A Nemzetközi Judo Szövetség elnöke, Marius Vizer Twitter oldalán válaszolt a sportágat érintő kérdésekre január 5-én, kedden. Az online párbeszéd érdekesebb kérdéseiből és válaszaiból szemezgettünk.





– Lehetségesnek tartja, hogy az olimpiai játékok programjába bekerüljön a csapatverseny? Ha igen, mikor?
– Igen, már kérelmeztük, azonban 2013. júliusában elvetették azt. Az IJF készen áll arra, hogy a 2020-as tokiói olimpia programjában az egyéni küzdelmek mellett a csapatverseny is szerepeljen.

– Képzeljük el, milyen lenne egy judo verseny húsz év múlva!
– Az IJF már dolgozik egy közép- és hosszú távú stratégián, és meg vagyok győződve arról, hogy nagy jövő előtt áll a sportág, el fogjuk érni a kitűzött céljainkat.

– A lábra fogás miért lett kivéve a versenyjudóból, annak ellenére, hogy a Kodokan tradicionális technikái között szerepel?
– Az IJF átmenetileg függesztette fel az összes klasszikus lábfogásos technikát, megkülönböztetve a judót más sportágaktól, amelyekben hasonló technikákat alkalmaznak.

– A 2016-os riói olimpia után elképzelhetőnek tartja, hogy visszatérnek a lábfogásos technikák?
– Az IJF vezetése és technikai csapata kielemzi a sportág elmúlt négy évben történt fejlődését, és minden lehetőséget figyelembe véve fog dönteni a továbbiakról.

– Igaz, hogy a 2017-es junior-világbajnokság egyik lehetséges helyszíne Észak-Korea?
– Igaz! A rendező országról az IJF végrehajtó bizottsága fog dönteni nyáron. A rendezési jogokért versenyben van még Szlovénia és Bosznia-Hercegovina is.

– Miért nincs ifjúsági és junior-világbajnokság 2016-ban?
– Egyrészt az IJF teljes mértékben az olimpia játékok előkészületeire koncentrál, másrészt a nemzeti szövetségek költségvetésében is elsőbbséget élvez sportolóik felkészítése az év legnagyobb eseményére, a riói olimpiára.

– Mely városok pályáznak a 2018-as és a 2019-es világbajnokság megrendezési jogára?
– Párizs, Tokió, Kazany, Baku, Kairó és Houston is versenyben van a rendezési jogokért.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: IJF
Fotó: MJSZ, Simon Csaba)