Augusztus 9-én lépnek tatamira a 63 kilogrammos női judósok, köztük Tina Trstenjak is, aki egyike a legstabilabb versenyzőknek. A világ- és Európa-bajnok szlovén judós nagy eséllyel pályázik a végső győzelemre.




Urska Zolnir Londonban győzni tudott,
vajon ismét szlovén győztese lesz a 63 kilogrammnak?


Tina Trstenjak idén a düsseldorfi Grand Prix-n és a kazanyi Európa-bajnokságon diadalmaskodott, majd a júniusi Budapest Grand Prix-n is megmérettette magát, ahol a második helyen végzett.




Gigászok csatája Asztanában, a legjobb bírónővel


A 2014-es világbajnok Clarisse Agbegnenou 2013-ban és 2015-ben is leszorult a vb-dobogó legmagasabb fokáról, mindkétszer ezüstérmes lett. A két Eb-győzelmet magáénak tudó francia judós otthon, Párizsban a Grand Slam tornán diadalmaskodott legutóbb.

A junior világbajnok japán Tasiro Miku három érmet tud felmutatni az idei évben: egy ezüstöt a párzsi Grand Slamről, egy bronzot az össz-japán bajnokságról, s végül egy aranyat a mexikói World Masters tornáról.

Izrael judós büszkesége, a világbajnok, háromszoros Eb-érmes Yarden Gerbi januárban Havannában, a Grand Prix-tornán győzelemmel nyitotta az évet, ám azóta mindössze három ötödik helyezést sikerült elérnie.

Az első Európai Játékok győztese, Martyna Trajdos 2015-ben legeredményesebb szezonját produkálta, az Európa-bajnokság mellett a tokiói Grand Slamen sem talált legyőzőre. Az idei esztendő eddig szerényebb, februárban a párizsi Grand Slamen a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Kathrin Unterwurzacher még 2011-ben U23-as Eb-t nyert, majd miután elkezdte a felnőttek között is szép számmal gyűjteni az érmeket, a legjobb tíz között találta magát. A 2016-os év sem telt eddig eseménytelenül az osztrák judós számára, a tbiliszi Grand Prix-t megnyerte, Samsunban a harmadik lett, a kazanyi Eb-n pedig a dobogó második fokáig jutott.

A Londonban az ötödik helyet megszerző, vb-bronzérmes Munkhzaya Tsedevsurennek az igen aktív és eredményes tavalyi év után, idén egyetlen bronzérem jutott, Düsseldorfban a Grand Prix-n végzett a harmadik helyen.

Anicka van Emden szintén a top judósok közé tartozik, két vb-bronzéremmel, és három Eb-éremmel rendelkezik, nem mellesleg jelenleg tizenkét Grand Slam-medálnál jár. A holland judós bronz kollekciója a legnagyobb, amelyet 2016-ban is sikerült bővíteni a párizsi Grand Slamen, a kazanyi Eb-n és a mexikói World Mastersen.

A fenti nyolc kiváló judós mellett nem okozna túl nagy meglepetést, ha a brit vb-bronzérmes Alice Schlesinger, a kínai Jang Csun-hszia, a brazil Mariana Silva vagy az olasz Eb-bronzérmes Edwige Gwend a dobogóig menetelne.

 


A 63 kilogrammos olimpiai bajnokok


2012, London:
 Urska Zolnir (szlovén)
2008, Peking: Tanimoto Ajumi (japán)
2004, Athén: Tanimoto Ajumi (japán)
2000, Sydney: Severine Vandenhende (francia)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Judoinside.com)