-bajnok cseh judós, Lukas Krpalek sem vitte túlzásba 2016-ban a versenyzést. A prágai European Open-győzelme után, a mexikói World Masters-tornán szerzett bronzérmet.

Karl-Richard Frey a havannai Grand Prix-ezüst és a párizsi Grand Slam-bronz óta keresi a csúcsformáját. A bakui Grand Slamen Cirjenics Miklós is meglepte a német világbajnoki ezüstérmest, aki így csak az ötödik helyen végzett. Legutóbb a budapesti Grand Prix-n versenyzett, ahol ugyancsak a pontszerző ötödik helyet szerezte meg.

A svéd judósoknak nagyon jól megy mostanában, így van ez Martin Pacek esetében is, aki megnyerte a tbiliszi Grand Prix-t és a tyumeni Grand Slamet, a World Masters-viadalon pedig a dobogó alsó fokára állhatott fel.

Az azeri Elmar Gasimov az idei év első felében csak pontszerző helyezéseket ért el, a mexikói World Masters-en azonban megvillantotta tehetségét, és győzelmével elvitte a hétszáz kvalifikációs pontot.

Cyrille Maret igazi párizsi specialista, zsinórban harmadik éve övé a hazai Grand Slam-győzelem. Egy ezüstérem is jutott számára idén, Mexikóban Elmar Gasimov mögött végzett a World Masters-en.

A kubai Jose Armenteros megnyerte a Pán-amerikai bajnokságot, Düsseldorfban a Grand Prix-n pedig ezüstérmes lett.

A világbajnoki bronzérmes Toma Nikiforov egyedül a kazanyi Európa-bajnokságon alkotott maradandót, a belga judós ezüstéremnek örülhetett a tatár fővárosban.

Szintén világbajnoki bronzérmes judós, az egyiptomi Ramadan Darwish, aki tavaly győzni tudott a budapesti Grand Prix-n, idén az Afrika-bajnokság megnyerése után a World Masters-tornán a hetedik lett.

A kétszeres olimpiai bronzérmes és háromszoros világbajnoki ezüstérmes Henk Grol háromszor bizonyult Európa legjobbjának a 100 kilogrammosok között. Az elsőt még 2008-ban szerezte, majd kisebb szünetet követően, a tavalyi és az idei esztendőben is a holland judós diadalmaskodott. Az Eb-győzelmen túl, mindössze egy hetedik helyezése van düsseldorfi Grand Prix-ről.

A fenti felsorolásból is jól látszik, hogy a nagy nevek egy része 2016-ban nincsen top formában. Sokkal inkább a feltörekvő tehetségek, mint a mi Cirjenics Mikink, vagy a még időben súlycsoportot váltó grúz Beka Gviniasvili, aki elképesztő hajrát produkált a kvalifikáció véghajrájában.

 

A 100 kilogrammos olimpiai bajnokok


2012, London:
 Tagir Halbulajev (orosz)
2008, Peking: Naidan Tuvshinbayar (mongol)
2004, Athén: Igor Makarov (fehérorosz)
2000, Sydney: Inoue Koszei (japán)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Judoinside.com
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)