Augusztus 8-án az 57 kilogrammos súlycsoportban lép tatamira a BHSE csillaga, Karakas Hedvig, aki 2012-ben a londoni olimpián az ötödik helyig jutott. A vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes judósunk látványosat fejlődött az elmúlt időszakban, s ennek köszönhetően szép számmal gyűjtötte az érmeket.




Az első Európai Játékokon ezüst-, a 2015-ös tokiói Grand Slamen bronzérmet szerző magyar judós gyűjteménye idén is bővült. Havannában ezüst-, Tbilisziben bronzérmet szerzett a Grand Prix-tornákon, a guadalajarai World Mastersen pedig az előkelő harmadik helyezést érte el.




Egy értékes, sok pontot hozó győzelem a kvalifikációs sorozat utolsó állomásán


A világelső mongol Sumiya Dorjsuren zsinórban már háromszor nyerte meg az IJF World Masters-tornát, míg a 2015-ös világbajnokságon „csak” a harmadik lett. Pályafutása során több nagy klasszist vert már meg, közte a világbajnok Macumoto Kaorit is.

Az ötszörös Európa-bajnok Telma Monteiro már négy alkalommal végzett másodikként a világbajnokságokon, egy olimpiai érem biztosan pótolná számára a hőn áhított vb-aranyat. 2012-ben és 2015-ben megnyerte az igen rangos viadalnak számító párizsi Grand Slamet, júniusban pedig mi is megtekinthettük a portugál versenyző aktuális formáját, a budapesti Grand Prix-n a dobogó alsó fokára állhatott fel.

Macumoto Kaori egy igazi fenavad Japánból. Az olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok judós idén a düsseldorfi Grand Prix-t megnyerte, az össz-japán bajnokságon nagy meglepetésre a harmadik helyen végzett.

A francia Pavia Automne Londonban bronzérmet szerzett, a cseljabinszki és az asztanai vb-n ugyancsak a bronznak örülhetett, a kontinenstornákon azonban már háromszor is dobogó legfelső fokára állhatott. Az idei évben két Grand Prix-érmet gyüjtött, Samsunban ezüst-, Almatiban bronzérem került a tarsolyába.

A dél-koreai Kim Jan-Di első Világkupa-győzelmét még 2010-ben aratta, idén a párizsi Grand Slam-aranyérmére lehet a legbüszkébb. Az Ázsia-bajnokságon szerzett ezüstérme után a guadalajarai World Mastersen elért harmadik helyezésével zárta a kvalifikációs időszak pontgyűjtését.

Az amerikai Marti Malloy 2012-ben Londonban bronzérmes volt, a 2013-as riói világbajnokságon a második lett. 2016-ban Havannában először megnyerte a Grand Prix-t, majd három hónappal később a Pán-amerikai bajnokságot. A párizsi Grand Slamen és a Budapest Grand Prix-n is a dobogó alsó fokán állhatott az eredményhirdetéskor.

Corina Capriou ott volt a fináléban Londonban, s végül Macumoto Kaori mögött az ezüstérmet szerezte meg. A 2015-ös asztanai világbajnokságon revansot vehetett volna a román judós, azonban ismét meg kellett elégednie a második helyezéssel.

A kanadai Catherine Beauchemin-Pinard a junior világbajnokságokon nyert már ezüst- és bronzérmet is, a felnőttek között Asztanában az ötödik lett. A Pán-amerikai bajnokságon Marti Malloy mögött másodikként végzett, a mexikói World Mastersen Karakas Hedvignek köszönhetően lecsúszott a dobogóról, az ötödik helyezett lett.

További három 57 kilogrammos judós okozhat még izgalmakat Rióban: a 2015-ös Budapest Grand Prix-győztese, a tajvani Lien Csen-lin, a vb-bronzérmes német Miryam Roper és a hazai pályán versenyző, világ- és kontinensbajnok Rafaela Silva szintén esélyese az ötkarikás játékoknak.

 

A 57 kilogrammos olimpiai bajnokok


2012, London:
 Macumoto Kaori (japán)
2008, Peking: Giulia Quintavalle (olasz)
2004, Athén: Yvonne Bönisch (német)
2000, Sydney: Isabel Fernandez (spanyol)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Judoinside.com
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)