A riói olimpia nyitónapján, augusztus 6-án lépnek tatamira a 48 kilogrammos női versenyzők is, s ebben a súlycsoportban már mi is érdekeltek leszünk Csernoviczki Éva révén. Nézzük, a Judoinside.com szerint kik a legesélyesebbek a győzelemre!




Egy hatalmas győzelem a világranglista-vezető, Fukumi Tomoko ellen

A mieink közül elsőként ezúttal is Csernoviczki Éváért szoríthatunk, aki négy évvel ezelőtt Londonban egészen a bronzéremig jutott, megszerezve Magyarország első női olimpiai judós érmét. A világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok tatabányai judós edző édesapjával azon lesz, hogy Rióban is éremmel örvendeztesse meg a magyar szurkolókat.

Csernoviczki Éva szenzációs sorozatot tudhat magáénak, 2008-tól kezdődően folyamatosan a dobogón végzett a felnőtt kontinenstornákon, jelenleg két arany-, négy ezüst- és három bronzéremnél jár. 2016-ban három éremmel bővült az amúgy sem csekély gyűjtemény: egy értékes bronzérem a párizsi Grand Slamről, majd egy ezüst a bakuiról, valamint a már kötelezőnek mondható Eb-érem – ezúttal ezüst – Kazanyból.




Csodás emlék a versenyzőnek, s az edzőnek egyaránt


Az egyik legnagyobb favoritnak a hazai pályán versenyző, olimpiai bajnoki címvédő Sarah Menezest tartják, aki a juniorként kétszer is világbajnoki címet szerzett, a felnőtt vb-ken pedig már három bronzéremnél jár. 2012-ben Londonban óriásit menetelt, súlycsoportját megnyerve mondhatni feltette az i-re a pontot. Az idei esztendőben is szépen gyűjtötte az érmeket: a kontinenstornát és a havannai Grand Prix-t megnyerte, a World Mastersen ezüst-, a párizsi Grand Slamen és a samsuni Grand Prix-n bronzérmet szerzett.

Az aktuális világbajnok Paula Pareto már a 2008-as olimpián a dobogóra állhatott, bronzérmet szerzett Pekingben. A 2014-es vb-ezüstje után, 2015-ben az asztanai világbajnokságon nem talált legyőzőre az argentin judós, aki az idei esztendőben egy Grand Prix-bronzérmet és a Pán-amerikai bajnokságon elért második helyezését tudja felmutatni.

Urantsetseg Munkhbat Londonban mindössze a pontszerző hetedik helyig jutott, 2013-ban viszont éppen Rio de Janeiróban szerezte meg világbajnoki címét. A 2014-es Ázsiai Játékokon aratott sikere után, a 2015-ös éve pazarul sikerült a mongol versenyzőnek: World Masters-győzelme, valamint Grand Slam- és Grand Prix-diadalai azt jelentik, nagyon is számolni kell vele.

Kondo Ami egyike a legfiatalabb világbajnokoknak, 2014-ben Cseljabinszkban, mindössze tizenkilenc évesen utasította maga mögé a 48 kilogrammos felnőtt mezőnyt, sőt, ugyanebben az évben a juniorok között is vb-t nyert Miamiban. 2016-ban az össz-japán bajnokság megnyerése után a második legtöbb kvalifikációs pontot érő World Masters-tornát is sikerült bezsebelnie.

A mongol születésű Galbadrakh Otgonstsetseg 2015-ben váltott nemzetet, Rióban már a kazah színeket képviseli. Kazahsztán jól igazolt, Párisban Grand Slamet, Samsunban és Almatiban Grand Prix-t nyert honosított versenyzőjük az idei esztendőben.

Dzsong Bo Kjong 2015-ben előbb Universiadét nyert, majd a világbajnokságon bronzérmes lett. Az IJF World Tour állomásain igazi éremgyűjtőnek számít, 2011 óta egy arany-, öt ezüst- és hét bronzérem került a birtokába.

A hat kiemelt versenyző mellett leginkább London másik bronzérmese, a belga Charline van Snick, a korosztályos tornákon szinte mindent megnyerő orosz Irina Dolgova, a brazil születésű, de már Guinea Bissau-i Taciana Lima, valamint a több mint tíz kvalifikációs versenyen érmet szerző török Dilara Lokmanhekim okozhat meglepetést.

 

A 48 kilogrammos olimpiai bajnokok


2012, London: Sarah Menezes (brazil)
2008, Peking: Alina Dumitru (román)
2004, Athén: Tamura Rioko (japán)
2000, Sydney: Tamura Rioko (japán)
1996, Atlanta: Kje Szun Huj (észak-koreai)
1992, Barcelona: Cecile Nowak (francia)
1988, Szöul: Li Csung-jun (kínai)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Judoinside.com
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)